Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimmo Oksanen menetti kasvonsa mutta ei kykyä välittää lähimmäisistään

Kimmo Oksanen kirjoittaa sairaudesta, johon oli vähällä kuolla. Sen kautta hän kirjoittaa myös syrjäytymisestä, vähäosaisuudesta ja ihmisen hädästä.

Kulttuuri
 
Jaakko Heinimäki  
Kimmo Oksanen kirjoitti kirjan sairaudesta, joka tuhosi hänen kasvonsa
Kimmo Oksanen kirjoitti kirjan sairaudesta, joka tuhosi hänen kasvonsa
Raju bakteeri- ja virusinfektio oli viedä Kimmo Oksasen hengen kuusi vuotta sitten. Viisi vuotta sairastumisensa jälkeen hän vetäytyi isovanhempiensa taloon ja ryhtyi kirjoittamaan kokemuksistaan. Videolla hän lukee otteen kirjastaan. Toimittaja: Meri Valkama, kuvaus ja leikkaus: Lauri Rotko.
Arvio: kirjat
Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies. WSOY. 269 s.

Tässä kirjassa ihmiselle käy pahasti.

Toimittaja Kimmo Oksanen viimeistelee romanikerjäläisistä kertovan kirjansa käsikirjoitusta, kun hän sairastuu. Vakavasti. Niin vakavasti, että kukaan ei sitä aluksi ymmärrä. Oksanen käy jo kuoleman porteilla, mutta palaa lopulta takaisin elämään – ilman kasvoja.

Herpesviruksen kelkkaan hypännyt bakteeri tuhosi hänen kasvonsa kokonaan. Tai ei kokonaan, nenä jäi.

Kasvonsa menettänyt mies

Kimmo Oksanen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, elämäkerrat

Nenä jäi muistuttamaan niistä kasvoista, joita muuan tuttu nainen humalapäissään muisteli tokaistessaan baaritiskillä tälle uudemman näköiselle Oksaselle: "Onneksi mä panin sua silloin, kun sä vielä olit hyvännäköinen."

Hyvännäköiseksi Oksasta ei vallitsevien kauneusihanteiden valossa voi tosiaan sanoa, mutta ihmiskasvoinen hän on, kiitos tusinan plastiikkakirurgisen leikkauksen.

Kimmo Oksanen (s. 1960) kirjoittaa ammattimiehen varmoin ottein ja kauniisti. Hän kirjoittaa tarinaansa entisessä mummilassaan, ja epäilemättä juuri siksi tarinaan punoutuu lapsuuden kokemuksia, omaa ja suvun historiaa. Kasvonsa menettänyt ei menettänytkään itseään.

Jos arvostat pitkiä yöunia, älä aloita tätä kirjaa iltayhdeksän jälkeen, sillä et sammuta valoja ennen kuin olet lukenut kirjan loppuun.

Vaikka kasvojen menettäminen ja vereslihalle joutuminen eivät tässä kirjassa metaforia olekaan, Kasvonsa menettänyt mies ei ole sairaskertomus.

Eräänlainen sairaalakertomus se silti on, tarina siitä, miten kasvottomaksi ihminen suomalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä helposti muuttuu, miten kuolemaa lähellä olevasta puhutaan jo kuin poissaolevasta, mutta myös siitä, miten sairaaloiden työntekijät pelastavat ihmishenkiä ja miten hyvinvointivaltio toimii.

Oksasen hoidon todelliset kustannukset lähenevät miljoonaa euroa. Sitä laskua hän ei koskaan pystyisi itse maksamaan.

Kasvonsa menettänyt mies ei myöskään ole kirja kärsimyksestä, vaikka kirjan kolme päälukua on nimetty Danten Jumalaisen näytelmän mukaan helvetiksi, kiirastuleksi ja paratiisiksi.

Ja vaikka Oksanen käyttää muutaman rivin sen pohtimiseen, että juuri kun ihmisen asiat ovat kohtalaisen hyvin, häntä kohti heitellään taivaalta tulisia kiviä.

Oksanen ei usko kärsimyksen jalostaneen häntä. Hän arvelee olevansa katkera, muttei tiedä, minne valituskirjelmän voisi lähettää.

Yksi osoite voisi olla Jumala, jos sellaiseen uskoo. Oksanen uskoo. "Jokin on vielä kesken elämässä. Jumala on sitä mieltä", hän ajattelee.

Vanhan testamentin Job kirosi tuskiensa keskellä oman syntymänsä ja osoitti syyttävällä sormellaan Jumalaa, mutta Kimmo Oksanen keräilee enkeleitä kirpputoreilta ja vaikuttaa osaansa tyytyneeltä. Ei tyytyväiseltä, mutta tyytyneeltä.

Hän tietää, ettei ole ollenkaan ainoa, joka on käynyt läpi helvetin. Hän kirjoittaa omasta kokemuksestaan, mutta – toisin kuin Job – ei luule itsestään liikoja.

Lauri Rotko
Kimmo Oksanen on käynyt läpi tusinan verran plastiikkakirurgisia leikkauksia.
Kimmo Oksanen on käynyt läpi tusinan verran plastiikkakirurgisia leikkauksia.

Oksanen ei vähättele. Hän tietää, että hänen sairastumisensa ja kasvojensa tuhoutuminen eivät ole ollenkaan rankinta, mitä on tapahtunut, mutta on se rankinta, mitä hänelle on tapahtunut.

Syrjään sysätyistä ihmisistä kiinnostunut reportteri kirjoittaa edelleen heistä, jotka voivat huonosti. Kertoessaan omasta sairaudestaan Oksanen kirjoittaa myös asunnottomista, päihderiippuvaisista, mieleltään järkkyneistä. Ja romanikerjäläisiä hän pitää sydämellään yhä määrätietoisemmin.

Sairastuminen ja rujoksi muuttuminen, leirin ulkopuolelle joutuminen, vain syventää hänen osallisuuttaan syrjäytettyihin, ulkopuolisiin. Kasvonsa menettänyt mies marssittaa eteemme kasvoja hädälle ja huono-osaisuudelle.

Liettualais-ranskalainen filosofi Emanuel Levinas sanoi, että jokaiset ihmiskasvot ovat pyyntö ja vaatimus, ehkä suorastaan rukous.

Jokainen ihminen viestii toisille kasvoillaan – ja kaikkien kasvojen viesti on aina sama: jokaiset ihmiskasvot pyytävät toisilta kasvoilta ystävyyttä ja hyvyyttä. Juuri tästä Oksanenkin kirjoittaa, alleviivaamatta ja vouhottamatta.

Jos Kasvonsa menettänyt mies ei ole sairaskertomus eikä kirja kärsimyksestä, mikä se on?

Se on kirja Oksasen mummilastaan perimistä kristillisyyden ja työväenliikkeen arvoista, välittämisestä ja lähimmäisenrakkaudesta. Ne arvot ovat paljon kasvojen ihoa syvemmällä.

Oksanen kirjoittaa välittämisestä ja lähimmäisenrakkaudesta lässyttämättä tavuakaan.

Hänen käsittelyssään välittäminen osoittautuu kovaksi tosiasiaksi: "Me olemme täällä toisiamme varten, auttaaksemme toisiamme, että meillä olisi parempi olla."

Laaja artikkeli "Kimmo Oksasen silmä alkoi kutista, ja pian kasvot olivat tuhoutuneet" julkaistiin Helsingin Sanomissa sunnuntaina.

Kirjoittaja on pappi ja kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat