Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Francis Coppola, mestari ja munaaja

Kulttuuri
 
Francis Ford Coppola ohjaamassa Ilmestyskirja. Nyt -elokuvaa.
Francis Ford Coppola ohjaamassa Ilmestyskirja. Nyt -elokuvaa.
Arvio: kirjat
Peter Cowie: Francis Ford Coppola (Coppola). Suom. Katri Tenhola. Minerva. 400 s.

Francis Ford Coppola teki parhaat elokuvansa 1970-luvulla: Kummisetä, Kummisetä osa II, Keskustelu ja Ilmestyskirja. Nyt. Niillä neljällä Coppola on ansainnut paikkansa elokuvan jättiläisten joukossa.

Peter Cowie on kirjoittanut Coppolan ansioiden mukaisen elämäkerran. Suomennos on tehty tuoreesta päivitetystä laitoksesta. Ensimmäinen versio ilmestyi jo 1989.

Cowie kirjoittaa Coppolasta hienosti, arvostaen mutta kriittisesti. Hän käy läpi Coppolan (s. 1939) sukutaustan ja lapsuuden. Jo Coppolan äidin isä puuhasi elokuvien kanssa, toi Amerikkaan italialaisia mykkäelokuvia. Kymmenvuotias Francis leikkeli perhefilmeistä omia elokuvia.

Francis Ford Coppola

Peter Cowie

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Elokuvat

Kuka?

Peter Cowie

 Syntyi Englannissa 1939 (samana vuonna kuin Coppola).

 Kirjoittanut elokuvasta vuodesta 1960 alkaen muun muassa New York Timesiin, The Sunday Timesiin, Le Mondeen, Expresseniin ja Sight and Soundiin.

 Julkaissut yli 30 kirjaa muun muassa John Fordista, Ingmar Bergmanista, Akira Kurosawasta, Orson Wellesistä ja erillisiä niteitä useista Coppolan elokuvista.

 Erikoistunut Pohjoismaiden elokuviin. Kirjoittanut kirjat ruotsalaisesta, norjalaisesta ja suomalaisesta elokuvasta.

 Työskennellyt 1980-luvulla Suomessa muun muassa Hanasaaressa järjestetyn pohjoismaisen elokuvan festivaalin johtajana.

Maininnan saavat myös Coppolan muut puuhat, ravintolan pitäminen, helikopterilla lentäminen ja teatterin pyörittäminen. Varsinkin Coppolalle rakas viininviljely käsitellään aika laajasti lopussa.

Enimmäkseen Cowie keskittyy elokuviin. Jopa Coppolan sukulais- ja perhesuhteita käsitellään siinä valossa kuin ne heijastuvat töihin – mikä onkin paikallaan.

Coppola asettuu osaksi elokuvantekijöiden sukupolveaan. Läheinen ystävyys ja yhteistyösuhde Tähtien sotia tehneeseen George Lucasiin korostuu.

Cowie on haastatellut Coppolan ohella monia muita ja pystyy kurkistamaan syvälle elokuvien tekemisen kulisseihin. Hän ei arastele kertoa, mikä joissakin hankkeissa meni pieleen.

Cowie vertaa Coppolaa ahkerasti ja osuvasti Orson Wellesiin. Molemmat ovat ottaneet vaikutteita teatterista ja oopperasta ja kummankin uralle on osunut pahoja karikoita. Welles ja Coppola ovat ehkä amerikkalaisen elokuvan suurimmat kirotut nerot.

Suurin pettymys Coppolan uralla lienee oman Zoetrope-studion epäonnistuminen. Haaveena oli pystyttää elokuvantekijöiden oma paja, joka ei olisi ollut riippuvainen Hollywoodin isoista studioista. Vähän samaan tapaan toimivat Charles Chaplin, Douglas Fairbanks, Mary Pickford ja D. W. Griffith, jotka perustivat jo 1919 United Artists -yhtiönsä. Sitä Cowie ei kumma kyllä mainitse.

Coppola oli aluksi vastahakoinen ottamaan Kummisetää ohjattavakseen, sillä se oli Paramount-studion iso viihteellinen hanke eikä riippumaton taiteellinen tuotanto, jollaisiin hän olisi halunnut keskittyä.

Vertaillessaan Kummisedän ja Coppolan perheihanteita ja niiden yhteyksiä italialaisen tapakulttuurin perintöön Cowie yhdistää hienosti elokuvan ja yksityisen. Hän osoittaa, kuinka varsinkin Kummisedät ja Ilmestyskirja. Nyt. kuvastavat suoraan Coppolan persoonallisuutta.

Sellainen nostaa kirjan elämäkertojen valioihin.

Cowie ei ole sen huonompi eritellessään elokuvien sisältöä, Kummisedissä muun muassa vallan ja väkivallan teemoja. Cowie ei arastele myöskään arvostella elokuvien vikoja.

Katri Tenholan käännös kulkee hyvin. Melko tuntemattomienkin elokuvien nimet on käännetty oikein.

Siksi onkin harmi, että sekaan on jäänyt muutama nolo virhe. Yhdistyneiden kansakuntien nimi on jäänyt kääntämättä ja frame ei ole suomeksi frami vaan (filmi)ruutu. William Kennedyn romaanit eivät sijoitu Albaniaan vaan Albanyyn New Yorkin osavaltiossa.

Ei ole Cowien syy, että elämäkerran mielenkiintoisin anti on alkupuolella. 1970-luvun jälkeen Coppola ei ole saanut aikaiseksi yhtä kiinnostavia elokuvia.

Niistä onnistuneimmasta, Tucker – mies ja unelma (1988), Cowie kirjoittaa kauniisti. Päähenkilön yritys valmistaa ylivoimaisen tehokkaita ja turvallisia autoja muistuttaa Coppolan omia yrityksiä kohti elokuvautopiaa. Myös Coppolan myöhäisuran suurinta taloudellista menestystä. Bram Stokerin Draculaa (1992) Cowie ymmärtää, ehkä turhankin kiltisti. Vasta Dracula pyyhki Coppolaa pitkään painaneet velat, jotka johtuivat taiteellisista virhearvioista.

Lainauksia Coppolan haastatteluista on runsaasti, mutta niitä voisi olla ehkä vielä enemmän varsinkin elokuvien teemoista. Toisaalta kirjassa korostuu Cowien näkemys, joka on myös kiinnostava.

Uransa viime vaiheissa Coppola on saanut aikaiseksi parempaa punaviiniä kuin elokuvia. Cowie yrittää olla kiltti kolmelle viimeiselle halpikselle, mutta rivien välistä irvistelee niiden kehnous urheista yrityksistä huolimatta.

Kirja päättyy mainintaan Coppolan suuresta hankkeesta Paramountille. Vuonna 2012 julkistettiin, että vanha mestari valmisteli elokuvaa, joka kuvaisi New Yorkia 1920–60-luvuilla. Siitä ei ole kuitenkaan kuulunut mitään uutta pariin vuoteen.

Coppolan kautta Cowie onnistuu kertomaan paljon siitä, kuinka kaoottista, kallista ja epävarmaa elokuvien tekeminen on aina ja kaikille. Siitä Ilmestyskirja. Nyt. on äärimmäinen esimerkki, joka kertoo, että joskus vaikeuksista syntyy mestariteoksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat