Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eppu Nuotio kirjoittaa lempeästi keski-ikäisten rakkaudesta

Opettajan ja insinöörin romanssia ympäröivät Turun maisemat ja vuodenajat

Kulttuuri
 
Markku Ulander Lehtikuva
Eppu Nuotio
Eppu Nuotio Kuva: Markku Ulander Lehtikuva
Arvio: kirjat
Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua. Otava. 283 s.

Tässäpä kirja, jota sopii lukea, kun taas kerran löytää leuastaan jäykän kolmisenttisen karvan. Tai kun sanomalehti on lakonisesti listannut kaikki maailman mannertenväliset ydinohjukset ja esitellyt, millaista tuhoa yksikin saa aikaan.

Ensin mainitussa tilanteessa Eppu Nuotion (s. 1962) uutuusromaani valaa uskoa siihen, ettei naisen (tai miehen) elämä lakkaa viidenkymmenen iässä, vaikka olisikin vuosiensa kuluttama, hylätty ja sitä paitsi työmarkkinoiden ongelmajätettä.

Jälkimmäisessä tilanteessa Mutta minä rakastan sinua toimii kuin herätyskello. Jos elämä pohjoisella pallonpuoliskolla pian lakkaa, kaikkien yksinäisten kannattaisi itsesäälin sijasta tarkkailla ympäristöään entistä tarkemmin, ojentaa käsiä ja avata sylejään.

Mutta minä rakastan sinua

Eppu Nuotio

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Ahkera lasten- ja nuortenkirjailija Nuotio kirjoittaa vaihteeksi aikuisille, ja laji on vaihtunut dekkarista romantiikkaan. Vaikka viihdekirjallisuuden perinteet kurkottelevat taustalla, teksti ei ole pelkkää höttöä. Sen verran särmikkäitä ovat hänen hahmonsa ja epätäydellistä heidän elämänsä.

Historianopettaja Karin Kiurukorpi elää avioeron jälkeen horteessa, kunnes sattuu samaan asuntonäyttöön insinööri Lauri Erikssonin kanssa. Tämä on myös eronnut, omalla laillaan erakoitunut ja työhön uponnut.

Kummankin päässä kilahtaa taianomaisesti. Alkaa verkkainen suhde, jossa lähinnä kävellään, kuunnellaan musiikkia ja kaivataan toista.

Nuotio antaa päähenkilöiden tunteiden kypsyä hiljalleen, samalla kun heitä ympäröivä elämä kieppuu hurjemmin.

Karinin itsetuntoa rassaa edelleen se, miten ex-mies petti läpi avioliiton ja jätti nuoremman takia. Uudessa-Seelannissa asuvalla aikuisella tyttärellä on omat parisuhdekriisinsä, jotka saattavat juontaa juurensa myös vanhempien rakkaudettomaan liittoon.

Laurilla taas on naiskollega, joka on vuosikausia rakastanut miestä ilman että tämä huomaa mitään.

Kun hän saa selville, että Laurilla on toinen, alkaa totinen valloitus, lopulta katkera kostaminen.

Kuulostaa melodraamalta, mutta itse asiassa proosa on rauhallista ja mietiskelevää. Pääosassa on arki peruskoulussa ja insinööritoimistossa, ympärillä Turun maisemat. Elämän virtaan kuuluvat hankalat työtoverit, läheiset vanhainkodissa, elämät, joita alkaa ja päättyy.

Romanssin käänteisiin Nuotio mahduttaa myös paljon yleistä, fiksua asiaa keski-ikäisestä elämästä, pettymyksistä ja niihin tottumisesta, tapoihin pinttymisestä, peloista ja uskaltamisesta.

Toisiinsa tutustuessaan Karin ja Lauri tutustuvat koko ajan myös itseensä – näinhän on aina uusissa ihmissuhteissa.

Siksi romaanissa muistellaan ja oivalletaan paljon. Lapsuus on aikuisessakin läsnä, ja menneen elämän asetelmat eivät ehkä olleetkaan sellaisia kuin on totuttu ajattelemaan.

Loppuratkaisu yllättää. Mietin, johtuuko se Eppu Nuotion haluttomuudesta kuvata kaikkia rakkauden osa-alueita. Päätän kuitenkin, että kyse on valinnasta: tarpeesta laajentaa rakkauden määritelmää, etäämmälle intohimon suorituspaineista.

Hauskana lisänä kirjassa on musiikista pitävän Karinin soittolista, Mozartista ja Bartókista Abbaan. Näinä Spotify-aikoina monikanavaisuus toimii: lukiessa voi kuunnella ja pyrkiä tuntemaan sitä, mitä romaanin päähenkilökin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat