Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuulas tyttöfantasia tuo tähtipojan maahan

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen   
Arvio: esikoiskirja
Iida Sammalisto: Tähtimosaiikki, Otava, 256 s.

Nuoret naiset ovat suvereenisti vallanneet suomalaisen teinifantasian. Siiri Enoranta oli debyytin tehdessään 22-vuotias ja Elina Rouhiainen pari vuotta vanhempi. Kustannuskynnyksen jo nuorena ylittävät eivät enää jää päiväperhoiksi, vaan heittäytyvät työhön antaumuksella.

Enoranta on julkaissut tiiviissä tahdissa jo viisi itsenäistä nuortenromaania ja Rouhiainen jatkanut Susiraja-sarjaansa.

Tähtimosaiikissa olisi ollut aineksia muodinmukaiseksi eriparisten, kirjaimellisesti eri maailmoista tulevien rakkaustarinaksi, mutta niin helpolla Iida Sammalisto ei lukijoitaan päästä.

Romaanin seesteinen tunnelma syntyy suurelta osin siitä, että tarinan keskushenkilöitä ei ole tungokseen asti.

Suna on Ruskan maan peloton vaeltajatyttö, joka ansaitsee vähäisen elantonsa esiintyen viulun ja kesyn kettunsa kanssa markkinoilla.

Lupus on poika taivaan ja tähtien valtakunnasta, jonka kapoisille harteille on sälytetty yhteisön pelastajan viitta.

Lupus lähtee maan päälle estämään mielivaltaista hanketta puhkoa taivaan kansi korkealla tornilla. Ennustusten mukaan hänen on etsittävä Vaeltaja ja autettava tätä tornin tuhoamisessa.

Maan kamaralla nuoret tietysti kohtaavat toisensa. Luottamus rakentuu vasta vähitellen ja erinäisten vastusten karaisemana.

Sammaliston esikoisromaanin vahvuus on sen vivahteikkaassa kielessä sekä kerronnan rauhallisessa tempossa, joka vaivihkaisesti lumoaa lukijansa.

Lupuksen nimi juontaa suden latinankielisestä nimestä ja samannimisestä tähdistöstä, mutta lukijalle, joka ei nimen etymologiaa tunne, poika näyttäytyy melkein seikkailun tihentyvään loppuun asti jokseenkin passiivisena antisankarina.

Nyt tarvittaisiin kipeästi nuorten miesten vastaiskua fantasiakirjallisuuden yksipuolistuvalle mieskuvalle!

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat