Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Hännikäinen haluaa palauttaa miehiset hyveet kunniaan

Timo Hännikäinen perustelee esseissään, miksi miehet voivat hyvinvointivaltiossa huonosti

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Timo Hännikäisen esseekokoelma on aiheuttanut kuohuntaa jo ennen ilmestymistään.
Timo Hännikäisen esseekokoelma on aiheuttanut kuohuntaa jo ennen ilmestymistään. Kuva: Markus Jokela HS
Arvio: kirjat
Timo Hännikäinen: Kunnia. Esseitä maskuliinisuudesta. Savukeidas. 210 s.

Timo Hännikäisen esseekokoelma on aiheuttanut pientä kuohuntaa jo ennen kirjan ilmestymistä.

Kustantaja Savukeidasta on uhattu ostoboikotilla, ja kirjailijan kodin rappukäytävään on liimattu lappu, jossa kerrotaan, että naapurissanne asuu "natsi" Timo Hännikäinen.

Vanhemman polven kriitikolle tilanne vertautuu Hannu Salaman Juhannustanssien vastaanottoon 1960-luvulla. Silloinkin vaientamisvaatimukset kohdistettiin paitsi kirjailijaan myös kustantajaan.

Kunnia

Timo Hännikäinen

Kustantaja: Savukeidas

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, esseet

Siihen aikaan tosin vastustajana oli "porvarillisen hegemonian" omannut oikeisto. Nyt vaatimuksia esittää jo pitkään tiedostusvaltaa Suomessa hallinnut punavihreä vasemmisto. Vaikka etumerkit ovat vaihtuneet, aina näyttää olevan yhtä vaikeaa luopua omasta ideologisesta vallasta ja ajatuspinttymistä.

Lisäironiaa asialle tuo, että samat tämän päivän marttisimojoet, jotka vaativat Hännikäisen vaientamista, esiintyivät muutama viikko sitten hartaina sananvapauden puolustajina Charlie Hebdon tapauksessa.

Kunnia-kokoelmassa on "fasismia" sen verran, että kerran mainitaan sana "vitsakimppu" miesyhteisön kuvauksen yhteydessä. Monipuolisen, hyvin kirjoitetun ja aiempia Hännikäisen tekstejä maltillisemman kirjan ensimmäinen perusajatus on, että hyvinvointivaltio on osalle miehistä selkeästi huonostivointivaltio.

Konkreettisen esimerkin yhteydestä antaa nykyinen perhemuoto, josta Hännikäinen käyttää Jack Donovanin termiä byrogamia. Byrogamiassa todellisen perheen muodostavat äiti, lapsi ja viranomainen. Miesisää ei tarvita.

Samaa asetelmaa Arvi Perttu on kuvannut romaanissaan Skumbria (2011). Venäläinen maahanmuuttajamies yrittää huolehtia perheestään ja hämmentyy, kun valtio tekee sen.

Toinen keskeinen kysymys Hännikäisen esseissä on, mitä miesten sitten pitäisi tehdä. Vastaus eivät ole miesliikkeet, joita kirjailija arvostelee melkein yhtä voimakkaasti kuin feministejäkin. Hännikäisen mielestä ne (myös muut kuin profeministit) alentuvat samaan "oikeuksien" vaatimiseen kuin naiset aiemmin.

Miesten pitäisi Hännikäisen mielestä kilparäksyttämisen sijaan keskustella naisten järkevän enemmistön kanssa. Ja toiseksi kehittää itsenäisesti miesyhteisön arvoja. Tätä kautta tullaan Hännikäisen perusteemoihin, kunniaan ja miesten yhteisöihin.

Koska en halua viedä lukijalta hyvän esseen lukemiseen liittyvää oivaltamisen iloa, ydinesseistä vain muutama kommentti.

Hännikäinen käyttää läpi kirjan Platonin päättäväisyyteen, suuttumukseen ja toimintaan ryhtymiseen liittyvää termiä thumos (suomeksi useimmiten thymos).

Se saa miehen liikkeelle oman yhteisönsä arvoista lähtien. Se saa miehet perustamaan epävirallisen yhteisön ja olemaan kunnian miehiä (esimerkiksi perhettään kohtaan) yhteisönsä edessä.

Pienyhteisöjä korostaessaan Hännikäisen ajattelu tulee lähelle antropologi Jared Diamondin kirjan Maailma eiliseen saakka (2013) käsityksiä siitä, että ihminen elää loppujen lopuksi aina pienyhteisössä.

Samalla perusteella Hännikäinen myös vieroksuu vaikkapa juuri fasistisia yhteisöjä, jossa kunnian määritteli valtio, ei metsästäjä-keräilijäyhteisön kokoinen ihmislauma.

Olen monesta asiasta eri mieltä Hännikäisen kanssa.

Hän on liian pessimistinen. Monessa kohtaa hän voisi puhua koko yhteisöstä ja itsekin puhua sille järkevälle naisten enemmistölle eikä korostaa sukupuolten vastakkainasettelua. Ilman-kirjasta lähtienhän Hännikäisen positio nais–mieskeskustelussa on ollut selvä, joten ärsytysheittely on vähän toistoa.

Hän provosoi myös turhaan aseihailullaan ja Yukio Mishima -romantiikallaan. Toisinaan argumentointi on ohutta.

Iloinen olen kuitenkin esseen puolesta: 1960-luvulla pamfletti toi esiin uudet ajatukset, nyt essee. Se on vaarallinen laji, koska esseisti paitsi huomioi, myös ajattelee itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat