Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carl-Johan Vallgrenin ensimmäinen dekkari on vahva näyttö

Varjopoika-romaani tuo uusia näkökulmia ruotsalaiseen rikoskirjallisuuteen

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Carl-Johan Vallgrenin mukaan Varjopojan suomalaisella rikollisella Jorma Hedlundilla on osittainen vastineensa todellisuudessa.
Carl-Johan Vallgrenin mukaan Varjopojan suomalaisella rikollisella Jorma Hedlundilla on osittainen vastineensa todellisuudessa. Kuva: Heidi Piiroinen HS
Arvio: kirjat
Carl-Johan Vallgren: Varjopoika (Skuggpojken). Suom. Maija Kauhanen. Otava. 348 s.

Ruotsalaiset lehdet ja muut tiedotusvälineet ovat nostaneet Carl-Johan Vallgrenin eniten myytyjen kirjojen piikkipaikan vallanneen Lars Keplerin varteenotettavaksi haastajaksi. Mikä siinä. Kirjailijana Carl-Johan Vallgren (s. 1964) on paljon lahjakkaampi kuin Lars Kepler.

Pitkän kirjallisen uran tehneen Vallgrenin ensimmäinen rikosromaani Varjopoika tuo kaiken lisäksi uusia näkökulmia maailmalla yhä edelleen aallonharjalla kiitävään ruotsalaiseen dekkarikirjallisuuteen.

Vahva avaus siis. Kyllä. Varjopoika tuskin kuitenkaan synnyttää samanlaista joukkohysteriaa kuin Stieg Larsonin Millennium-trilogian avausosa Miehet jotka vihaavat naisia kymmenen vuotta sitten. Syy on osin ulkokirjallinen: Vallgren on hengissä, Larson kuollut – sanoakseni eron raadollisesti.

Yön, petoksen ja varjojen vainoharhaisessa maailmassa tiheästi etenevä Varjopoika on taiten rakennettu kertomus Klingbergin mahtavasta teollisuussuvusta, jonka omistaman kansainvälisen alumiini-konglomeraatin pääkonttori on paraatipaikalla Vasastanissa Tukholmassa.

Omien demoniensa kanssa painiskeleva Danny Katz saa suvulta toimeksiannon, kun yrityksen pääjuristi Joel Klingberg yllättäen katoaa. Sekalaisia toimeksiantoja tekevä Danny Katz joutuu selvittämään, onko Joel Klingberg paennut vapaaehtoisesti vai onko hänet mahdollisesti kidnapattu. Poliisi ei usko, että tapaukseen liittyy rikosta.

Samalla Danny Katz joutuu pohtimaan, miten Joel Klingbergin veljen nelisenkymmentä vuotta aiemmin tapahtunut mystinen kidnappaus mahdollisesti niveltyy hänen entisen armeijakaverinsa katoamiseen.

Kierrokset lisääntyvät, kun Joelin vaimo Angela murhataan. Poliisi epäilee syylliseksi Danny Katzia, koska murhassa on yhtymäkohtia raakaan pahoinpitelyyn, josta Danny on nuoruudessa tuomittu.

Näin takaa-ajajasta tulee takaa-ajettu. Mitä syvemmälle menneisyyteen Danny Katz sukeltaa, sitä pettävämmälle pinnalle hän ajautuu.

Juonellisesti Varjopoika on eri aikatasoineen ja vaihtuvine näkökulmineen vahvaa työtä. Se on dekkari, jonka lukee ahmien. Carl-Johan Vallgren limittää oivaltavasti toisiinsa ruotsalaisen patruunasuvun hämärän menneisyyden à la Stieg Larson, kyber-vakoilun, Dominikaanisen tasavallan ja voodoon. Tällaista settiä ei moni ole aiemmin hyödyntänyt.

Oma lukunsa on itse Danny Katz – entinen nisti, syrjäytynyt pudokki ja kielinero, jota on armeijassa hyödynnetty Venäjän vakoilussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat