Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haavikko, modernismin laaja oppimäärä

Kootut runot -teos auttaa ymmärtämään, kuinka kriittinen Paavo Haavikko oli oman runoutensa lukijana. Hän on yksi kansainvälisesti tunnustetuimmista suomalaisista runoilijoista täydestä syystä.

Kulttuuri
 
Vesa Haapala
Tor Wennström Lehtikuva
Paavo Haavikon parasta antia on konkreettinen, tarkka kirjoitus ja laaja kattaus historiallista, poliittista, eroottista ja metalyyristä runoutta.
Paavo Haavikon parasta antia on konkreettinen, tarkka kirjoitus ja laaja kattaus historiallista, poliittista, eroottista ja metalyyristä runoutta. Kuva: Tor Wennström Lehtikuva
Arvio: kirjat
Paavo Haavikko: Kootut runot. Toimittanut Jaakko Anhava. Teos.
864 s.

Paavo Haavikko (1931–2008) on suomalaisen runouden kiintotähti, ja Jaakko Anhavan toimittama Kootut runot kirjallinen tapaus, tärkeä teko runoudelle ja runouden ystäville.

Yksissä kansissa on kuudella vuosikymmenellä syntynyt lyyrinen tuotanto, joka on innoittanut vuosikymmeniä modernistisesta perinteestä ponnistaneita runoilijoita ja tarjonnut kirjoituksen mahdollisuuksia kokeelliselle nykyrunoudelle.

Liki 900-sivuinen teos antaa kuvan paitsi Haavikosta myös suomalaisen modernismin suuresta linjasta.

Kootut runot

Paavo Haavikko

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Kaunokirjat, runot

Tausta

Mukana aiemmin julkaisematontakin

Aiemmin  Paavo Haavikolta on julkaistu kokoomateos Runot 1949–1974 (1975) sekä 1990-luvulla kolmen kokoomateoksen sarja Kirjainmerkit mustat. Runot 1949–1966 (1992), Runot! Runot. 1984–1992 (1993) ja Tyrannin ylistys. Runot 1970–1981 (1994). Nämä ovat pitkälti runoilijan itsensä laatimia.

Jaakko Anhavan laitos taas asettaa Haavikon kirjoittamat runot kronologiseen järjestykseen. Mukana ovat niin kokoelmissa kuin niiden ulkopuolella julkaistut runot, ja onpa joukossa myös ennen julkaisemattomia tekstejä eri vuosikymmeniltä.

Haavikko esitellään usein runoutemme suurena uudistajana, yhtenä niistä, jotka syrjäyttivät mitan ja loivat uutta kieltä.

Kieltämättä Haavikko on uudistaja, mutta jälkikäteen katsoen hän ei nouse ensimmäisissä vapaamittaisissa kokoelmissaan sille tasolle kuin edeltäjänsä ja aikalaisensa P. Mustapää, Helvi Juvonen, Eila Kivikk'aho ja Lassi Nummi.

Tiet etäisyyksiin (1951), Tuuliöinä (1953) ja Synnyinmaa (1955) ovat ennen kaikkea tilanotto. Toki Haavikko osaa kirjoittaa tyrmäävän elegantisti, mutta runot ovat samalla jähmeän deskriptiivisiä ja sulkeutuneita. Romanttissävyinen vapaamittaisuus ei toimi yhtä luontevasti kuin kouliintuneempien runoilijoiden leikki mitalla ja ilman sitä.

Modernismin vallankumous kantaa hedelmää vasta teoksissa Lehdet lehtiä (1958) ja Talvipalatsi (1959). Kieli artikuloituu suvereenisti, on rekistereitä ja tunnetta.

Tekeekin mieli kysyä, pitikö Eeva-Liisa Mannerin kirjoittaa kokoelmansa Tämä matka (1956), jotta Haavikko näki mitä modernismi voi olla – suomeksi?

Haavikon 1950-luku onkin kehityskaari. Teokselliset rakenteet, joissa kirjoitusta ja teemoja kehitellään eri suuntiin, tuovat Haavikon taidot parhaiten esiin, ja niihin hän myös panostaa ja saa vähitellen runonsa auki.

Haavikon 1960-luvun ainoa runoteos Puut, kaikki heidän vihreytensä (1966) on ehkä hänen paras lyyrinen kokoelmansa. Yhdeksän runosarjaa tarjoaa niin poliittisia, historiallisia, intiimin keskeislyyrisiä kuin aforistisia yllätyksiä.

Kaksikymmentä ja yksi (1974) sekä Viiniä, kirjoitusta (1976) ovat puolestaan 1970-luvun hienoimpia, koko suomalaisessa runoudessa. Ensimmäinen on laaja, kielellisesti mestarillinen Sampo-tarun tulkinta, jälkimmäinen aistimellista ja älykästä keskeislyriikkaa.

Taustalla ovat esityöt laajojen, kertovien kaarten ja roolirunojen parissa kokoelmissa Neljätoista hallitsijaa (1970) ja Runoja matkalta salmen ylitse (1973).

1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa Pentti Saarikoski sähköisti runoutemme Tiarnia-trilogiallaan (1977–83). Haavikon vastaava trilogia muodostuu teoksista Viisi sarjaa nopeasti virtaavasta elämästä (1987), Toukokuu, ikuinen (1988) ja Talvirunoja (1990).

Kun Saarikoski sekoittaa arjen myytteihin, puheenomaisuuteen ja avoimeen muotoon, on Haavikko aforistinen, sarjallinen ja itsetietoinen näkijä. Molemmat kirjoittavat yhteiskunnallista runoutta, Haavikko modernistisin keinoin ja ehdottomalla lauseella, Saarikoski postmodernistisesti, vähät maailmankatsomuksista välittäen.

Talvirunoja huipentaa ja päättää oikeastaan koko suomalaisen modernistisen lyriikan loiston. Haavikko käsittelee teoksessa tuttuja teemojaan – valtaa, taloutta, kuolemaa, rakkautta ja runoutta – ja saa kaiken näyttämään tuoreelta.

Talvirunoja on 1990-luvun kestävintä lyriikkaa, jonka rinnalle voi nostaa lähinnä Kari Aronpuron semioottisen runouden.

1990-luku ja 2000-luvun alku eivät ole vahvaa aikaa Haavikon tuotannossa. Loppukauden paras, Puiden ylivertaisuudesta (1993), tiivistää kuitenkin paljon runoilijan filosofiasta:

"Mutta ei ole lopulta kyse puiden ylivertaisuudesta, / vaan ihmisen alhaisesta tietoisuudesta."

Entä miten Kootut toimivat teoksena?

Toimittaja Jaakko Anhava on tehnyt perusteltuja valintoja ja nähnyt jäsentelyn vaivaa. Teoksessa on asiallinen johdanto ja jälkisanat. Kyseessä ei ole kriittinen laitos, vaan tavallista lukijaa mahdollisimman hyvin palveleva toimitus monipuolisine hakemistoineen.

Johdanto olisi voinut käsitellä tekijän kirjallista taustaa ja runokieltä seikkaperäisemmin, sillä Haavikon runous ei avaudu aivan helposti. Jotkin johdannon käsitteet, kuten "vapaamittainen runous", tuntuvat vanhanaikaisilta.

Haavikon runoudessa on pitkälti kyse vapaarytmisestä, kieliopillisia rakenteita ja puheenomaisuutta hyödyntävästä runoudesta, joskin myös runomittoja vapaasti käyttävää runoutta löytyy varsinkin alkutuotannosta.

Teosten ulkopuolella julkaistut tai aiemmin julkaisemattomat runot, jotka nyt on sijoitettu ajalliselle paikalleen, antavat näkökulmaa Haavikon työskentelyyn. Ne rikastuttavat kuvaa yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuvasta runoilijasta. Joukkoon sopii myös tilaustöitä ja tilapäisrunoja, jotka eivät ole kummoisia.

Juuri näitä ylimääräisiä tekstejä lukiessa ymmärtää, kuinka kriittinen Haavikko on ollut oman runoutensa lukijana ja miten hän on rakentanut kokonaisuuksia.

Julkaisemattomiin mahtuu myös ajatuksellisia helmiä, kuten 1970-luvulla kirjoitettu katkelma, joka tiivistää kirjallisuuden ongelman politisoituneella vuosikymmenellä mutta käy myös suhteellistavasta elämänasenteesta:

"Älä, hyvä maailma, muutu runoudeksi, älä, kiltti, / vaikka minä sitä sinulta miten kauniisti / pyytäisin, ideologiaksi."

Haavikko on yksi tärkeimmistä ja syystäkin kansainvälisesti tunnustetuimmista suomalaisista runoilijoista.

"Sodanjälkeisen lyriikan omalakisin ja älyllisesti ylivertaisin runoilija", toteaa kustantajan mainos. Mainospuheen romanttisen neron rakentaminen ei tee oikeutta Haavikon runoudelle. Se tuntuu yhtä tympeältä kuin lyyrikon asettaminen kansallisen oraakkelin asemaan.

Mitä runous ylipäänsä voi ennustaa tai mikä mitta äly sille on? Tosiasia on, että runous voidaan tulkita sanomaan miltei mitä hyvänsä. Runon äly on kirjoittamisen ja lukemisen yhteispeliä.

Paavo Haavikon parasta antia on konkreettinen, tarkka kirjoitus ja laaja kattaus historiallista, poliittista, eroottista ja metalyyristä runoutta. Kootut on vielä pitkään nautinnon ja ihmettelyn lähde, rohkaiseva esimerkki tuleville runoilijoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat