Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorukainen pyrkii tekijämieheksi Aku Ojalan esikoisromaanissa

Kulttuuri
 
Arvio: esikoiskirja
Aku Ojala: Antelias kaupunki. Gummerus. 269 s.

Nuori mies kirjoittaa ensimmäisen romaaninsa nuoresta miehestä, joka elättelee kirjailijahaavetta, opiskelee hiukan, dokailee paljon ja nai niin paljon kuin ikinä pystyy.

Virkistävää olisi, jos joku debyyttiromaanin nuorukainen tähtäisi välillä lakaisukoneen kuljettajaksi tai kirurgiksi.

Helsinkiläinen, kustantajan mukaan "hampurilaisista, progesta ja vaivihkaisesta surrealismista" pitävä Aku Ojala (s. 1983) rakentaa debyyttinsä aika kuluneista aineksista, mutta onnistuu ujuttamaan romaaniinsa myös omintakeista ja raikasta tekemisen tapaa.

Antelias kaupunki

Aku Ojala

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Sellaista ovat esimerkiksi pavunvartta taivaisiin nouseminen sekä vajoaminen rotaksi rottien joukkoon kaupungin viemäreihin.

Omaan makuuni Ojala päästelee turhan usein silkkaa puutaheinää, enkä oikein osaa sanoa sitä surrealismiksi.

Gummeruksen ja Elisan romaanikilpailun viime vuonna voittanut Antelias kaupunki esittelee Anteron, joka on julkaissut kaksi äärimmäisen pienen piirin runokokoelmaa ja käyttänyt niihin kaiken sanottavansa. Vaadittiin "yli-inhimillisiä kosmisia voimia", jotta Antero pystyi tuomaan "tuonpuoleisesta ihmiskunnalle sanomattomia aarteita". Niinpä hän kykeneekin nyt ylirasittumaan levosta.

Sellaisen sällin renttuus kiihottaa toisinaan timmejä porvaristyttöjäkin, mutta usein Antero joutuu tyytymään "tiedostaviin yliopistokanoihin", kapakkatyrkkyihin tai nyrkkikyllikkiin.

Anteron tarve on kova, myös kirjallisuuteen. Helppohan niiden, jotka eivät pode kuumetta kumpaankaan, on ryhtyä yhteiskunnan tukipilareiksi.

Huohottavan rytmin Louis-Ferdinand Céline mainitaan romaanissa, ja Henry Millerin Sexuksen spermahenki tuoksahtaa sen sivuilla. Kaikkein ilmeisimmän oppi-isän, Charles Bukowskin, Ojala onnistuu kuitenkin väistämään.

Kotimaisista vanhoista patuista hengenheimolaisuutta voinee hakea ainakin varhaiskauden Hannu Salamasta. Vaan toisin kuin työläistamperelainen Minä, Olli ja Orvokki (1967), opintolainaohjattu Antelias kaupunki soi duurissa, kuten jo kirjan nimestä voi ounastella.

Nyt sopii – suorastaan pitää – olla ironinen joka suuntaan, päähenkilöä ja hänen "sanomattomia aarteitaan" kohtaan erityisesti. Synkistely ei kiinnosta ketään. Viimeisen viinan tai viivan sijasta aikamme nuori Werther vetää vielä yhdet varvit. Ja merkitseehän se elämän voittoa, vaikka suuhun jäisi karvas maku.

Paikoin Aku Ojala kirjoittaa räiskyvän hauskasti. Lahjakkuutta on, edessä uskoakseni kokonainen ura.

Mutta teemoiltaan ja merkityksiltään hänen debyyttinsä jää vielä ohueksi. Joko nauruun täytyy saada lisää vivahteita tai sitten lirauttaa joukkoon pieniä itkujakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat