Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esa Mäkisen esikoisromaani jatkaa dystopioiden kunniakkaita perinteitä

Esa Mäkisen esikoisromaani tarttuu ajankohtaisiin teemoihin

Kulttuuri
 
Toni Jerrman  
Sami Kero HS
Esa Mäkinen työpaikallaan Hesarin datajournalismin toimituksessa. Kirja ei syntynyt työajalla.
Esa Mäkinen työpaikallaan Hesarin datajournalismin toimituksessa. Kirja ei syntynyt työajalla. Kuva: Sami Kero HS
Arvio: esikoiskirja
Esa Mäkinen: Totuuskuutio. Otava. 239 s.

Esa Mäkinen (s. 1980) on Helsingin Sanomien datajournalismista vastaava uutispäällikkö. Hänen esikoisromaaninsa lyö pöytään synkän kuvan lähitulevaisuuden Helsingistä.

Totuuskuution maailmassa luokkaerot ovat revenneet. Parempi väki on sulkeutunut aitojen suojaamiin kaupunginosiin, muu kansa kärvistelee heitteille jätetyissä kortteleissa.

Keskustaan pääsee vain tarkastuspisteiden kautta. Mitä maksukykyisempi kuluttaja on, sitä nopeammin hän selviää jonoista, koska ihmisen arvon määrittävät bonuskorttiin kertyneet ostospisteet.

Totuuskuutio

Esa Mäkinen

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Oikeus yksityisyyteen on pelkkä muisto. Siitä pitävät huolen valvontakamerat ja netin käyttöä seuraavat ohjelmat. Ohikulkijan tunnistavat mainosrobotit tarjoavat kullekin henkilölle räätälöityjä mainoksia. Verkkoon kytkettyjen jääkaappien ansiosta ne tietävät, kenellä on maito vähissä tai makkarat loppu.

Poliisin tehtävistä huolehtivat yksityiset vartiointiliikkeet ja heidän ylimieliset työntekijänsä. Valta on valunut suuryrityksille.

Yksi firmoista on kansainvälinen Celsius-konserni. Monialayritys omistaa lähes kaiken ruokakaupoista sinfoniaorkestereihin ja verkkoyhteyksiin, joita se hallinnoi omavaltaisesti.

Jos ihmisten ei haluta näkevän jotain tietoa netissä, se poistetaan saman tien. Kun paperille painettu sana on kadonnut, on totuuskin muuttunut helposti manipuloitavaksi käsitteeksi, yhden yhtiön omaisuudeksi.

Mäkinen paaluttaa Totuuskuution osaksi dystopiakirjallisuuden kunniakkaita perinteitä jo teoksen käynnistävillä lainauksilla. Ne on poimittu Ray Bradburyn Fahrenheit 451 -romaanista sekä George Orwellin Vuonna 1984 -klassikosta.

Totuuskuutio onkin monella tapaa perinteinen dystopia. Se nostaa esiin aikansa ilmiöitä ja arvioi niiden mahdollisia lopputulemia. Varoittaa, mihin saatamme olla menossa, jos asioiden annetaan kehittyä nykyiseen malliin.

Romaanin päähenkilö, Tero Lilja, työskentelee Celsiuksen salaisella osastolla täsmäyttäjänä. Hänen tehtävänään on yritysten ja muiden maksavien asiakkaiden maineenhallinta.

Jos blogit ja uutissivustot kertovat huolimattomasta bussikuskista, joka ajoi jalankulkijan kuoliaaksi, niin pienillä tekstimuutoksilla syypääksi saadaan huumeita käyttänyt anarkisti, joka hyppäsi tahallaan bussin eteen.

Koska Celsius omistaa verkot sekä niiden sisällöt, on toiminta heidän näkökulmastaan täysin laillista. Ja onhan firmoillakin oikeus tulla muistetuksi tai unohdetuksi juuri siihen malliin kuin ne itse haluavat, painottaa Teron pomo useaan otteeseen.

Tero ei pahemmin pohdi ammattinsa eettisiä ulottuvuuksia, kunnes saa omakohtaisesti kokea, mitä merkitsee joutua täsmäytetyksi. Herätys tulee, kun hänelle tärkeä uutinen lakaistaan maton alle ja kielletään moista koskaan tapahtuneen. Tämä saa Teron tajuamaan työnsä moraalittomuuden ja nostaa hänet pieneen kapinaan. Apua tarjoavat rahan valtaa vastustavat aktivistit. Tehtävä osoittautuu huomattavasti vaarallisemmaksi kuin Tero olisi ikinä kuvitellut. Celsiuksen lonkerot ulottuvat kaikkialle.

Omassa tyylilajissaan Totuuskuutio on kelpo teos. Sen visiot resonoivat hyvin nykypäivään, jota varjostavat turvallisuuspalveluiden laajamittainen nettivakoilu sekä sosiaalista mediaa pyörittävien tahojen tapa kerätä tarkkoja tietoja ihmisten yksityiselämästä.

Kirjan esittämä näkemys, jonka mukaan kansalaiset koukutetaan tyhjäpäisiksi viihdenarkomaaneiksi tunteisiin vetoavilla tosi-tv-sarjoilla, on osuva. Porno-Emilian tarkkaan orkestroidut seksiseikkailut ja Pertun ja Anitan televisioidut perheriidat ovat helpommin sulatettavaa ajankulua kuin arkisen maailman aidot haasteet.

Henkilökuvaus jää osin alisteiseksi rikkaalle ideakimaralle. Harva hahmo nousee kerronnallisen funktionsa yläpuolelle.

Laajempaa henkeä Mäkinen saa puhallettua vain Teron Anna-vaimoon, totuuskuution luoneeseen taiteilijaan.

Maailmankuvan rakentaminen vie niin paljon tilaa, että yksinkertainen juonikuvio pääsee kunnolla käyntiin vasta sadan esittelysivun jälkeen. Ongelma on dystopioissa yleinen.

Totuuskuution alkulehdelle kirjattu motto muistuttaa, ettei välinpitämättömiä tarvitse hallita pakolla. Tämä totuus on hyvä sisäistää.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat