Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polina Žerebtsovan nuoruuden päiväkirja tuo Tšetšenian sodan arkisen kauheuden suoraan iholle

Groznyissa syntynyt toimittaja-kirjailija näyttää, mitä sota aiheutti siviileille

Kulttuuri
 
Tuija Parvikko  
Reuters
Tšetšenialaisnaiset kantavat tiiliä, kun Groznyin vaurioitunutta rautatieasemaa korjataan.
Tšetšenialaisnaiset kantavat tiiliä, kun Groznyin vaurioitunutta rautatieasemaa korjataan. Kuva: Reuters
Arvio: kirjat
Polina Žerebtsova: Sodan sirpaleet. Tytön päiväkirja Tšetšeniasta. Suom. Antti Rautiainen. Into. 286 s.

Polina Žerebtsova on Groznyissa vuonna 1985 syntynyt ja kasvanut toimittaja, kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti. Kun ensimmäinen Tšetšenian sota puhkesi vuonna 1994, yhdeksänvuotias Polina alkoi pitää päiväkirjaa. Monen muun sotien jalkoihin jääneen siviilin tavoin hän päätti, että sota ei saa painua unohduksiin. Leningradin piirityksestä päiväkirjaa pitänyt Tatjana Savitševa esikuvanaan hän merkitsi muistiin sodan jälkiä lähes päivittäin.

Nyt suomeksi ilmestynyt päiväkirja kattaa vuodet 1999–2001, jolloin Tšetšeniassa taisteltiin jälleen. 14-vuotias Polina haavoittui jalkaan, ja hänen oli jäätävä äiteineen raunioituvaan Groznyiin monien muiden lähtiessä pakolaisiksi.

Millennium-talvi Groznyissa on hirveä. Kaupunkia pommitetaan ja siellä taistellaan jatkuvasti. Sähkö, kaasu, lämmitys ja ruoka katoavat yksi toisensa jälkeen. Perheen ammattia, torikauppaa, ei voi harjoittaa.

Sodan sirpaleet. Tytön päiväkirja Tsetseniasta.

Polina Zerebtsova

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Päiväkirjat

Haavoittunut Polina ja hänen sydäntautinen äitinsä eivät pysty hakemaan ruokaa liian kauaksi perustetuista hätäapupisteistä. Äiti ja tytär sinnittelevät raunioituneessa talossa kylmässä ja pimeässä syöden suolattuja tomaatteja, jauhoja ja lunta.

Sodan ahdingossa katoaa myös asukkaiden välinen solidaarisuus. Polina saa tuntea nahoissaan monikulttuurisen taustansa. Isän puolelta tšetšeenitaustainen Polina muuttuu venäläisen äitinsä rinnalla epäilyksenalaiseksi kaikkien näkökulmasta – myös venäläisen miehityshallinnon. Siitä seuraa jatkuvaa kiusaamista, panettelua ja seksuaalista häirintää.

Polina kuvaa lähietäisyydeltä, kuinka sodan ahdingossa ihmiset muuttuvat valehtelijoiksi ja varkaiksi, ja kuinka omista naapureista tulee yhdessä yössä pahimpia vihollisia. Ja kuinka samat ihmiset hetkittäin saattavat myös auttaa.

Vaikka tšetšeenien kauna venäläisväestöä kohtaan kasvaa koko ajan, Polina ei pysty asettumaan Moskovan keskushallinnon ja venäläissotilaiden puolelle. Sota ja sen vääryydet vain vahvistavat kasvavan nuoren naisen etnisistä taustoista riippumattoman oikeudenmukaisuuden ja rauhan kaipuuta.

Kaikkein kipeintä ja koskettavinta luettavaa ovat äidin raivonpurkaukset. Voimien ja hermojen pettämisestä voi kummuta ennennäkemätöntä vihaa ja väkivaltaa, joka kohdistuu omaan lapseen. Lapsen sitkeydellä Polina kestää raivokohtaukset, ja äiti ja tytär raahautuvat yhdessä eteenpäin.

Eloonjäämistaistelun ohessa Polina jaksaa kirjoittaa päiväkirjaa ja runoja, lukea ja etsiä rakkautta. Tšetšeeniympäristössä nuorten naittamispuuhat ovat täydessä käynnissä sotatilanteesta riippumatta. Polina haikailee hänet kranaatti-iskusta pelastaneen Aladdinin perään ja torjuu pontevasti muita kosijoita.

Päiväkirjan toisen talven aikana koulut toimivat ja taistelut ovat laimeampia. 15-vuotias Polina joutuu kuitenkin ottamaan aikuisen paikan äidin sydäntaudin pahentuessa. Hän ponnistelee torikaupan, koulunkäynnin ja äidin hoitamisen kolmitaakan alla.

Kirja päättyy kevääseen 2001, jolloin venäläisten ja tšetšeenien välinen vihanpito yltyy jälleen.

Kun päiväkirja ilmestyi venäjäksi vuonna 2011, Venäjän kansallismieliset eivät pitäneet lukemastaan. Žerebtsovaa uhkailtiin ja painostettiin lopettamaan kirjoittaminen. Hän haki ja sai poliittisen turvapaikan Suomesta ja valmistelee nyt päiväkirjan seuraavia osia painokuntoon. Toivottavasti myös ne julkaistaan suomeksi.

Päiväkirja tuo sodan arkisen kauheuden aivan iholle. Se on erittäin ajankohtainen nyt, kun Suomessa keskustellaan vilkkaasti Venäjästä ja venäläisyydestä osaksi kovin asenteellisesti ja vääristyneesti.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston valtio-opin dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat