Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi oli rodunjalostuksen suurvalta 1920–30-luvuilla

Tapio Tammisen tietokirja ruotsalaisen uusnationalismin juurista ja hyvinvointivaltiosta on hyytävää luettavaa

Kulttuuri
 
Arkipäivän antisemitismiä Tukholman katukuvassa 1940-luvun alussa. Juutalaisia ja puolijuutalaisia ei haluta liikkeeseen –Kirjan kuvitusta.
Arkipäivän antisemitismiä Tukholman katukuvassa 1940-luvun alussa. Juutalaisia ja puolijuutalaisia ei haluta liikkeeseen –Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Tamminen, Tapio: Kansankodin pimeämpi puoli, Atena 2015.

Mistä kumpuaa Ruotsin 1990- ja 2000-lukujen väkivaltainen uusnatsismi?

Se on "johdonmukainen seuraus kansakunnan identiteetin rakentamisesta", väittää kulttuuriantropologi Tapio Tamminen tuoreessa tietokirjassaan Kansankodin pimeämpi puoli (Atena, 2015).

Tamminen käy läpi 1800-luvun alussa alkanutta kansallista projektia, jonka seurauksena Ruotsista tuli 1920- ja -30-luvuilla maailman johtava maa eugeniikassa eli rodunjalostusopissa. Se heijastui myös sodanjälkeiseen sosiaalidemokraattien sosiaalipolitiikkaan.

Suomalaisen rotutyypin edustajia. – Kirjan kuvitusta.
Suomalaisen rotutyypin edustajia. – Kirjan kuvitusta.

Nationalismin yhdeksi traumaattiseksi "taitekohdaksi" Tamminen nostaa vuoden 1809, jolloin Ruotsi menetti Venäjälle maakuntansa Suomen. Pian sen jälkeen perustettiin Gööttiläinen yhdistys, joka alkoi kirjoittaa Ruotsin historiaa ja kansallista mytologiaa uusiksi. Sen mukaan Ruotsia aikojen alusta asuttaneet ruotsalaiset olivat muinaisten goottien jälkeläisiä, arjalaisista kansoista "puhtain".

Rodun puhtautta alettiin tutkia. Ruotsalainen rotubiologi Gustaf Retzius mittaili suomalaistenkin kalloja jo vuonna 1873. Näin Retzius kirjasi: "Tyypillinen suomalainen: saamaton ja hidas, raskastekoinen ja kömpelö ruumiinliikkeissään, kaikin tavoin hyvin vanhoillinen."

Pohjoismaisen rotutyypin puhtaita edustajia.
Pohjoismaisen rotutyypin puhtaita edustajia.

Johtopäätös oli selvä: suomalaiset ovat heikompaa lajia kuin ruotsalaiset.

Tamminen korostaa, ettei Retzius ollut akateeminen toisinajattelija. Hän oli myöhemmin 23 kertaa ehdolla lääketieteen ja fysiologian Nobel-palkintoon. Retziuksen teorioita opetettiin Uppsalan yliopistossa vielä 1960-luvulla. Professori Bertil Lundmanilla oli "opiskelijoiden mukaan aina mittanauha taskussaan, jotta hän voisi tarvittaessa mitata heidän päänmuotonsa".

Rotubiologian maailmanmahdiksi Ruotsi nousi 1920-luvulla. Uppsalaan perustettiin vuonna 1922 maailman ensimmäinen valtiollinen rotubiologian tutkimuslaitos. Laitoksen johtajalla, geneetikko Herman Lundborgilla, oli yhteydet Adolf Hitlerin natsipuolueen NSDAP:n ruotsalaiseen veljespuolueeseen.

"Tattareita", joihin on sekoittunut suomalaista verta.
"Tattareita", joihin on sekoittunut suomalaista verta.

Rotuopit näkyivät myös arjessa. Dagblad-lehti järjesti kesällä 1921 kauneuskilpailun, jossa etsittiin germaanisen rodun ihannetyyppiä. Kisan voitti skövdeläinen polkupyöränkorjaaja Åberg ja kisan tuomaristossa oli Herman Lundborg.

"Ruotsi tarvitsi lisää skövdeläisen Åbergin kaltaisia rotupuhtaita muotovalioita. Siksi ruotsalaisten piti välttää erityisesti seka-avioliittoja vähempiarvoisten naapurikansojen, kuten suomalaisten ja saamelaisten kanssa", Tamminen kuvailee Lundborgin ideologiaa.

Pohjois-Ruotsissa mitattiin vielä 1930-luvulla koululaisten kallonmuotoja ja rotuominaisuuksia. Tarkoitus oli selvittää, ketkä ovat puhtaita germaanisia ruotsalaisia, ketkä eivät.

Ruotsin juutalaisia.
Ruotsin juutalaisia.

Mittaukset johtivat järjestelmälliseen rodunjalostukseen. Siitä tuli osa Ruotsin hyvinvointivaltiota eli "kansankotia".

Ruotsin ensimmäinen pakkosterilisaatiolaki hyväksyttiin vuonna 1935. Alkoi neljännesvuosisadan kestänyt projekti, josta vaiettiin pitkään. Kaikkiaan steriloitiin 63 000 ruotsalaista, ja heistä merkittävä osa pakotettuina tai painostettuna. Steriloiduista naisia oli peräti 93 prosenttia. Suhteellisesti yliedustettuina olivat myös työväenluokka, romanit, tummaihoiset, psyykkisesti sairaat ja kehitysvammaiset.

Eugeniikalla oli jo 1930-luvuilla kannatusta myös sosiaalidemokraattisessa puolueessa, joka pysyi Ruotsin poliittisena mahtina pitkään sodan jälkeen.

"Luulen, että on parempi mennä vähän liian pitkälle kuin ottaa riski epäkelpojen ja heikkomielisten jälkeläisten saattamisesta maailmaan", demareiden kansanedustaja Karl Johan Olsson julisti vuonna 1941.

Eugeniikan 1930-luvulla hyväksyivät esimerkiksi Ruotsin kansankodin lempiälyköt Gunnar ja Alva Myrdal. Gunnar Myrdal voitti talouden Nobel-palkinnon vuonna 1974 ja hänen vaimonsa Alva Myrdal Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1982.

Ylärivissä vasemmalla ruotsalainen työläinen, oikealla Ruotsin mustalainen, alhaalla työläinen, johon on sekoittunut mustalaista ja lappalaista verta.
Ylärivissä vasemmalla ruotsalainen työläinen, oikealla Ruotsin mustalainen, alhaalla työläinen, johon on sekoittunut mustalaista ja lappalaista verta.

Älymystön tuki mahdollisti sen, että pakkosteriloinnit jatkuivat Ruotsissa vuoteen 1970.

Historia heijastuu nyky-Ruotsin nationalismiin, Tamminen toteaa.

Kansan syvien rivien asenteet kiristyivät 1990-luvulla maahanmuuton myötä. Ruotsissa oli vuonna 2000 jo 1,75 miljoonaa ulkomaalaistaustaista.

Ulkomaalaisvastainen ruotsidemokraatit-puolue sai syksyn 2014 valtiopäivävaaleissa 12,9 prosentin kannatuksen ja nousi Ruotsin kolmanneksi isoimmaksi puolueeksi.

Ruotsidemokraattien juuret ovat vuonna 1991 perustetussa Valkoisessa arjalaisessa vastarintaliikkeessä. Liike jakautui 1990-luvulla vallankumoukselliseen siipeen ja astetta maltillisempaan poliittiseen siipeen.

Vallankumouksellinen siipi toimii tätä nykyä nimellä Ruotsin vastarintaliike.

Sen suomalaisen veljesjärjestön aktiivijäsen on paraikaa syytettynä puukotuksesta Jyväskylän kirjastossa tammikuussa 2013. Kirjastossa oli meneillään keskustelutilaisuus Äärioikeisto Suomessa -kirjasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat