Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska islamisoituu kohukirjailijan uutuudessa

Michel Houellebecqin uusi romaani herättää jälleen huomiota, mutta myös ajatuksia

Kulttuuri
 
Aki Petteri Lehtinen
Patrik Stollarz AFP
Michel Houellebecqin uutuus on kauniilla ranskalla kirjoitettu pamfletti.
Michel Houellebecqin uutuus on kauniilla ranskalla kirjoitettu pamfletti. Kuva: Patrik Stollarz AFP
Arvio: kirjat
Michel Houellebecq: Soumission. Flammarion 2015. 304 s.

Tapasin jonkun, nainen sanoo. Enkö minä sitten ole joku, Michel Houellebecqin uuden romaanin päähenkilö ihmettelee tullessaan jätetyksi.

Mutta nyt ei erota vain naisesta, vaan Ranskan koko sekulaarista perinnöstä.

Julkaisun ajankohta oli osuva. Samana päivänä, jona Charlie Hebdo -lehti julkaisi Houellebecqille irvailevan kansikuvanumeronsa, satiirisen viikkolehden toimitukseen hyökkäsivät islamistiterroristit. Heillä tuskin oli mitään Houellebecqiä vastaan, vain tavanomainen tarve kuulua omiensa joukkoon jotakuta muuta vastaan.

Soumission

Michel Houellebecq

Kustantaja: Flammarion

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, politiikka

Ranskalaisia ei romaanissa enää kiinnosta finanssipolitiikan maailma, vaan he haluavat aitoja arvoja. Muut puolueet - myös nyt vallassa olevat sosiaalidemokraatit (PS) - puhuvat vain rahasta ja Ranskan "eurooppalaistamisesta".

Seurauksena on kansallinen identiteettikriisi, josta Galliassa on puhuttu jo vuosia.

Minäkertoja on Houellebecqin perustyyppi: yksinäinen surkimus, joka työskentelee kirjallisuudentutkijana yliopistossa. Sieltä saa ensin opiskelijatyttöjä ja vallan vaihduttua totuttautumisen islamin järjestykseen.

Romaanin ehkä järkyttävin piirre on, kuinka luontevasti Houellebecq tekee Ranskasta islamilaisen valtion. Se syntyy, kun perinteiset valtapuolueet kokoomus (UMP) ja demarit (PS) menettävät äänestäjänsä yhtäältä äärioikeistolaiselle Front nationalille (FN) ja uudelle Fraternité musulmane -puolueelle. Jälkimmäinen voittaa, mutta ratkaisulle on lähihistoriallista pohjaa. Kun FN:n Jean-Marie Le Pen pääsi presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle, vasemmistolaiset joutuivat vastentahtoisesti äänestämään porvarillista Jacques Chiracia.

Ennestään kiistanalaisen Houellebecqin romaani Soumission (Alistuminen, 2015) on tuomittu provokaatioksi ja vihanlietsonnaksi ranskalaislehdistössä, koska siinä muslimipuolue saa vallan lähitulevaisuudessa.

Siitä ei romaanissa kuitenkaan seuraa verenhimoista hallintoa, vaan "maltillinen" islamilainen valtio vuonna 2022.

Houellebecqin pahamaineisuudella hänen fiktiostaankin saadaan revittyä näyttäviä mutta harhaanjohtavia otsikoita. Hänen kuudennen romaaninsa julkaisun ajankohta tietysti lisäsi vettä myllyyn.

Harha johtunee osittain siitä, että Ranskassa viime vuosikymmeninä aallonharjaksi vakiintunut "autofiktio" antaa lukijalle helposti väärän käsityksen siitä, että kirjailijan oman elämän käyttäminen fiktiossa olisi jotenkin todellista.

Soumissionissa päähenkilö on siis tutkija, jonka kertojuus soutaa esteettisesti harmillisen harvoin teoksen poliittisten myllerrysten mainingeissa.

Houellebecqin "minä" seuraa poliittista muutosta lähinnä televisiosta. Hän ei ole siinä mukana muuten kuin todistamassa, kuinka opiskelijattarilta saa harvemmin kuin aiemmin.

Valtaan päästyään "Muslimiveljeskunta" antaa elämän jatkua kuin Putin Venäjällä: tietyissä uusissa rajoissa.

Ranskassa on Euroopan suurin muslimivähemmistö, joka kattaa korkeintaan kymmenen prosenttia väestöstä.

Presidenttijohtoisen Ranskan uuden päämiehen nimi on Mohammed Ben Abbes. Hän alkaa laajentaa myös Euroopan unionia kohti Marokkoa ja muita Pohjois-Afrikan arabivaltioita, siis Ranskan entisiä siirtomaita.

Vallanvaihdon jälkeen tutkijakertoja ei voi enää ihastella tyttöjen pyllyjä, koska nekin on peitetty säädetyllä hunnutuksella.

Houellebecqin romaaneille tyypilliseen tapaan päähenkilö kääntyy prostituoitujen puoleen. Tuttua uudessa kertojassa on sekin, että näillä passiivisilla surkimushahmoilla ei seiso, vaikka siitä maksaisi.

Suomentaja Ville Keynäs joutuu tänä keväänä käännöstyössään koville, sillä ranskalaista puoluepolitiikkaa Houellebecq ei selitä vaan kuvaa.

Romaanista huokuu turhautuminen maan poliittiseen kenttään, jota pelkät kirjassa mainitut puolueiden nimet eivät ulkomaalaiselle avaa.

Haasteena on myös romaanin johtolanka eli katolilaiskirjailija Joris-Karl Hyusmans (1848-1907), jonka tuotantoa vain harvat suomalaislukijat tuntevat.

Rikkaasta ranskan kielestään kiitetty Hyusmans on Houellebecqin itselleen asettama haaste, mutta romaanin alun tarkkuudesta huolimatta virkkeet vaihtuvat kirjan puolivälissä laiskemmiksi, politisoituneeksi puheeksi. Aiemmin Houellebecq on ladannut kirjan loppuun utopiat ja dystopiat. Nyt tuo dramaattinen käänne puuttuu.

En sanoisi tätä mielelläni lempikirjailijastani, mutta kauniista ranskasta huolimatta kyseessä on pamfletti. On vielä epäselvää, voittaako 2010 Goncourt-palkittu (Maasto ja kartta 2010, suom. 2011) Houellebecq syksyllä vaikkapa Prix Renaudot'n, mutta aiheet ovat karanneet kauaksi esikoisromaanin Halujen taistelukenttä (1994, suom. 2009) "autofiktiosta", lukuun ottamatta protagonistin selvästi omaelämänkerrallisia vasta-ajatuksia.

Kustantaja Flammarionin mukaan Houellebecqin romaani on "poliittinen ja moraalinen faabeli". Oikeasti kirja on läpeensä poliittinen, taitavasti tehty potentiaalinen ajankuva, jonka ehkä vain ranskalainen voi tajuta.

Tässä romaani eroaa Houellebecqin aiemmista, joilla on yleisinhimillinen ulottuvuus ainakin mieslukijoille.

 

Michel Houellebecqin tuotantoa on Suomessa pohdittu Timo Hännikäisen toimittamassa esseekokoelmassa Mitä Houellebecq tarkoittaa (Savukeidas 2010).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat