Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen suurlähettiläs Arto Mansala kirjoittaa arasti ajastaan Moskovassa

Arto Mansala kirjoittaa ajastaan Moskovassa valikoiden ja varman päälle

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
martti kainulainen lehtikuva
Arto Mansala (oik.) oli suurlähettiläänä vuonna 1995, kun pääministeri Esko Aho saapui viralliselle vierailulle Moskovaan. Vastassa oli myös pääministeri Viktor Tšernomyrdin.
Arto Mansala (oik.) oli suurlähettiläänä vuonna 1995, kun pääministeri Esko Aho saapui viralliselle vierailulle Moskovaan. Vastassa oli myös pääministeri Viktor Tšernomyrdin. Kuva: martti kainulainen lehtikuva
Arvio: kirjat
Arto Mansala: Kohti kaaoksen pitkää yötä. Kolme kautta Moskovassa. WSOY. 511 s.

Yli neljä vuosikymmentä diplomaattina, vaikenemisen ammatissa, säteilisi jotenkin jokaiseen ihmiseen. Arto Mansalan (s. 1941) tapauksessa se on säteillyt ainakin hänen Kohti kaaoksen pitkää yötä -muistelmiinsa. Käy niin, että huippuunsa informoitu virkamies ei likimainkaan jaa tietojaan lukijoille asti.

Diplomaatithan näkevät ja kuulevat värikkään informatiivisia tapauksia ja jotkut jopa puhuvat niistä, mutta kynä kädessä he jäykistyvät virkanaamion taakse.

Mansalan kirja on niin harkittua tekoa, että ärsyttävimmillään se jää araksi ja anniltaan köyhäksi. Hän on ollut eläkkeellä vuodesta 2008 asti, mutta ylikorostunut vaitiolovelvollisuus tuntuu sitovan yhä. Persoonallisiksi ei hänen muistelmiaan voi kuvata.

Kohti kaaoksen pitää yötä. Kolme kautta Moskovassa.

Arto Mansala

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, politiikka, historia

Käsillä on jatkokertomus Mansalan kolmesta jaksosta 60-, 70- ja 90-luvuilla Suomen Moskovan-lähetystössä. Hän toimi siellä kymmenisen vuotta. Vastapelurina oli Neuvostoliitosta Venäjäksi muuttuva imperiumi, jonka aivoituksia ja arvoituksia Mansala koettaa raottaa.

Hyvä, että hän sommittelee teoksen vain Moskovan varaan – tekemättä kunniakierrosta muihin asemapaikkoihinsa. Se tuo ryhtiä. Pääjuonena pysyy idänsuhde – suurvallan jähmetys, sekasorto ja uudet valtakonstellaatiot. Niihin kaikkiin sivustakatsovan naapurin pitää vain sopeutua. Sitä diplomatia on, kameleontin työtä.

Mansala saapui Moskovaan avustajana 1967 ja poistui suurlähettiläänä 1996. Alku- ja loppupiste edustivat täysin eri maailmoja, joissa entisellään säilyi vain lähetystön sijainti Kropotkinin kujalla.

1960–70-luvulla taloa hallitsivat Jaakko ja Anita Hallama, joiden erityissuhde Kekkoseen leimasi koko lähetystöä. Sairauden tuoma onneton puhekyky rasitti suurlähettilään työtä, mikä ei jäänyt huomiotta diplomaattipiireissä. Outoa tietysti, jos kuulijat eivät ymmärrä, mitä Suomen korkein edustaja yrittää kertoa. Anita puhui sen edestä, ja Jaakkokin kirjoitti – ennen kaikkea panetteli kollegoitaan Tamminiemeen ja Ritarikadulle.

Sivusta rekrytoitu lehdistöneuvos Reino Paasilinna täräytti 1975 Hallamalle, että parhaiten tämä palvelisi isänmaata palaamalla Suomeen. Raivoava lähettiläs paukutti nyrkillä Paasikiven aikaista työpöytää niin että lukulamppu rämähti lattialla.

Vastaavia mehevyyksiä ei kirja pursuile. On tyydyttävä neuvostosuhteiden yleiskuvaan, vain niukahkosti yksittäistapauksiin päästen.

Kiintoisiakin tietoja on. Esimerkiksi se, että syksyllä 1974 Taneli Kekkosen pikamuistio isälleen auttoi, kun ulkoministeri Ahti Karjalainen ja poliittisen osaston päällikkö Matti Tuovinen olivat jo suostumaisillaan Kremlin paineeseen suitsia tiukemmin suomalaismediaa.

Mansala palasi Moskovaan 1993. Neuvostoliitto oli kupsahtanut, ja Boris Jeltsinin kamppailu Ruslan Hasbulatovia ja Aleksandr Rutskoita vastaan huipentui parlamentin miehitykseen lokakuussa. Ruumiita tuli, ja sisällissota liippasi läheltä.

Mansala kuvaa kriisin tasapainoisesti, kuin tunnollinen raportoija ikään. Mutta ilmaan jää paksu kysymysmerkki: Mitä hän itse teki, mitä tunsi ja ajatteli, varoi, pelkäsi tai toivoi? Näitä henkilökohtaisia puolia muistelmilta odottaisi. Hän sanoo oikeastaan vain, että Moskovassa olevien 700 suomalaisen pikaevakuointiin varauduttiin.

Lujasti neuvostotaustaisen Jevgeni Primakovin nousussa ulkoministeriksi 1996 Mansala näkee paluun Venäjän ulkopolitiikan uusvanhoille urille. Yhdysvaltain johtoaseman ja Naton itälaajentumisen vastustus otettiin perustaksi, ja tulevan putinilaisen politiikan linjaviitat oli lyöty.

Mansalan lähettiläsaikana venäläisiä kutkutti tauotta se, miten Suomi asennoituu Baltiaan ja varsinkin Viroon.

"Usein meitä kehotettiin vaikuttamaan 'sukulaisiinne' Virossa, jotta he 'tulisivat järkiinsä' ja suhtautuisivat suopeammin Venäjän kulloinkin esittämiin vaatimuksiin", Mansala kirjoittaa.

Toistui kaava, jota jo Gorbatšov oli käyttänyt Koivistoon.

Jeltsinin roolin Mansala hahmottaa tiiviisti. Kun Mansala lähti Moskovasta, Venäjä oli päässyt parempaan vetoon kuin hänen sinne tullessaan, samalla kun Jeltsin oli romahtanut heikompaan kuntoon.

Teos päättyy jälkikirjoitukseen, jossa Mansalan on Krimin ja Itä-Ukrainan vuoksi peräännyttävä eräistä myönteisistä Venäjä-odotuksista. Jeltsinin presidenttiyden – "kaoottisuudessaankin" – hän nimeää nyt idänsuhteidemme "ohimeneväksi hengähdystauoksi".

Nyky-Venäjää seuratessa onkin vaikea muistaa, että 1994 pääministeri Viktor Tšernomyrdinin mukaan Venäjä saattaa uudistua vain, "mikäli se liittyy täydellisesti yleiseurooppalaisiin poliittisiin, taloudellisiin ja parlamentaarisiin rakenteisiin".

Ei aina käy niin kuin haaveillaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat