Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Frankensteinin hirviö on ymmärretty 200 vuotta väärin – elokuvat tekivät Mary Shelleyn luomuksesta hirviön

Kulttuuri
 
Universal Pictures
Boris Karloff esitti Frankensteinin hirviötä muun muassa elokuvassa Frankensteinin morsian (1935).
Boris Karloff esitti Frankensteinin hirviötä muun muassa elokuvassa Frankensteinin morsian (1935). Kuva: Universal Pictures
Arvio: kirjat
Merete Mazzarella: Sielun pimeä puoli – Mary Shelley ja Frankenstein (Själens nattsida). Suom. Raija Rintamäki. Tammi. 245 s.

Jokainen tuntee tarinan tohtori Frankensteinista ja hänen hirviöstään. Tarinan tiedemiehestä, joka luo elämää ja siten julkeasti asettuu luonnon yläpuolelle. Traagisen tarinan, jonka päätteeksi tohtorin luoma hirviö kostaa tiedemiehelle tämän ylimielisyyden.

Frankensteinin tarina on niin tunnettu, että sitä voi jo pitää modernina myyttinä luonnontieteen rajoista.

Mutta onko tämä myytti koko tarina Frankensteinista ja hänen hirviöstään?

Ei ole.

Merete Mazzarella näyttää kirjassaan Sielun pimeä puoli – Mary Shelley ja Frankenstein, kuinka tämä meille tuttu versio Frankensteinin myytistä ei perustu niinkään Mary Shelleyn alkuperäiseen romaaniin, vaan kirjan pohjalta tehtyihin lukuisiin elokuviin – jotka ovat laadultaan hyvin vaihtelevia. Mazzarella palaa alkuteokseen ja muistuttaa, mistä Frankensteinin tarinassa alun perin oli kyse. Mitä tarkoittaa olla ihminen?

Kirjan lopussa Mazzarella kirjoittaa: "Silti mietin, mahtoiko Maryn vahvin tarina lopulta olla hänen oma elämänsä."

Näyttää selvältä, että se on sitä ainakin Mazzarellalle. Hän lukee Frankensteinia nimenomaan Mary Shelleyn omaa elämää vasten. Tuloksena on kiehtovaa ja oivaltavaa popularisoitua kirjallisuustiedettä, tietokirjallisuuden lajia, jota saa lukea aivan liian vähän.

The Mount Company
Elokuvassa Frankenstein Junior hirviötä esitti Peter Boyle (1974).
Elokuvassa Frankenstein Junior hirviötä esitti Peter Boyle (1974).

Frankensteinin tarina sai alkunsa voimakkaasta unesta, jonka Mary Shelley näki Diodatin huvilassa Sveitsissä kesällä 1816. Mary oli matkannut Sveitsiin osana runoilija Lordi Byronin ympärille kerääntynyttä nuorten romanttisen liikkeen edustajien seuruetta. Mukana oli Maryn sen aikainen rakastaja, runoilija Percy Bysshe Shelley, josta pian matkan jälkeen tuli hänen aviomiehensä.

Mary Shelley ei edes kutsu Frankensteinin luomusta kirjassaan hirviöksi, vaan Olennoksi. Kun tohtori näkee Olennon, työnsä tuloksen, se iljettää häntä, ja luoja ajaa pois luomuksensa. Olento pakenee ja yrittää löytää paikkansa ihmisten maailmassa. Se ei koskaan löydä sitä. Ihmisille hän on hirviö.

Mazzarellan mukaan Olento on kuin hylätty lapsi, joka katkeroituu aikuisten maailmalle. "Enkö minä siis vihaisi niitä jotka kammoksuvat minua?", Olento kysyy.

Kun Olento hylätään, hirviö syntyy.

Shelleyn teos nostettiin jo 1820-luvulla teatterilavoille, shokeeraavina kauhuesityksinä. Dramatisoinneissa Olento veti itseensä kaikki aikansa pelot ja kauhukuvat kuin magneetti. 1800-luvun aikana Olento ehti teatterissa edustaa ainakin Venäjää, irlantilaisia ja työväenluokkaa.

Sielun pimeä puoli - Mary Shelley ja Frankenstein

Merete Mazzarella, suom. Raija Rintamäki

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, Kirjallisuus

Mazzarellan mukaan juuri teatterilavalla alkoi teoksen virheellisen tulkinnan historia. Tässä Mazzarella vertaa Olentoa Franz Kafkan Metamorfoosin päähenkilöön Gregor Samsaan. Frankensteinin Olennon esittäminen lavalla vaappuvana hirviönä oli yhtä paha virhe kuin jos Gregor Samsa näytettäisiin yleisölle jalkojaan sätkivänä kovakuoriaisena. Jotain olennaista menetettiin.

Sitä, mikä menetetään, Mazzarella kutsuu kaksoisvalotukseksi. Siinä missä näytelmän tai elokuvan katsoja näkee vain hirviön, kirjan lukija näkee Olennon samaan aikaan sekä hirviönä että ihmisenä.

Percy Bysshe Shelley kirjoitti vaimonsa kirjaan esipuheen. Hän näki, että romaanissa ei todellisuudessa ole hirviötä. Miehen mukaan kirjan sanoma on: "Jos ihmistä kohtelee huonosti, hänestä tulee paha."

Percy Bysshe Shelley oli ailahteleva ja ilmeisen narsistinen mies. Hän vastusti kaikkia rajoja, jollaisena hän piti myös avioliittoa. Hän janosi ympärilleen samanmielisten ystävien piiriä ja kannatti vapaata rakkautta.

Ehkä juuri luonteensa takia hän ei nähnyt vaimonsa teoksen olennaisinta viestiä – ihmisen on oltava kokonainen voidakseen elää ihmisen arvoista elämää.

Samalla, kun kirja seuraa Olennon yritystä olla ihminen, se piirtää tarinan siitä, kuinka tohtori Frankensteinista itsestään tulee hirviö. Ei siksi, että hän olisi ollut tieteen sokaisema, vaan siksi, että hän hylkäsi Olennon. Kuin isä, joka hylkää lapsensa.

Mary Shelleyn Frankensteinin salattu julma totuus on, että Olento ja tohtori ovat toistensa kaksoisolentoja. Kuten kaksoisolentotarinoissa aina, he ovat yhden ja saman ihmismielen kaksi puolta. Yhdessä he ovat yksi yritys löytää kokonainen ihminen. Tohtori Frankenstein ei näe, mitä Olento todella on. Hän ei näe oman sielunsa pimeää puolta. Siksi hän ei voi koskaan tulla täydeksi ihmiseksi.

Täydeksi ihmiseksi tulemisen tavoite on tietysti unohdettu Frankenstein-elokuvissa. Paitsi yhdessä. Ironisesti, Mazzarellan mukaan se yksi Frankenstein-elokuva, jossa tämä Mary Shelleyn alkuperäinen visio toteutuu, on Mel Brooksin komedia Frankensteinin poika.

Mary Shelley lainasi tohtori Frankensteinin hahmolle piirteitä mieheltään Bysshe Shelleyltä. Maryn elämän oma tohtori Frankenstein oli hänen aviomiehensä, suuri narsistinen taiteilija, joka filosofoi ja kuvitteli, mutta ei nähnyt, mitä tuhoa hän teki läheisilleen. Hän oli kykenemätön kaksoisvalaisemaan itseään, minkä seurauksena hänen periaatteensa ja ajatuksensa olivat ylhäisiä, mutta hänen tekonsa alhaisia.

Mary Shelley eli elämän, joka oli nykyajan mittapuulla musertavan traaginen. Hän joutui hautaamaan neljästä lapsestaan kolme. Hän sairasti paljon ja kärsi köyhyydestäkin.

Kaiken tämän lisäksi hän joutui kestämään miehensä loputtomia oikkuja, kunnes tämäkin kuoli vuonna 1822.

Maryn sisarpuoli Claire Clairmont, Lordi Byronin entinen rakastajatar, kirjoitti omaelämäkerrallisen katkelman, joka julkaistiin vasta 1989. Siinä hän kirjoittaa kitkerästi avioliittoinstituution vastustajista – ennen kaikkea Byronista ja Bysshe Shelleystä.

Clairen mukaan näiden "itsekkyys, petollisuus, ilkeys ja julmuus sekä heidän tuottamansa kärsimys ovat paljon suuremmat kuin avioliitto milloinkaan pystyy aiheuttamaan."

Merete Mazzarellalle Frankensteinin tarina sekä Mary Shelleyn oma tarina ovat tarinoita miehestä, joka ei näe omaa pimeää puoltaan ja turmelee läheisensä omassa itsekeskeisyydessään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat