Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Tervon omaelämäkerrallinen romaanisarja tavoittelee hellän hyväntahtoisuuden Suomen ennätystä

Muistoistaan taas ammentava Jari Tervo kirjoittaa hienoja arjen historian pysäytyskuvia

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Jari Tervon tarinakokoelma jatkaa Rovaniemi-sarjaa.
Jari Tervon tarinakokoelma jatkaa Rovaniemi-sarjaa. Kuva: Antti Hämäläinen
Arvio: kirjat
Jari Tervo: Pyrstötähti. WSOY. 176 s.

Kotona Rovaniemellä äiti neuvoo 14-vuotiasta poikaansa kirjoittamaan muistelmansa pienistä asioista.

Ensimmäinen pojan mieleen tuleva "riittävän pieni" asia on äidin joululahjaksi mielimä tunika. Sen tiimoilta syntyy muutama sivu ja samalla kokonaisen perheen arjen sekä suomalaisen ajan kuva, historian miniatyyrimonumentti.

Aiemmin Jari Tervo on rakennellut omaelämäkerrallisten ainesten ja mielleyhtymien lennon ristisiitoksesta romaanit Esikoinen (2013) ja Revontultentie (2014). Nyt ilmestyvä Pyrstötähti on tarinakimppu mutta silti tasaveroinen osa arktista osoitesarjaa, jossa henriktikkasmaiset aikuiset hävyttömyydet korvautuvat vielä poikuuden haavemaailmalla.

Pyrstötähti

Jari Tervo

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Novellit

Tai vaikkapa mäkihypyllä. On juuri se 1970-luvun sydäntalvi, jona Keski-Euroopan mäkiviikolle matkaa täältä vain Ounasvaaran hiihtoseuran miehiä: Tauno Käyhkö, Esko Rautionaho, Jouko Törmänen ja Kari Ylianttila. Elämän täysi ihanallisuus on siis jo ikään kuin Rovaniemen pojan kotiovella.

Mutta kuvioon kuuluu, ettei onni astu vielä sisään. Olisikin ollut parempi, "jos Suomea olisi edustanut Lahden hiihtoseura", poika tuumii. "Niillä on kokemusta tällaisesta menestyksestä."

Pienistä ja nurkkakuntaisista palasista Tervo pyöräyttää ajatonta ja paikatonta poikaiän kuvaa: se on ikuista oman elämän alkamisen ja täyteyden odotusta.

Odotellessa keskenkasvuisen korviin tarttuu vanhempien kertomuksia. Esikoisessa poikasta ravitsivat etenkin isomummun, tädin ja äidin tarinat. Revontultientiessä keskeiseksi nousi isoäidin mies, jota reippaanlaisesti artikuloiva suku kutsuu Erkki-sedäksi. Juuri hän, elämänilolla siunattu vara-Väinämöinen, laulaa myös Pyrstötähdessä muut suohon.

Isä jää nyt paljolti lavasteeksi. Nolo isänmurha osui jo sarjan edelliseen osaan, jossa muistelija teki niin kuin sosialismin peruskurssi opettaa. Vallankumous alkaa kätevästi kotoa, kun ilmiantaa oman isänsä, vaikkapa pienen maalausliikkeen palkollisten riistämisestä.

Jonkun toisen jäljiltä siitä asetelmasta olisi syntynyt pitkä lohduton itkuvirsi.

Mutta Tervon kirjallinen mielenlaatu liippaa läheltä Kunnon sotamies Švejkiä, vaikka juuret ovatkin Ounasjoen törmässä.

Kokonaisuutena Tervon omaelämäkerrallinen sarja tavoittelee hellän hyväntahtoisuuden Suomen ennätystä. Lapsuuden kadotettu kultamaa piirtyy uudelleen esiin. Ihan nuoret kirjailijat eivät sellaista edes yritä.

Tunteilun Tervo välttää täysin, kuten kaunokirjailijan tietysti pitääkin. Muistelmat ovat erikseen.

Hiukan Pyrstötähteä haittaa periaatteessa toisistaan irrallisten tarinoiden hakkaava tasamittatahti.

Tyystin tarpeekseni sain Pyrstötähden näsäviisaan pikkuveljen usein ennalta arvattavista välihuudoista, mikä tosin saattoi olla kirjoittajan tarkoituskin.

Muuten olen sitä mieltä, että "pikkunätti" oli lahtelaisen Veikko Kankkosen tavaramerkki, jonka hän sai alituiseen pidempää leiskausta odottaneelta selostaja Anssi Kukkoselta, ei sittemmin Kanadaan kadonneen Tauno Käyhkön, kuten Tervo mainitsee.

Käyhkö, iso mies, osasi epäonnistua rumasti.

Harmittavasti muuan lahtelaislähtöinen tohtorismies ilmestyi juuri olkapään taakse väittämään, että "pikkunätti" kuuluu iäti Kouvolan hiihtoseuran Topi Mattilalle ja että hän itse oli mäkimontun reunalla todistamassa kyseistä kiistatonta tosiasiaa, monta kertaa.

Huonojen keväthankien kaunokirjallinen sota on syttynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat