Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anu Kaaja kirjoittaa hykerryttävän omaperäisiä tarinoita

Muodonmuuttoilmoitus on outojen tarinoiden aarreaitta

Kulttuuri
 
Arvio: esikoiskirja
Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus. Teos. 168 s.

Nainen asuu tavaratalon lattiakaivossa. Riisisäkkimies on päällystetty kankaalla. Vääristynyt seinämaalaus herää eloon. Käsikirjoittaja Anu Kaaja (s. 1984) ei säästele villejä ideoita esikoiskirjassaan.

Muodonmuuttoilmoitus on kokoelma fantastisen ytimekkäitä tarinanviipaleita. Reaalitodellisuus tanssii surrealistisissa novelleissa ripaskaa ja tekee tilaa rikkaan mielikuvituksellisille metaforille. Erikoiset ideat ja oikulliset käänteet toimivat kertomusten käyttövoimana.

Hyvä esimerkki tyylilajista on Punarinnat-tarina. Se käynnistyy kuvauksena yläluokan teekutsuista ja traagisella tavalla onnettomasta Violetista. Pian kuvioihin pöllähtää kuuteensataan varpuslintuun pukeutunut rouva Robinson. Hän kantaa mukanaan löysään munankeltuaiseen ikuistettua sulhasensa kuvaa.

Muodonmuuttoilmoitus

Anu Kaaja

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Esikoiskirjat, fantasia

Entä kuinka käy, kun kuudennessa kerroksessa ikkunoita pesevä nainen kohtaa jäätelöpuikkoa imeskelevän komean enkelin? "Moikkelis!" huudahtaa timmejä vatsalihaksiaan esittelevä enkeli ensitöikseen.

Kirjan absurdien visioiden skaala ulottuu hauskasta hulluudesta hyytävään kauhuun.

Väliin tasapainoillaan ääripäiden välissä, kuten lasten etua korostavassa Kasvatus-tarinassa. Siinä lapsipoloisten huonosta kohtelusta suivaantunut kertoja neuvoo, miten jälkikasvua tulee suojella vanhempien aggressioilta: väkivallan uhka pienokaista kohtaan on minimaalisin, kun lapsi on suukapuloitu, sidottu ja suljettu pimeään kellariin.

Teemoista pöydälle nostetaan erityisesti miesten ja naisten keinotekoiset sukupuoliroolit sekä seksuaalisuuden synkemmät ilmenemismuodot. Näissä tarinoissa kohdataan niin joukkoraiskaavia patonkeja, Kleopatra-nekrofiliaa kuin huorittelevia merimiehiä.

"Muistatko Joona, kun ensimmäisen kerran sulloit minut laatikkoon ja leikimme, että olin pöytä."

Pakonomainen miehisyys on syöksyvää laavaa, tarvetta voittaa ja hallita – sekä hyrriä, joita käytetään anustappeina. Erilaista naiseutta kuvastaa vagina, joka puhkeaa kirjaimellisesti kukkaan.

Paikoin kertomukset ovat kuin tajunnanvirtamaista proosarunoutta, usein myös ilkikurisen modernia satukierrätystä ja myyttien perkuuta.

Päivänsäteen ja menninkäisen tarina saa uuden tulkinnan, kun isä sytyttää kauniin haltijattaren epähuomiossa tuleen ja hautaa tämän ruumiin kaatopaikan roskavuorten alle.

Anu Kaaja kirjoittaa hykerryttävän omaperäisiä tarinoita, joiden syvyyttä kasvattavat merkityksillä ladattu symboliikka sekä vapautunut kielellä leikittely. Lyhykäisyydestään huolimatta novellit synnyttävät vahvoja mielikuvia, jotka jäävät aivojen perukoille kuhisemaan.

Muodonmuuttoilmoituksen seurassa ajattelu on sallittu, koska tapahtumia ei selitetä puhki. Ihmeiden aika on nyt ja aina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat