Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jojo Moyesin romaani noudattaa elokuvamaista käsikirjoitusta

Jojo Moyesin myyntimenestyksessä nuori nainen nousee siivilleen, kun luopuu esteistään

Kulttuuri
 
Jenny Lewis
Jojo Moyes kirjoittaa kepeästi ja viihdyttävästi.
Jojo Moyes kirjoittaa kepeästi ja viihdyttävästi. Kuva: Jenny Lewis
Arvio: kirjat
Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää (Me Before You.) Suom. Heli Naski. Gummerus. 476 s.

Romaani on kuin laadukas ja viihdyttävä amerikkalainen draamaelokuva. Brittikirjailija Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää jättää elokuvallisen jäljen. On tullut seuratuksi rullaavaa rakennetta, sujuvasti soljuvaa dialogia, uskottavan oloisia henkilöhahmoja, otteessaan pitävää juonta.

Kaikki toimii elokuvamaista käsikirjoitusta noudattaen, mutta mikään ei kuitenkaan osu ihan sellaiseen hermoon, jossa lukijan mielessä syntyisi suurempia oivalluksia. Joku särmä uupuu. Tällaisiahan kuitenkin suurin osa massoja katsomoihin vetävistä draamaelokuvista on.

Kirjan kansikääre kertoo, että romaania on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta.

Kerro minulle jotain hyvää

Jojo Moyes

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Kaikki säkenöivän draaman ainekset ovat kasassa jo ensimetreillä: menestyvä ja komea, kultalusikka suussaan syntynyt brittimies Will jää katua ylittäessään auton alle ja halvaantuu kaikista raajoistaan. Tämä Stortfoldin linnassa asuva mies saa avustajakseen työläistaustasta tulevan Louisa Clarken, joka asuu yhä lapsuudenperheensä luona. Louisan vanhemmat ovat eläkkeellä, yksinhuoltajasisko opiskelee.

Louisa on perheensä ainoa elättäjä, vastuunkantaja, joka on kasvanut sysäämään tarpeensa syrjään. Poikaystävä Patrick on kiinnostuneempi omista urheilusuorituksistaan ja rasvaprosentistaan kuin tyttöystävästään.

Juonesta tämän verran: Will on pyytänyt vanhemmiltaan eutanasiaa. Entiseen menevään jetset-elämäänsä verrattuna Will kokee elämänsä olevan ohi, täysin arvotonta. Niin kokisi varmaan sellainenkin, joka olisi elänyt vähän vaatimattomampaa elämää. Mutta ääripäät kuuluvat draamaan, se on pelin henki.

Vanhemmat palkkaavat Louisan saadakseen poikansa pyörtämään päätöksensä. Louisalla on kuusi kuukautta aikaa saada Will muuttamaan mielensä. Ja alkuvaikeuksien jälkeen hän totisesti tekee kaikkensa, rakastuu jopa.

Kuusi kuukautta neliraajahalvaantuneen miehen avustajana muuttavat ennen kaikkea Louisaa. Tähän viittaa teoksen alkuperäinen nimi Me Before You, minä ennen sinua. Nuori nainen on romaanin lopussa tyystin eri ihminen. Will ja hänen tilansa saavat Louisan tajuamaan, mitä kaikkea hän voi elämässä saavuttaa – kun lakkaa olemasta itse itsensä pahin este.

Suomennoksen nimi taas kertoo pyörätuoliin kahlitun, totaalisesti toisten armoilla elävän Willin toiveesta. Louisa tuo omasta elämästään Willille kepeyttä, joka helpottaa Willin oloa edes hetkellisesti.

Moyes antaa Louisan lisäksi äänen tämän isosiskolle, jonka varjoon Louisa on paljolti koko lapsuutensa jäänyt. Kertojaääninä ovat myös Will ja hänen vanhempansa. Näin mukaan saadaan useampi näkökulma.

Willillä ja Louisalla on käytössään sarkastinen huumori, kemiat kohtaavat. Kautta Heli Naskin taitavasti suomentaman romaanin Moyes viljelee aivan tietynlaista näpsäkkää huumoria väistääkseen liiallisen synkkyyden ja pateettisuuden. Toisin sanoen: ilman huumoria romaani olisi tavattoman sentimentaalinen ja vaikeasti vastaanotettava, nyt kepeästi hotkaistu ja viihdyttävän rempseä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat