Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkonmies tutkii ihmisoikeuksia

Mikko Heikan mukaan näköpiirissä ei ole, että uskonnot voisivat yksituumaisesti sopia ihmisoikeuksien sisällöstä

Kulttuuri
 
Martti Mäkisalo
Juha Metso
Espoon emerituspiispan Mikko Heikan ihmisoikeuksien juuret löytyvät Raamatun sijaan antiikin stoalaisesta filosofiasta.
Espoon emerituspiispan Mikko Heikan ihmisoikeuksien juuret löytyvät Raamatun sijaan antiikin stoalaisesta filosofiasta. Kuva: Juha Metso
Arvio: kirjat
Mikko Heikka: Vapaina ja tasavertaisina. Ihmisoikeudet uskontojen näkökulmasta. Kirjapaja. 242 s.

Kaikki maailman suurimmat uskonnot tuntevat jossakin muodossa niin sanotun kultaisen säännön: tee muille sitä, mitä toivoisit itsellesi tehtävän.

Eikö tämä voisi toimia lähtökohtana sille, että uskonnot alkaisivat yhteistuumin edistää periaatteen soveltamista käytäntöön, kuten ihmisoikeuksiin?

Espoon emerituspiispan Mikko Heikan selvitysten perusteella idea ei vaikuta kovin realistiselta. Eri uskonnoissa ja kulttuureissa samoille käsitteille annetaan niin erilainen sisältö, että yhteisistä käytännön tavoitteista olisi vaikea sopia.

Vapaina ja tasavertaisina. Ihmisoikeudet uskontojen näkökulmasta

Mikko Heikka

Kustantaja: Kirjajapaja

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, uskonto

Länsimaissa ihmisoikeudet nähdään ensisijaisesti vapauksina, idässä painotetaan sitä, että lähimmäisen hyväksi pitää toimia myös asettamalla tälle rajoituksia.

Keskustelussa on kysytty, ovatko ihmisoikeudet lainkaan universaaleja, ovatko ihmisoikeudet länsimaiden keksintö muiden kulttuurien hallitsemiseksi.

Eteläisellä pallonpuoliskolla humanitääristen järjestöjen edustajia voidaan Heikan mukaan arvostella jopa siitä, että heidän "moraalinen imperialisminsa muistuttaa kolonialistien hybristä".

Myös Venäjän ortodoksinen kirkko on arvioinut kriittisesti YK:n ihmisoikeusjulistusta ja sen taustalla olevaa ideologista arvopohjaa.

Ortodoksit korostavat myös, etteivät ihmisoikeudet voi olla ristiriidassa Jumalan ilmoituksen ja kirkon tradition kanssa.

Vastaavanlaisen ehdon ihmisoikeuksille asettavat myös useimmat islamin suuntaukset.

Entistä hankalammaksi uskontojen yksimielisyyden ihanne ihmisoikeuksista muuttuu, kun aiheena ovat homoseksuaalit ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet.

Nyt jakolinjoina eivät ole vain itä-länsi ja etelä-pohjoinen, vaan myös länsimaisten kristillisen kirkkojen ja suuntausten näkemykset poikkeavat toisistaan.

Esimerkiksi Anglikaanisen kirkon eri alueet näyttäisivät olevan aiheen tiimoilta tukkanuottasilla jopa yhtä repivästi kuin vaikkapa liberaalit kristityt ja vanhoilliset muslimit.

Entisestään pakka sekoittuu, kun Heikka muistuttaa, kuinka kristityt usein periaatteensa ja oppinsa hyljäten samaistuvat vallanpitäjiin. Heikka epäilee tällaista tapahtuvan nyky-Venäjällä, mutta räikeämpi esimerkki lienee taannoinen Etelä-Afrikka, jossa reformoitu kirkko perusteli teologisesti hallituksen harjoittaman rotusorron.

Heikka ei yhdy siihen varsin yleiseen joskin pinnalliseen näkemykseen, jonka mukaan nykyaikaisten ihmisoikeuksien alkulähde olisi Raamattu. Juuret löytyvät Heikan mukaan antiikin stoalaisesta filosofiasta.

Keskiajan teologit puolestaan kehittivät yksilön käsitteen, mikä on luonut edellytyksiä modernille käsitykselle ihmisoikeuksista.

Vapaina ja tasavertaisina on asiaansa perehtynyttä, mutta aiheen mielenkiintoisuuteen ja haastavuuteen nähden hieman kuivakkaanoloista luennointia.

Kirja tarkastelee aihettaan hienoisesti "oikeasta" länsimaisesta näkökulmasta. Kirkkojen maailmanneuvosto ja Luterilainen maailmanliitto tuntuisivat saavan ihmisoikeuksien edistämisestä puhtaimmat paperit.

Heikan teos tuntuisi korostavan mieluummin synteesin kuin konfliktin näköaloja: ehkä siis hieman enemmän hyvää tarkoittavan kirkon- kuin kriittisen tiedemiehen puheenvuoro.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat