Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kepeästi edustamaan halullisista

Kunnon tupailtareportaasi olisi tuonut syvyyttä poliitikon elämän kuvaukseen

Kulttuuri
 
Markus Leikola
Arvio: kirjat
Ville Blåfield ja Reetta Räty: Kuka hullu haluaa poliitikoksi? Teos. 246 s.

Kuka hullu? Kysymys on herkullinen ja ajankohtainen: tänään on vielä puolitoista viikkoa aikaa lähteä ehdolle eduskuntavaaleihin. Kaiken lisäksi ilma on politiikasta sakeampana kuin aikoihin: Ukraina, avioliittolaki, sote-uudistus, eurokriisi, Talvivaara.

Reetta Räty ja Ville Blåfield ovat kokeneita valtamediajournalisteja, varhaiskeski-ikäisiä helsinkiläisiä, joiden politiikan hahmotus on alkanut Suuren Laman jälkeen internetin valtakaudella. Kaikki tämä näkyy heidän kirjassaan Kuka hullu haluaa poliitikoksi?, hyvässä ja pahassa.

Teosta leimaa nimittäin joltinenkin historiattomuus.

Kuka hullu haluaa poliitikoksi?

Ville Blåfield, Reetta Räty

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, politiikka

Suomalaiset eivät suinkaan aina ole olleet "systeemiorientoituneita" – jota vastaan nyt protestoitaisiin. Käytiinhän täällä yksi Euroopan verisimmistä sisällissodista, jonka jälkeen politiikkovetoinen järjestelmä joutui tekemään paljon töitä palauttaakseen uskottavuutensa kansalaisten silmissä. Edustuksellisen demokratian idea oli juuri pitää huoli siitä, että edustuksettomat saivat edustuksen.

Edustukselliselle järjestelmälle on aina ollut rinnakkaisia ja vaihtoehtoisia kanavia. 70- ja 80-luvulla ne vahvistuivat korporaatioiden myötä, josta on yhä jäljellä kolmikanta työelämäasioiden ylähuoneena.

Yksikään vanha rinnakkaismekanismi (media, keskusjärjestöt) ei ole poistunut, kun kansalaisliikkeet toisaalla ja EU-ulottuvuus toisaalla sekä talouselämäintressi kaikkialla on syönyt edustuksellisen demokratian liikkumatilaa.

Siinä raossa on kansanvallan ritarien areena.

Kaikesta tästä huolimatta vain demokratia on demokratiaa. Valta voi vaihtua tai muuttua hyvistä tai huonoista syistä, mutta kansanvallassa siihen tarvitaan aina kansa – siunattu ja kirottu.

Tekijöiden tausta näkyy myös siinä, että kirja keskittyy median ja politiikan aina kimuranttiin suhteeseen, josta kirjoitetaan paljon muutenkin. Näin käy sen kustannuksella, että monia herkullisia näköaloja jätetään koluamatta, tyytyen pintaraapaisuun.

Poliitikon uraa harkitsevalle olisi esimerkiksi kiinnostavaa kuulla, miten Ilkka Kanerva nousi tekstarikohun ja ulkoministerin salkusta luopumisen jälkeen takaisin eturiviin. Uutta tietoa emme tästä saa.

Nousut tuskin olisivat mahdollisia ilman jatkuvaa ja tiivistä kontaktia äänestäjäkuntaan, joka jää kirjassa harmaaksi tapetiksi.

Vaihtamalla yksi eduskunnan kuppilakäynti yhteen tupailtareportaasiin poliitikon elämän jännitteiden kuvaukset olisivat saaneet syvyyttä.

Ansiokkaasti sen sijaan käsitellään muun muassa ongelmat työn ja perheen yhdistämisessä sekä avustajien ja valittujen roolien setviminen.

Eikä poliitikon ammatti loppujen lopuksi ole aivan niin uniikki kuin mitä Räty ja Blåfield kertovat. Julkisuus ja paineet huippusuorituksiin sekä epäonnistumisen armottomuus ovat tuttuja muun muassa urheilijoille ja taiteilijoille, enenevästi myös tieteilijöille ja liike-elämässä toimiville. Itsensä markkinointi ja tyrkkynä oleminen on yhä useamman pätkätyöläisen, tarvittaessa töihin tulevan ja yksinyrittäjän arkea tämän päivän Suomessa.

Tai sama toisinpäin: se, jota halveksuen nimitetään julkkisehdokkaaksi, on todennäköisesti valmiimpi tulemaan julkisuuden kanssa toimeen kuin se, joka tempaistaan Arkadianmäelle virastosta, akatemiasta tai vaikka Pihtiputaan sahalta.

Poliitkolta edellytettävät ja politiikassa pärjäämisen valmiudet ovat pienoiskuva kaikesta työelämästä. Vaatimuslistat vain kasvavat vuodesta toiseen.

Julkisen vallan käyttäminen sekä on toisenlaista että ei ole toisenlaista kuin liike-elämän tai vaikka perhepiirin vallan käyttäminen. Vaalit ovat nollasummapelejä, muodot melko säänneltyjä, eri intressit on otettava laajasti huomioon.

Mutta kaikessa päättämisessä tähdelliset henkilökohtaiset vuorovaikutustaidot, tilaisuuksien hyödyntämiskyky ja vankka asiahallinta lienevät niitä ominaisuuksia, jotka erottavat politiikan menestyjät politiikkaan pettyvistä.

Kyllä se kirjassa rivien välissä on kaikki tämäkin. Kuten sekin, että vaaleilla valittu poliitikko on aina yleismies tai -nais jantunen, riittämättömyyteen asti. Toiset haluavat toimia yhdellä julkiselämän osa-alueella, toiset taas projektien kautta. Ehdokkuus ei ole eikä sen pitäisikään olla heitä varten.

Mitä monimutkaisempi maailma, sen arvokkaampia ovat jantuset. Heille, jotka ovat valmiit innostumaan ja nauttivat näköalapaikoista, kirjasta on hyötyä – kunhan ensin saavat riittävästi ääniä kokoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat