Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Goliarda Sapienza ei suostunut vaikenemaan

Sisilialaisen Goliarda Sapienzan pitkään hyljeksitty romaani rikkoo seksuaalisia rajoja

Kulttuuri
 
Archivio Sapienza Pellegrino
Goliarda Sapienza kirjoitti Elämän ilosta vahvasti aistillisen romaanin.
Goliarda Sapienza kirjoitti Elämän ilosta vahvasti aistillisen romaanin. Kuva: Archivio Sapienza Pellegrino
Arvio: kirjat
Goliarda Sapienza: Elämän ilo (L'arte della gioia). Suom. Laura Lahdensuu. Gummerus. 722 s.

Harva tuntee  Goliarda Sapienzan (1924–1996). Sietäisi tuntea, myös Italiassa – kirjailijan ja sivurooleistaan tunnetun näyttelijän kotimaassa. Sisiliassa syntynyt Sapienza ei ole kuka tahansa unohdettu ja äkisti jälleenlöydetty suuruus, vaikka hänen maineensa kirjailijana on alkanut kasvaa kohisten vasta hänen kuolemansa jälkeen – ja pääosin vieläpä Ranskassa.

Näyttämöllä Goliarda Sapienza tunnetaan Luigi Pirandellon näytelmien rooleistaan, elokuvista taas parhaiten mieleen lienee jäänyt sivuosa Luchino Viscontin  Sensossa.

Nyt hänet on syytä muistaa ennen kaikkea kirjailijana.

Elämän ilo

Goliarda Sapienza

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Käännösromaanit, Kaunokirjat, historia

Juuri suomennettuun Sapienzan pääteokseen, yli 700-sivuiseen, psykologisesti rohkeaan romaanin Elämän ilo, tiivistyy hyvin kirjailijan vuosikymmenten mittainen taistelu. Sen hän kävi saadakseen nuoren sisilialaisnaisen elämästä moralisoimatta kertovan romaaninsa julkaistuksi Italiassa – muttei onnistunut.

Sapienza kuoli Gaetassa Latinan provinssissa Lazion maakunnassa elokuussa 1996. Kirjailijan pitkäaikainen kustannustoimittaja ja aviomies Angelo Pellegrino julkaisi Elämän ilon pienenä painoksena huhtikuussa 1998. Goliarda Sapienza oli saanut romaaninsa valmiiksi jo lokakuussa 1976, lähes kymmenen vuoden urakoinnin jälkeen.

Näinä rospuuton pitkinä vuosina 1976–1998 kaikki suurimmat italialaiset kustantamot olivat hylänneet käsikirjoituksen useampaankin kertaan.

Elämän iloa pidettiin moraalisesti arveluttavana.

Pienellä budjetilla toimineen Stampa alternativa -kustantamon julkaisema Elämän ilo putosi tyhjiöön. Romaania oli myynnissä kokonaista kaksi kappaletta Feltrinellin kirjakaupassa Roomassa. Seuraavan kolmen vuoden aikana toinen niistä myytiin.

Angelo Pellegrino paljastaa romaanin esipuheessa, että hän olisi maksanut melkein mitä tahansa saadakseen selville ostajan henkilöllisyyden.

Syksyllä 2002 Italian valtiollisen radio- ja televisioyhtiön RAI:n kolmoskanavalla esitettiin dokumentti Goliarda Sapienza, l'arte di una vita. Se herätti myös muiden tiedotusvälineiden kiinnostuksen postuumia romaania kohtaan, minkä tähden Stampa Alternativa otti siitä uuden painoksen seuraavana vuonna.

Isoa hittiä Elämän ilosta ei kuitenkaan tullut. Romaani alkoi kiinnostaa laajemmin myös kriitikoita Italiassa vasta sen jälkeen, kun siitä tuli ranskaksi käännettynä suuri kirjallinen tapaus vuonna 2005.

Elämän ilon menestyksen Ranskassa ymmärtää hyvin, koska vahvasti aistillinen romaani sai luontevan kaikupohjan post-beauvoirilaisen filosofian esiin nostamasta ruumiillisuudesta ja naiseudesta toiseutena.

Kovin moni Italiassa ei enää tässä vaiheessa halunnut muistella, että keskeisten kustantamoiden kirjallisena asiantuntijana toiminut kriitikko oli todennut Sapienzan käsikirjoituksen luettuaan 1970-luvun lopulla: "Romaani on kasa räävittömyyksiä ja niin kauan kuin elän, en salli tämänkaltaisen kirjan julkaisemista."

Arvostettu Einaudi otti romaanin julkaisuohjelmaansa 2008.

Ei ole epäilystäkään, etteikö Sapienzan Elämän ilo ansaitsisi nykyistä kansainvälistä mainettaan. Sillä on omat ansionsa, vaikkei kyse olekaan mistään käänteentekevästä romaanista.

Kirja tarjoaa osin kerronnallisesti arkaaisen, osin psykologisesti rohkean kattauksen eksentrisen päähenkilönsä Modestan elämästä viitenä vuosikymmenenä 1900-luvun Sisiliassa.

Tätä elämää seuraa kuin jonkin historiallisena draamana etenevän tv-sarjan ensimmäistä tuotantokautta. Tässä mielessä Elämän ilo palkitsee.

Vaatimattomiin oloihin syntynyt Modesta kamppailee ahdasmielisessä ympäristössä oikeudesta omaan ruumiiseensa ja omiin yhteiskunnallisiin näkemyksiinsä. Hänestä tulee eksistentiaalisessa mielessä toinen.

Lapsena raiskattu tyttö päätyy luostariin, josta tie vie catanialaisen aatelissuvun kartanoon – ruhtinattareksi. Jännite syntyy siitä, että ruhtinattarena Modesta on kumouksellinen sosialisti fasistisessa Italiassa.

Katolisia lukijoita tuskin ilahduttaa, että Modestan mukaan Mussolinin junailema lateraanisopimus ei merkinnyt fasismin liittoa kirkon kanssa, vaan kirkon päätöstä pitää yllä fasismia – kävi fasismille itselleen sitten kuinka tahansa.

Itsekin tunnustukselliseksi sosialistiksi julistautunut Sapienza murtaa Elämän ilossa rohkeasti seksuaalisuuden, identiteetin ja hyvän maun rajat. Kerronnassa minuuden, henkilöiden, paikan ja ajan rajat liudentuvat, mikä luo proosaan osin unenomaisen tunnelman.

Siinä ollaan ikään kuin totuuden sisäänsä kätkemässä toisessa totuudessa. Seksuaalisesti ennakkoluulotonta Modestaakin kuvataan välillä minä-muodossa ja väliin taas hän-muodossa. Ihmisen psyyke on kuin tuuli, jota ei saa kiinni.

Erilaisia kirjallisuuden lajeja hyödyntävä kerronta ei sekään pysy aisoissa. Laaja taparomaani taittuu välillä pelkästään dialogin varaan rakentuvaksi kamarinäytelmäksi.

Sama häilyvyys kohdentuu myös aikaan, jossa nykyisyys ja menneisyys vellovat jatkuvassa ristiaallokossa.

Kerronnan virta on sen verran täynnä pikku ryppyjä ja pyörteitä, että meno ei ole aivan tasaista. Väliin teksti haraa vastaan.

Jos teksti paneekin vastaan, sitä ei tee Modesta, joka hyppää muitta mutkitta yhtä hyvin Carminen ja tämän pojan kanssa sänkyyn. Myös siskopuoli käy petikaveriksi. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat