Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rivot kansanrunot laajentavat kuvaamme esivanhemmista

Rivot kansanrunot ovat vahva todistus seksuaalisuuden merkityksestä

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Tupa ryskyi, parret paukkui. Suomen kansan rivot runot. Koonneet Petra Lampinen, Eero Enqvist ja Pinja Hahtola. WSOY. 124 s.

Kirjanen siitä, mitä kansanrunouden kerääjät ovat jättäneet häveliäästi arkistojen uumeniin, on virkistävä ja hämmentävä. Omakin asenteeni kansanrunouteen on ilmeisen kivettynyt: on olemassa lähinnä herooista epiikkaa ja lyyristä luonnonrunoa.

Mitä siis pitäisi ajatella tästä sukuelinten kavalkadista?

Hämmennystä helpottaa laaja esipuhe Siitä ja sen kestävyydestä, jonka ovat kirjoittaneet suomen kielen professori Jaakko Leino ja kansanrunouden tutkija Senni Timonen. He panevat sekalaiset runotekstit hienosti paikalleen kertomalla seksuaalisanaston eri ulottuvuuksista, loitsuista tabujen käsittelyyn ja karnevaaliin.

Esipuheen jälkeen runojakin on helpompi lähestyä. Alkaa ajatella erilaisia tilanteita, joissa niitä on kehitelty ja käytetty. Kirjo on suuri: silkasta pornosta taide-erotiikkaan, seksin voimaan perustuvasta noitumisesta yksinkertaiseen rallatteluun.

Mielikuvitus synnyttää jo muinaisia Reino Helismaita ja Juice Leskisiä, jotka ovat selvästi nauttineet sekä rivosta riimittelystä että kaikkia sopivuussääntöjä rikkovista pelehtimistarinoista.

Hauskimpia ovat kielikuvat: meillä kaikilla on jossain päin kehoamme kultainen orava, tupsun lupsun tuhkarieska, karvainen kaukalo, saksan sormus tai punapäinen pilli.

Oudoimpia taas ovat tarinat, joissa sukuelimet karkaavat ja alkavat elää omaa elämäänsä.

Ne syövät, saunovat, käyvät heinätöissä, juoksentelevat pitkin kyliä ja tietysti kaipaavat toisiaan.

Se, että reiän tai ulokkeen voi ajatella kykenevän tällaiseen itsenäisyyteen, on vahva todistus seksuaalisuuden merkityksestä ihmiselle. Ei ihme, että eri puolilla maailmaa sitä edelleenkin hallitaan ja kahlitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat