Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallo­novellit vievät suurkaupungin kaduille ja syrjäseuduille Brasiliassa

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Arvio: kirjat
Pilkun paikka. Brasilialaisia jalkapallotarinoita. (Entre as quatro linhas). Toim. Luis Ruffato Suom. Jyrki Lappi-Seppälä. Aviador. s. 234.

Jo Raimo Häyrinen tiesi sen selostaessaan MM-kisoja vuosikymmeniä sitten: Brasiliassa kolme tärkeintä asiaa ovat jalkapallo, jalkapallo ja jalkapallo. Ei siis ihme, että moni brasilialainen kirjailija kirjoittaa jalkapallosta. Lisäksi se on aihe, joka on helppo laajentaa koko yhteiskunnan kokoiseksi.

Rutosti hevosia -romaanistaan tuttu Luis Ruffato on koonnut Pilkun paikkaan kuusitoista novellia. Näin hyvän kirjailijan olisi tosin itse toivonut kirjoittavan suhteestaan palloon pitempäänkin kuin pari sivua.

Voisi ajatella, että tämän kirjan olisi tietenkin pitänyt ehtiä julki ennen Brasilian viimevuotisia MM-kisoja. Mutta kokoelma sopii yhtä lailla Brasilian rökäletappion jälkeiseenkin tunnelmaan kuin kaikkiin niihin kisojen välisiin, jolloin pojat ja tytöt potkivat palloa maailman kaduilla ja takapihoilla.

Totta kai parissa novellissa ollaan Maracanán stadionilla todistamassa hienoja maaleja, mutta joissain mennään vielä takapihaakin pitemmälle, viidakon perukoille ja syrjäiselle saarelle. Eliane Brumin (s. 1966) pitkä novelli Raimundolla on pallo halussa onkin kirjan erikoisin sikäli, että päähenkilö ei ole viidakossa ensin edes kuullut jalkapallosta ennen kuin kiertelevä kauppias tuo hänelle radion osana juontaan rikollisista puukaupoista.

Ja niin vain Raimundo jää jalkapallon lumoihin, kuten kaikissa muissakin tarinoissa jäädään. Silloinkin, kun eristyneellä saarella asuva potkija jää vuosikymmeniksi odottamaan, että katalonialainen matkaaja lähettäisi hänelle aidot Barcelonan pelipaidat. Vaimo on jo ajat sitten karannut kotiapulaiseksi suurkaupunkiin, ja pojasta on tulossa tähtipelaaja, tai ainakin melkein.

Lopuksi mies tahtoo sentään tavata poikansa, jota ei ole sen koommin nähnyt.

Mukana on onneksi myös muutama mainio naiskirjailija. Niinpä eräässä novellissa tytötkin potkivat palloa kadulla, kunnes menettävät sen. Tércia Montenegron (s. 1976) novellissa kertojana on nainen, joka joutuu uuteen tilanteeseen: hänen eronneella poikaystävällään on kaksi poikaa, joista on tullut jalkapallohulluja. Niinpä miehestäkin tulee, mikä verottaa yhteisiä kulttuuriharrastuksia.

Jalkapalloa siis valotetaan monesta suunnasta, niin kiehtovana taiteena kuin pakonomaisena riesanakin. Kerran päähenkilöksi pääsee erotuomarikin, joka pelin mittaan kamppailee oman mustasukkaisuusdraamansa kanssa. Pitäisikö rangaista muinoin tyttöystävän vienyttä pelaajaa?

Suurin osa novelleista on kelpo kirjallisuutta, oli kyse sitten tarinankerronnasta tai tunnelmakuvista. Vääjäämättä esiintyy epätasaisuuttakin, kuten kuin velvollisuudesta mukaan otettu luettelomainen esitys tähtipelaajista, heidän hienoista maaleistaan ja pojasta, joka samastuu vuosien mittaan moneen pelaajaan.

Raimo Häyrisen toteamukseen voi lisätä vain, että Brasiliassa kaikki muu on läsnä jalkapallossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat