Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painajaismainen esikoisromaani kertoo, miksi koululainen ampuu

Pärttyli Rinteen painajaismainen esikoisromaani painottuu filosofisesti

Kulttuuri
 
Antti Majander   
Mika Ranta HS
Pärttyli Rinne luotaa esikoisromaanissaan joukkosurmaajan mieltä. Kuva on otettu Jokelan koululla Tuusulassa kouluampumista seuraavana päivänä 8. marraskuuta 2007.
Pärttyli Rinne luotaa esikoisromaanissaan joukkosurmaajan mieltä. Kuva on otettu Jokelan koululla Tuusulassa kouluampumista seuraavana päivänä 8. marraskuuta 2007. Kuva: Mika Ranta HS
Arvio: esikoiskirja
Pärttyli Rinne: Viimeinen sana. Noxboox. 213 s.

Mikä saa koululaisen ampumaan toisia? Skotlannissa asuva filosofi, dramaturgi ja käsikirjoittaja Pärttyli Rinne (s. 1979) tarttuu esikoisromaanissaan rohkeasti painajaismaiseen aiheeseen, joka on totta.

Janne Lehtinen
Pärttyli Rinne asuu Skotlannissa.
Pärttyli Rinne asuu Skotlannissa.

Vielä rohkeampi, suorastaan uhkarohkea, oli Markus Leikola, joka julkaisi pian Utøyan tapahtumien jälkeen runoelman Juoksen kierrän saaren (ntamo, 2011). Leikola kuvitteli, mitä Andreas Behring Breivikin mielessä liikkui.

Rinteen Viimeisen sanan joukkosurma tapahtuu radanvarsipaikkakunnalla Helsingin lähellä. Toisin sanoen hyvinvointiyhteiskunnan alueella, jossa on kaikki palvelut. Sellaisessa Suomessa, josta saattoi sata vuotta sitten vain haaveilla.

Pakko kai näistä on kuvitellen kirjoittaa, koska faktat loppuvat kesken: eivät riitä selittämään.

Viimeinen sana

Pärttyli Rinne

Kustantaja: Noxboox

Ilmestymisvuosi: 2014

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Fakta

Pienkustantamon löytö

 Noxboox on pienkustantamo, jonka aiemmin WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantajana ja Ylen ohjelmapäällikkönä työskennellyt Harri Virtanen perusti runsas vuosi sitten.

 Ensimmäinen julkaisu oli psykoanalyytikko Lars Ehnbergin Unia, satuja ja myyttejä, yleisteos C. G. Jungin analyyttisestä psykologiasta, ja toinen Virtasen oma esikoisrunokokoelma Jäljillä. Pärttyli Rinteen debyytti on Noxbooxin kolmas nimike.

 Nox on latinaa ja viittaa yöhön ja uneen.

En osaa arvioida, tuoko Rinteen näkemys jotakin uutta kouluampujien profiileihin, mutta puristavan johdonmukaisen, yksityiskohdissaan tarkan ja ilmaisultaan varmaotteisen tapahtumainkulun se sisältää.

Ehkä filosofinen vääntö lopussa hiukan rikkoo ihmiskuvaukseen perustuvan tarinalinjan kehystä, mutta antaa mennä vaan. Rinne tietää mitä tekee.

"Yli-ihminen", päähenkilölle sähähdetään jalkapallokentällä, jonne hän, teoretisoiva tuumiskelija, harmikseen alussa on joutunut. Ei siis ole yllätys, että abipojan mukana kulkeva kirja osoittautuu lopussa Friedrich Nietzschen teokseksi.

Nuoren Franzin "tosiajattelussa" suurinta rakkautta on se, kun vanha ja heikko kuolee uuden ja vahvan tieltä. Murhaaminen muuttuu velvollisuudeksi.

Mitään perustetta sille, miksi juuri Franz itse on uuden filosofian johtotähti, hänellä ei tietenkään ole, pelkkä varmuus vain.

Käytännössä Franz on liki kyvytön ilmaisemaan mitään. Sankaruuden sijasta hän luisuu pikemminkin naureskelluksi ja kiusatuksi kummajaiseksi.

Hetken suopeutta osoittavaa tyttöä hän joko palvoo kuningattarena tai vihaa syvästi. Mitään keskitietä ei ole – kenenkään kohdalla, sillä ainoa ystäväkin jää lopulta älyllisesti alamittaiseksi aseenkantajaksi.

Pärttyli Rinne rakentaa kohtaamattomuuden ja nöyryytyksen tilanteet hyytävän tehokkaasti. Jäätävimpiä ovat muutamat edesottamukset omien vanhempien kanssa: ali-ihmisäiti ostamassa nahkatakkia antikristuspojalleen. . .

Hän on, halusi tai ei, kuitenkin vain ihminen ja haluaa siksi, kuin varkain itseltään, edes hiukan hyväksyntää ja tunnustusta. Vaikka ainoa oikea asennoituminen olisikin Franzin mielestä tietysti ihailu.

Opettaja ei halua musertaa, vaan antaa Franzin pitämästä aatemaailmansa esitelmästä viimeiseksi sanaksi peräti kahdeksikon. Nerolle juuri se on pahinta: keskinkertaisuus.

Joten revetköön helvetti.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat