Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikosromaanin henkilöt viihtyvät huonosti

Marja-Liisa Heino hyödyntää tuttuja rikoskuvioitaan

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Arvio: kirjat
Marja-Liisa Heino: Älä tähti putoa. WSOY. 232 s.

Poliisi tutkii katoamista Marja-Liisa Heinon rikosromaanissa Älä tähti putoa. Hukkateillä on Suomeen tulleen iranilaisperheen teinitytär, mutta muitakin, vanhin veli on ulkomailla ja toinen sekoilee Pirkanmaalla.

Ei ole helppoa vähemmistöillä Suomessa. Vaikeaa on myös ylikonstaapeli Karli Eerolalla, joka edustaa meikäläistä romanivähemmistöä. Hän on toiminut Heinon romaanien poliisina ennenkin.

Asetelmat tähtäävät poliisityön arkirutiineja syvemmälle samaan tapaan kuin Heinon jatkosodan ajan romaanissa Niemisen tyttövainaan tapaus (2011). Mennään myös poliisimiehen omiin hankaluuksiin.

Poliisimiehistä Siltaharju tyypitellään kaavamaisesti vihapuheen, viinan, sydänvian ja perheongelmien varassa muhivaksi perusmeikäläiseksi.

Kaikki me ollaan vähemmistöjä outoine ja jyrkkine asenteinemme, Heino osoittelee.

Kesähelteessä Karli Eerola hikoilee, mutta "alakerran virvoitusjuoma-automaatti oli tyhjä". Sitten hänen rannettaan pakottaa "kyynärpäähän asti". Rakastelukin on nihkeää. Joku hyvä hetki vilahtaa, mutta yleensä vallitsee epäviihtymys.

Suomalaisessa kirjallisuudessa tuppaa aina olemaan vaikeaa, jos ei piinaa helle niin räntäsade. Parasta olisi, jos molemmat yhtaikaa.

Kerrontansa entistä karua huumoria Heino on vähentänyt, tai sitten en tajua sitä. Pääpaino on erilaisten nyky-yhteiskunnan ryhmien kaunistelemattomassa kuvauksessa. Poliisintyössä tarvitaan tulkkia, ihmisillä ei ole yhteistä kieltä.

Katoamisen ja mahdollisen henkirikoksen tutkinnan Heino harkiten syventää "kunniasta" murhaavien, julmien kulttuuriperinteiden ja inhimillisten heikkouksien verkostoksi.

Jotakin on kateissa jokaiselta, mutta mitä? Sen selvittelyyn Heino mahduttaa sekä pahuutta että toivoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat