Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petri Tamminen kirjoitti tyylillisesti hienoimman romaaninsa

Kirjailija kuvaa miehen tien maailman merillä

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Petri Tamminen kirjoittaa rennolla tyylillä.
Petri Tamminen kirjoittaa rennolla tyylillä.
Arvio: kirjat
Petri Tamminen: Meriromaani. Otava. 142 s.

Ei ole uutta, että Petri Tammisen romaanissa mies ajautuu haaksirikkoon. Uutta on, ettei tällä kertaa ole kyse pelkästä vertauksesta, vaan laiva joutuu haaksirikkoon ihan kirjaimellisesti. Ja toistuvasti Meriromaanin päähenkilö on laivan kapteeni.

Syynä haaksirikkoon voi siis olla aivan oikea kova myrsky, ei sisäinen myllerrys, ei liioin kapteenin kokemattomuus. Kerran pimeästä työntyy esiin myös salaperäinen höyrylaiva, joka törmää kapteeni Huurnan laivaan.

Varsinainen miehen tie, jälleen kerran. Kuitenkaan kyseessä ei ole taas yksi muunnelma murheellisten laulujen maasta. Jonnekin viime- tai toissavuosisadalle sijoittuva tarina on innoittanut Tammista kirjoittamaan myös tyylillisesti hienoimman kirjansa.

Lauseita voi pysähtyä ihailemaan. Niihin on monin paikoin ladattu paljon: "Hän ei puhunut tapauksesta Viipurissa kenellekään eikä hän puhunut siitä Valenciassa eikä Hullissa eikä Jäämerellä, mutta perämies taisi vaistota jotakin".

Samalla Tammisen tyyli on pysynyt rentona. Rankoista tapahtumista hän kertoo usein vain viitteellisesti. Murheissa ei pysähdytä vellomaan, vaan kapteeni Huurna painaa eteenpäin haaksirikoista ja naisilta saamistaan rukkasista huolimatta.

Ja mikä on painaessa, kun kotikylän isännät aina vain ovat valmiit varustamaan hänet matkaan. Kokousta pidetään kuin Alastalon salissa ikään, mutta toisin kuin Volter Kilven klassikossa, varustamispäätös vie satojen sivujen sijaan vain muutaman.

Pastisseja on Tamminen ennenkin luonut, ja tällä kertaa hän on lukenut vanhoja päiväkirjoja, selvästi myös muita meriromaaneja. Jälki on monin paikoin vakuuttavaa.

Meriromaani on sangen suopea lukukokemus. Välillä meno on liian ylimalkaista, eikä Tamminen kokonaan vältä maneerejaan, muina miehinä pudotettuja tokaisuja, kun haaksirikot seuraavat toistaan maailman merillä. Jotain pientä yllätystä, nostoa kohtalon karuudesta voisi toivoa.

Mutta liikettä ja käänteitä tässä pienoisromaanissa on enemmän kuin koskaan. Ja kyllä lopussa sentään Huurnasta tuntuu kuin "kohtalo olisi taputtanut häntä poskelle". Elämän iltatunnelma voi olla sees.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat