Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bussilla ja junalla Patagoniaan

Markku Saksa kuvailee Latinalaisen Amerikan yhteiskunnallisia muutoksia

Kulttuuri
 
Anne LAmmila
Markku Saksa
Markku Saksa Kuva: Anne LAmmila
Arvio: kirjat
Markku Saksa: Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan. Siltala. 306 s.

Yhä useampi suomalainen haaveilee matkasta Meksikoon, Argentiinaan, Chileen, Peruun tai Brasiliaan. Matkan alkuvalmistelun voi aloittaa mukavasti nojatuolissa lukaisemalla Markku Saksan matkakirjan Ihmisiä ja elämää Meksikosta Patagoniaan. Kirja antaa kiinnostavan yleiskuvan Etelä- ja Keski-Amerikan lähihistoriaa sekä taloudellisia ja yhteiskunnallisia muutoksia.

Erityisesti kirja soveltuu niille, jotka ovat seuranneet huonosti entisten sotilasdiktatuurien muutosta demokratioiksi ja joille Latinalaisen Amerikan poliitikoista vain Eva Peronin nimi on tuttu. Lyhyitä lukuja on mukava lukea esimerkiksi raitiovaunumatkoilla.

Markku Saksa (s. 1948) on vapaana toimittajana kirjoittanut erityisesti Latinalaisen Amerikan tapahtumista. Hänen ensimmäinen matkakirjansa Etelän ristin alla: lehtimiehen elämää Latinalaisessa Amerikassa ilmestyi jo 1988.

Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan

Markku Saksa

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Matkakirjat

Uudessa kirjassaan Saksa palaa moniin paikkoihin, joissa hän kävi 1980-luvulla ja myös tapaa samoja ihmisiä kuin 30 vuotta aiemmin. Idea on sama kuin yhdysvaltalaisella matkakirjailijalla Paul Theroux'lla, joka teki 1975 ilmestyneeseen kirjaan Suuri junamatka (1975) jatkon Ghost Train to the Eastern Star vuonna 2008.

Theroux'n veroinen matkakirjailija Saksa ei ole, mutta on mielenkiintoista lukea rinnakkain kummankin kuvauksia. Omasta elämästään – esimerkiksi tapaamisesta tulevan vaimon Anne Lammilan kanssa – Saksa kertoo sopivan niukasti. Lukijalle olisi kuitenkin kannattanut reilusti kertoa, että Lammila toimii nykyisin Suomen suurlähettiläänä Meksikossa.

Saksa matkustaa pääasiassa lentäen ja mukavilla pitkän matkan busseilla, eikä hänellä ole samanlaista mahdollisuutta junamatkailuun kuin Theroux'lla, joka matkusti Bostonista Patagoniaan ja kuvasi kokemuksiaan Paikallisjunalla Patagoniaan (1980).

Viime vuosikymmeninä Etelä-Amerikan rautatieverkko on supistunut murto-osaan entisestään. Junafriikin ei kuitenkaan tarvitse vaipua epätoivoon, sillä Tren Patagonico (Patagonian juna) kulkee yhä autiomaan halki.

Junalla pääsee kerran viikossa 830 kilometrin matkan Andien juurelta Atlantin rannikolle. Lähtö on sunnuntaina kahdelta iltapäivällä ja perille juna tulee maanantaiaamuna yhdeksältä. Huonokuntoisen junan keskinopeus on vain 50 kilometriä tunnissa, mutta junan ravintolavaunussa voi nauttia maukkaan pihvin, Saksa vakuuttaa.

Kirja olisi ansainnut tarkemman kustannustoimittajan, joka olisi puuttunut kielikukkasiin, löysään kielenkäyttöön ja epäluonteviin ilmaisuihin, joita pitkään ulkomailla asuvien kieleen pesiytyy.

Esimerkiksi: Saksa kirjoittaa Sveitsin juustosta, kun hän tarkoittaa emmentaljuustoa. Inkojen kielestä kirjassa käytetään alussa kielen espanjankielistä muotoa quechua, mutta kirjan loppupuolella oikeaa muotoa ketšuaa. Painovoimaiset vesijohdot ovat akvedukteja, eivät aquadukteja.

Kirja olisi myös parantunut tiivistämällä lukuisia taksikuskitarinoita. Lisäksi pääministeri Jyrki Kataisen Chileen suuntautuneen vienninedistämismatkan kuvaus olisi hyötynyt lyhentämisestä. Sinänsä mielenkiintoista vuoden 2013 ajankuvaa on tietysti se, että Katainen antaa haastattelunsa hotellin kuntosalin juoksumatolla.

Hyvään matkakirjaan kuuluu asia- ja henkilöhakemisto sekä kartta, jotka molemmat puuttuvat Saksan kirjasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat