Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaispakolainen on vailla kotimaata todentuntuisessa romaanissa

Annamari Marttinen kirjoittaa Suomeen pyrkivästä irakilaisesta turvapaikanhakijasta

Kulttuuri
 
Annamari Marttinen
Annamari Marttinen
Arvio: kirjat
Annamari Marttinen: Vapaa. Tammi. 314 s.

Lappeenrantalainen kirjailija Annamari Marttinen liikkuu seitsemännessä romaanissaan Vapaa itselleen hyvin tutulla alueella. Hän kirjoittaa turvapaikkaa hakevan Mahdin tarinan.

Kirjailijantyönsä ohella Marttinen työskentelee suomenkielen opettajana vastaanottokeskuksessa Joutsenossa. Romaaniaan varten hän on haastatellut maahanmuuttajia ja heidän kanssaan työskenteleviä suomalaisia.

Niinpä romaaniin on tullut asiantuntijan näkökulma jopa niin, että romaani on välillä kuin raportti tai turvapaikkaa hakevan ihmisen päiväkirja.

Vapaa

Marttinen Annamari

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kolmekymppinen Mahdi pakenee Irakista, jossa hänen vanhempansa on surmattu ja veli kadonnut. Vaikeiden vaiheiden jälkeen hän päätyy Suomeen. Pakomatka ja elämä Irakissa ovat romaanin kannalta vain taustalla vilahtava sivuseikka.

Romaani kuvaa, millaista on vastaanottokeskuksessa papereiden käsittelyä odottavan ihmisen elämä. Mahdi kutsuu omaa tilaansa välitilaksi. Entinen on takana ja tulevaisuus täynnä epävarmuutta ja odotusta.

Romaani koostuu enimmäkseen Mahdin mietteistä ja pään sisäisestä puheesta. Hän havainnoi näkemäänsä ja purkaa epätietoisuuttaan.

Kerronta ja sisältö ovat hyvin minimalistisia. Hento jännite syntyy, kun Mahdi ihastuu myötätuntoiseen suomenkielen opettajaan. Kieliopinnot tuovat sisältöä vastaanottokeskuksen puuduttavaan ja yksitoikkoiseen arkeen. Kaukorakkaus opettajaan on kuvattu hienovaraisesti ja todentuntuisesti. Tuntuu luontevalta, että pakolaismies lievittää yksinäisyyttään edes unelman tasolla.

Toinen teema on Mahdin keskustelu vankilassa asuneen vangin kanssa. Samassa huoneessa, entisessä sellissä asuneesta vangista tulee Mahdin mielikuvituskaveri, joka raottaa omaa 1980-luvulla tekemäänsä rikosta. Tarinassa tämä tuntuu väkinäisemmältä linkiltä kuin luokkahuoneen ja opettajan kuvaus.

Marttinen osaa rakentaa tarinan vähitellen avautuvaksi. Jännite syntyy odotuksesta: milloin turvapaikkahakemus käsitellään ja mikä on lopullinen päätös. Karkotus ja kuolema voivat olla ovella milloin tahansa. Toinen jännite kulkee siinä, syöksyykö naisopettaja kielletylle alueelle vastaamalla Mahdin tunteisiin.

Myös Mahdin perheen kohtalo antaa odottaa paljastumistaan. Sinänsä se ei ole kovin tärkeä, koska vastaavanlaisia tarinoita kerrotaan koko ajan uutisissa.

Romaanin hienoin säie on psykologinen. Marttinen kuvaa niukoin sanankääntein Mahdin mieleen hiipivän masennuksen, pelon, luovuttamisen halun, ulkopuolisuuden ja lopulta toivon tunteet. Jospa hän kuitenkin saisi kylmästä ja lumisesta maasta itselleen kodin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat