Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni kansa, suuret uhrit, yksi totuus

Heikki Ylikangas polemisoi historiamme arkailevaa valtauomaa

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Arvio: kirjat
Heikki Ylikangas: Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen. Art House. 256 s.

Kun kirjan otsikon yhdistää Heikki Ylikankaan persoonaan, ei odotettavissa voi olla mikään historian pölyinen metodiopas. Sen verran voimallisesti hän on usein painellut lähimenneisyytemme kipupisteitä.

Täyttyvätkö odotukset? Kyllä ja ei.

Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen -teoksessaan Ylikangas ravistelee eräitä historian peruskysymyksiä, lähinnä Suomen historian. Tutkimuksen valtavirran hän puntaroi ennen kaikkea riskittömyyden valtavirraksi, pienten aiheiden ja suurten hymistelyjen seurapiiriksi.

Mitä on historia ja millaista sen tutkiminen

Heikki Ylikangas

Kustantaja: Art House

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, historia

Ylikangas varioi teemaa väittäen, että kansamme kohtalonkysymysten tutkimusta hallitsee yksi koulukunta, "aikalaispäättäjien koulukunta". Sotien koettelemuksiin on aina ollut helpompi sopeutua korostamalla tehtyjen valintojen ja päätösten myönteisiä puolia, uhrausten kyselemätöntä oikeaan osuvuutta.

"Suomalainen historiankirjoitus on yhä epätavallisen paljossa aikalaispäättäjien kannan legitimaatiota, menneen ajan suurmiesten sanoman vahvistamista", hän toteaa. Kun on pieni kansa ja suuret uhrit, yksi totuus kelvatkoon.

Yhden totuuden taktiikka tyrehdyttää vaihtoehdot. Ylikangas luokittelee harvat historiakeskustelumme pinnallisiksi ja varoviksi, hegemoniaa pönkittäviksi ja aidon toisinajattelun torjuviksi.

Ihannekuvaa siitä, että historiakuva muovautuisi vapain ajatuksenvaihdoin, hän pitää lähinnä vitsinä. Hänen mukaansa uudet argumentit ja avaintodisteet sivuutetaan aina, jos ne uhkaavat horjuttaa kanonisoituja valtakunnantulkintoja.

Syvimmät haavansa Ylikangas sai kaksi vuosikymmentä sitten, kun Tie Tampereelle -teoksen (1993) jälkikuohuissa häneen iskettiin jopa kommunistin leima. Ja kun leimanlyöjät vielä olivat kotimaakunnasta, eteläpohjalaisia, ei se olisi voinut kipeämmin osua.

On ikävä lukea, että tutkija puolen vuosisadan kokemuksellaan on niin näköalaton ja synkkä. Olisiko osin syynä se, että juuri Ylikankaan omia uusia tulkintoja on myös vastustettu? Hänen teesinsä esimerkiksi talvisodan rauhasta ja Kannaksen kesästä 1944 osoittavat vissiä (uhka)rohkeutta, mutta ei se vielä itsestään tarkoita samaa kuin aukoton eheys.

Toiselta puolen hän voisi lohduttautua, että hänen Tampere 1918 -näkemystään ei vain haukuttu vaan paljon myös kannatettiin. Kirjaa luettiin harvinaisen laajalti eikä sille myönnettyä Tieto-Finlandiaakaan sovi pitää vähäisimpänä seikkana.

Kirja ruotii pätevästi useita aiheita: lähdekritiikkiä, koulukuntia, totuuden ja tulkintojen suhdetta, ja historian ainutlaatuisia peruspiirteitä. Pääosin teksti on tekijämiehen perustelevaa pohdintaa.

Joissain paikoin särähtää, ainakin Väinö Linnan kohdalla. Ei Pohjantähti II:n (1960) sisällissotatulkinta lennähtänyt aivan niin pystymetsästä kuin Ylikangas esittää. Yrjö Varpion Linna-elämäkerrasta (2006) selviää, että kirjailija oli asiassa konsultoinut vuosien 1917–18 parasta tuntijaa professori Juhani Paasivirtaa.

Käsillä on piristävä yleistajuinen polemiikki. Ylikangaskin on toki erehtyväisempi kuin itse uskoo, mutta hänen tekstiään kantavatkin vallan muut pontimet: suuret asiat ja väittelyn ihanuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat