Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiina Laitila Kälvemarkin esikoisromaani tunkeutuu sukuvihan ytimeen

Kohtalaisen ahdistava tarina jatkaa kirjailijan esikoisnovelleissa tavattuja sivullisuuden teemoja

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Tiina Laitila Kälvemark kirjoittaa toivottomasta elämästä.
Tiina Laitila Kälvemark kirjoittaa toivottomasta elämästä.
Arvio: kirjat
Tiina Laitila Kälvemark: Karkulahti. WSOY. 327 s.

Paikan henki puskee pelottavasti esiin Tiina Laitila Kälvemarkin ensimmäisessä romaanissa Karkulahti. Sen niminen tila sijaitsee jossakin Pohjois-Pohjanmaalla ja talon myyttinen historia vihjaa pakoon pyrkivien kohtaloihin aina Isovihan päiviin saakka.

Romaanin jähmeä maisema on asettunut ihmisiin. Mikään ei muutu, elettiin tarinassa sitten 2000-lukua tai menneitä vuosikymmeniä. Vihan tasapaino saa väkevän ilmaisunsa romaanin kielessä: pohjoinen murre on sen järeä perusta, jota satunnainen lainasana ei muuksi muuta.

Ollaan Suomessa, suomalaisuuden synkimmässä perimässä, puhumattoman vihanpidon ytimessä.

Karkulahti

Tiina Laitila Kälvemark

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kuka

Tiina Laitila Kälvemark

 Syntynyt 1970 Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäellä.

 Muutti nuorena aikuisena Ranskan ja Hollannin kautta Ruotsiin, vuodesta 1997 asunut Tukholmassa.

 Ruotsin Radion suomen- ja meänkielisen Sisuradion toimittaja.

 Esikoisteos novellikokoelma Kadonnut ranta (2012) oli Runeberg-palkintoehdokkaana.

 Kirjoittaa myös ruotsiksi, palkittu Ruotsin suurimmassa novellikilpailussa 2011.

Taloa hallitsee kovaksi keitetty vanha emäntä Elisapet, äitinsä jättämä ja äitipuolensa pieksemä nainen, joka ei koskaan ole päässyt ulos Karkulahden taikapiiristä. Vanhuksen ympärille kiertyvät romaanin raskaat aineet: ylisukupolvinen ihmisrääkkäys, vierominen, hylkääminen.

Asetelma horjahtaa, kun jo keski-ikäinen poika tuo 80-luvulla taloon nuorikkonsa, inkeriläissyntyisen Veran. Hän on paossa neuvostovenäläisiä vaiheitaan, mutta kauhistuu Karkulahden ilotonta elämänmuotoa.

Kylmä mykkyys asettuu vähitellen myös Veraan, perheen ja naapuruston kaunat murtavat hänen persoonansa.

Kahdesta naisesta tulee romaanin taistelupari ja heidän näkökulmansa hallitsevat kerrontaa. Perheen eri vuosikymmenten traumat purkautuvat vähitellen tarinan pintaan, samoin Veran menneisyys jossakin Valko-Venäjällä. Lyhyt, katkelmallinen, aikarakennetta hajottava luku pitää tarinan huokoisena ja henkilöhahmot säilyttävät arvoituksensa.

Etäisyys vanhan ja nuoren emännän välillä levenee, mutta he myös näkevät toisensa surussaan. "Kaikkea ei voi antaa anteeksi eikä unohtaa" on naisten jakama elämänymmärrys.

Jätetyn lapsen teema on romaanin kylmä pohjavirta: "Lapset eivät unohda koskaan". Naisia yhdistää hulluudeksi kasvava syyllisyys, ja vaikka lukija saattaa ymmärtää katkeraa vanhaa emäntää, hahmo pysyy vastenmielisenä alusta loppuun.

Karkulahti on parhaimmillaan kuvatessaan naisten pusertuneita mielenmaisemia. Kun etäiseksi jäänyt äiti–tytär-suhde saa rinnalleen poikalapsen ylivertaisuuden äitinsä silmissä, ollaan jo myyttisen vihan lähteen äärellä. Tämän kaltaisia vaikeasti kielentyviä kulttuurisia havaintoja Laitila Kälvemark onnistuu ilmaisemaan hienosti.

Kohtalaisen ahdistava tarina jatkaa kirjailijan esikoisnovelleissa tavattuja sivullisuuden teemoja. Sen yleiskieliseen kerrontaan upotettu murteellinen puheenparsi on vaikeaksi osoittautunut yhdistelmä nykykirjallisuudessa. Karkulahdessa se kumminkin toimii paikan hengen ajattoman raskauden kantajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat