Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anneli Kanto kirjoitti historiallisen romaanin ajasta, jolloin pyöveli oli yhteiskuntarauhan tae

Kirja kertoo 1600-luvun puhdasoppineisuuden ajasta

Kulttuuri
 
Leena Koskela
Anneli Kanto kirjoitti hyvän historiallisen lukuromaanin.
Anneli Kanto kirjoitti hyvän historiallisen lukuromaanin. Kuva: Leena Koskela
Arvio: kirjat
Anneli Kanto: Pyöveli. Gummerus 2015. 387 s.

Anneli Kannon romaani Pyöveli sijoittuu 1600-luvun Pohjanmaalle. Ajasta käytettiin nimitystä puhdasoppisuuden aika, jolla viitattiin siihen, että uskonsotien jälkeen sekä katoliset että protestantit kiristivät suhtautumistaan harhaoppeihin.

Pohjois-Euroopassa se tarkoitti muun muassa noitavainojen aikaa. Tosin aikalaiset ymmärsivät asian niin, että noidat vainoavat kunnon kristittyjä. Jälkimaailma ymmärsi ja ymmärtää edelleen päinvastoin: että kunnon kristityt vainosivat noitia.

Joka tapauksessa valtaosa noitaoikeudenkäynneistä lähti liikkeelle rahvaan ilmiannoista.

Pyöveli

Kanto Anneli

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Esivallalle aihe olikin aluksi vastenmielinen, kunnes uuden sukupolven kirkonmiehet hurahtivat mukaan uuteen oppiin. Suomessa ilmiö oli suhteellisen pieni, ja levisi pääasiassa vain ruotsinkielisille seuduille, Ahvenanmaalle ja Pohjanmaalle.

Tämän kaiken lukija saa tietää historiallisiin lähteisiin nojaavasta Kannon romaanista. Sen tuottelias tekijä on kirjoittanut runsaasti lastenkirjoja ja näytelmiä. Historialliset aiheet ovat kiinnostaneet häntä aiemminkin.

Pyövelin kuvaama aikakausi on kylläkin pääosin ennen noitavainoja, ennen kuin hysteria sai yhteiskunnan ja kirkon sekaisin.

Tuon ajan kovassa, mutta oikeudenmukaiseen järjestykseen pyrkivässä yhteiskunnassa pyöveli oli tarpeellinen kruunun virka, lain toimeenpanija ja peräseinä.

Pyöveliä halveksittiin, hän ja hänen perheensä elivät erossa yhteiskunnasta, mutta toimensa välttämättömyyttä kruunu ei voinut kieltää.

Tästä välttämättömyydestä lähti myös pyövelin itsekunnioitus. Hyvä pyöveli toimi nopeasti, taidokkaasti. Kirjan Johann-pyöveli lähtee Lyypekkiin saamaan pyövelin oppia ja mestarikirjaa ja tapaa myös kollegoitaan, ja kuten nykyaikana sanottaisiin – saa vertaistukea yksinäiseen ammattiinsa

Romaanin päähenkilö on siis erityisihminen. Niinpä pyövelin suhtautumisessa muihin ihmisiin vilahtavat kirjallisuuden vastaavat henkilökuvat Pär Lagerkvistin Kääpiöstä Patrick Süskindin Parfyymiin. Osansa hyväksynyt, ulkopuolisuuteen tuomittu näkee ihmisten touhut selvästi, ilman omien toiveiden sumuverhoa.

Pyöveli on hyvä lukuromaani, turhia kouhkaamaton muihin aikoihin suhteuttaja. Sen lause on lyhyt ja selkeä kuin ammattinsa osaavan pyövelin työsuoritus. Kertojaratkaisut ovat temppuilemattomia. Ainoastaan noitavainojen luetteloissa kiireen poikanen vähän vilahtaa.

Päähenkilöitä kirjassa on monta: tuomari, apteekkari puolisoineen ja lapsineen. Heidän kauttaan kirjaan tulee laajempaa ajattelemisen aihetta: meritokratian (lukutaidon ja kisällikoulutuksen) kautta alkava säätykierron aika.

Ja totta kai 1600-lukua tekee mieli verrata nykyaikaan: kaiken lajin "uskonnot", niin talouden, modernisaation kuin fundamentalismin, kiristävät otettaan, kun niiden yksipuolinen maailmankuva lähestyy loppuaan.

Mutta 1600-luvun jälkeen tarvittiin vielä nälänhädät ja sodat ennen kuin syntyi valistuksen järkiuskoinen ihminen.

Loppulauseessa kirjailija kiittää arkistojen ohessa "Suomen ilmaista palvelevaa kirjastolaitosta lähikirjastoineen". Hienoa, itsestään selvyydet näkyvät vasta kun on elänyt pitkään toisessa ajassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat