Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katariina Sourin uutuuskirja Valkoinen varjo kulkee vauhdikkaasti eteenpäin – kunnes loppuu

Kulttuuri
 
Arla Kanerva   Katariina Souri Voin hyvin -palstalla Torstai-liite C15.
Katariina Souri
Katariina Souri
Arvio: kirjat
Katariina Souri: Valkoinen varjo. Tammi. 347 s.

Katariina Sourilla on kokemusta viihteen kirjoittamisesta sekä kirjailijana että käsikirjoittajana. Ei siis yllätä, että Valkoinen varjo on helppolukuinen ja juonivetoisuudessaan koukuttava.

Sourin edellisiin verrattuna Valkoinen varjo jopa nostaa viihdyttävyyttä pykälän verran korkeammalle, sillä se yhdistää kolme suosittua viihdekirjallisuuden lajia: dekkaria, chick-litiä ja fantasiaa.

Kirja on ensimmäinen osa Musta mandala -trilogiaa, jossa päähenkilönä on mosaiikkitaiteilija Mona. Avausosassa Mona on epäiltynä murhasta, stressaa yksityisyrittäjyyttä, näkee outoja näkyjä muiden suurimmista salaisuuksista ja kiinnostuu varovaisesti salaperäisestä Ronista.

Valkoinen varjo

Katariina Souri

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Viihdekeitos kulkee eteenpäin juuri niin vauhdikkaasti kuin kuuluukin.

Kunnes loppuu. Ahmien luettua seuraa ähky ja tyhjyys, huijattu olo. Jotain olisi pitänyt jättää pois, tai ainakin annostella pienemmällä kauhalla.

Temaattisina elementteinä kulkevat Carl Jungin syvyyspsykologia ja kosmosta kuvaavan mandalan symboliikka tuntuisivat merkityksellisemmiltä, jos niiden merkitystä ei jatkuvasti alleviivattaisi. Alun Jung-sitaatin sijaan kirjan motoksi nousee henkisen etsinnän kaupallisuus:

"– Mähän sanoin sulle että niistä mosaiikkikursseista tulee hitti, Pia sanoi. – Ihmiset kaipaavat yhä enemmän henkistä yhteyttä, toisiinsa ja itseensä."

Näille kaipuun markkinoille Sourikin halajaa.

Teemojen lisäksi henkilöhahmot jäävät alleviivatuiksi karikatyyreiksi. Mustiin pukeutuva, tummatukkainen Mona on sisäänpäin kääntynyt taiteilija, jolla ilmenee maagisia kykyjä. Monan vastapariksi löytyy Roni, entinen ylisuorittaja, nykyinen rikollinen, jolla on voimakkaat leukaperät ja synkkiä salaisuuksia. Sivuhenkilöt noudattavat kukin omaa muottiaan.

Rautalangasta väännettyihin on vaikea tutustua.

Näyttämö sen sijaan rakentuu mukavasti. Ronin ja Monan erilliset tarinalinjat punoutuvat yhteen saaressa, jonne koko hahmogalleria kokoontuu. Saari tai jokin sen kaltainen eristyksissä oleva paikka on ymmärrettävästi dekkareiden suosikkiympäristöjä. Käteväähän se on, kun henkilöt eivät pääse sotkemaan jännittävään murhamysteeriin ikävää arkeaan.

Visuaalisiin elementteihin keskittyvä kuvaus yhdessä juonivetoisuuden kanssa kuljettavat tarinaa enemmän tv-sarjan kuin romaanin tapaan.

Monen kirjallisen päähenkilönsä tavoin myös Souri itse on kuvataiteilija. Trilogian aihepiiriin istuvia maalauksiakin on monta. Siksi ihmetyttää, että kirjan kanteen on valittu geneerinen kuvapankkikuva eikä taiteilijan omaa tuotantoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat