Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unen ja valveen välissä on painajainen

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Tiina Raevaara on palannut fantasian ja magian maailmaan.
Tiina Raevaara on palannut fantasian ja magian maailmaan. Kuva: Antti Hämäläinen
Arvio: kirjat
Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla. Paasilinna. 238 s.

Viime vuoden tammikuussa Tiina Raevaaralta ilmestyi hieno ja yllättävä pienoisromaani Laukaisu. Yllättävä siksi, että aiemmassa tuotannossaan fantasiaan ja uuskummaan keskittynyt Raevaara kirjoitti siinä realistisesti vaikeasta ja ajankohtaisesta aiheesta, perhesurmista.

Nyt Raevaara on palannut takaisin fantastisen, maagisen ja kummallisen pariin. Ja hyvä niin: harva kirjoittaa oudosta ja uskomattomasta yhtä uskottavasti.

Yö ei saa tulla -romaanin päähenkilö ja minä-kertoja on parikymppinen Johannes, joka elää pientä ja hiljaista elämää sieluttomaksi kokemassaan Helsingissä. Kotikaupungistaan, mukavan pienestä ja hiljaisesta mutta nimettömäksi jäävästä, Johannes on muuttanut pois viisi vuotta aiemmin, kun nuoruudenystävä Aalo hukkui. Hukuttautui. Hukutettiin? Kaikki joka tapauksessa alkaa Aalosta, Johanneksen unelmien hennosta ballerinasta.

Yö ei saa tulla

Tiina Raevaara

Kustantaja: Paasilinna

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kuka

Tiina Raevaara

 Syntynyt 1979.

 Perinnöllisyystieteestä väitellyt biologi. Pitää tiedeaiheista blogia Suomen Kuvalehden verkkosivuilla.

 Esikoisromaani Eräänä päivänä tyhjä taivas (2008). Julkaissut lisäksi romaanit Hukkajoki (2012) ja Laukaisu (2014).

 Runeberg-palkinto novellikokoelmasta En tunne sinua vierelläni (2010).

 Koiraksi ihmiselle (2011) käsittelee koiran historiaa ja evoluutiota.

Unelmien, ja pian myös unien.

Aalon isoveli Antti on ottanut Johannekseen yhteyttä monen vuoden jälkeen. Suunnitelmana on kosto, hyvitys Aalon kuolemasta. Antti aikoo tappaa Sandvallin, Aalon entisen työnantajan ja rakastajan.

Johannes epäröi, epäilee ja ajautuu mukaan: Johannes on pehmeä ja heikko, vietävissä.

Mutta ei sittenkään. Johanneksesta paljastuu tarinan edetessä uusia puolia, eikä yksikään niistä tee hänestä mukavampaa.

Uusia puolia paljastuu muista- ja muualtakin, etenkin rakoilevasta todellisuudesta. Unettomuus astuu kuvioihin mukaan, ja ilman unta ote todellisuudesta lipsuu. Ei ole enää valveen ja unen selkeitä, erillisiä maailmoja, on ainoastaan painajainen niiden välissä. Johanneksen painajaiseksi muuttuvassa elämässä todellisuuden tilalle tulevat lääkkeet ja keinotekoiset nukkemaiset ihmiset, himo ja valta.

Johannes hortoilee Helsingissä kuin humalainen, välillä Aalon perässä, välillä Aaloa paeten.

Jännitys kiristää kaupunkia alun harmaudesta karnevalistisen kauhun näyttämöksi, jossa raitiovaunu keräilee sisäänsä elottomia ihmisiä kuin hulluksi tullut kissabussi Hayao Miyazakin Totoro-elokuvasta.

Raevaara sisällyttää teoksiinsa runsaasti kirjallisia viittauksia, niin nytkin. Aino Kallaksen vuonna 1928 ilmestynyt Sudenmorsian on mukana jo Aalon nimessä. Kaimoja yhdistävät myös nuoren naisen kielletty rakkaus yhteisön ulkopuoliseen, muodonmuutos-teema, vapauden jano, kuolema.

Yö ei saa tulla on saanut motokseen E. T. A. Hoffmannin sitaatin, joka paljastuu kirjan lukemisen jälkeen nerokkaaksi yhteenvedoksi Johanneksessa tapahtuvasta muutoksesta.

Hoffmann on inspiroinut Raevaaraa laajemminkin. Saksalaiskirjailijan kauhistuttavasta Nukkumatti-hahmosta (Der Sandmann) kehittyy Johanneksen painajaisten tiivistymä. Hoffmannin kauhukertomus perustuu saksalaiseen tarinaan, jossa nukkumatti heittää illan tullen hiekkaa lasten silmiin niin, että niitä alkaa hiertää. Nukkumaanmenoajan jälkeen nukkumatti sitten kerää pois kaikki avonaisiksi jääneet silmät.

Silmät, katse, sokeus: näiden ympärille Johanneksen painajainen kiertyy. Sivuhenkilöt, etenkin Antti, viittaavat silmien merkittävyyteen pitkin matkaa: "Eihän mistään muusta ole koskaan ollut kysekään. Silmistä! Näkemisestä! Totuudesta! Siitä tässä on kyse."

Johannes ei kuitenkaan ole erityisen kiinnostunut totuudesta. Ei edes lopussa.

Novellikokoelmastaan En tunne sinua vierelläni vuoden 2011 Runeberg-palkinnon saanut Raevaara on taitava tiivistäjä.

Ilahdun: kirjailijan ei ole tarvinnut vääntää kaikkea rautalangasta; hän uskoo, että minullakin on aivot. Mikä mahtava luottamuslause.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat