Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vänrikki Stendahl tarinoi taistelukentiltä ja Päämajan neuvotteluhuoneista

J. P. Koskinen kirjoittaa Mannerheimin asiamiehestä ja taivuttaa realismia fantasiaan päin

Kulttuuri
 
Markku Ulander lehtikuva
J. P. Koskinen on tutustunut hyvin taustamateriaaleihin kirjoittaessaan sodasta.
J. P. Koskinen on tutustunut hyvin taustamateriaaleihin kirjoittaessaan sodasta. Kuva: Markku Ulander lehtikuva
Arvio: kirjat
J. P. Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään. WSOY. 350 s.

J. P. Koskisen romaanin ilmestymispäivä ei ole sattuma. Tänään on kulunut 75 vuotta talvisodan päättymisestä.

Niin, talvisotaa tässäkin romaanissa käydään, varmaan yhtenä pohjatekstinä talvisodan klassikko, Erkki Palolammen Kollaa kestää (1940). Kollaan legendat, Aarne "Marokon kauhu" Juutilainen ja tarkka-ampuja Simo Häyhä esiintyvät fiktioon upotettuina myös Koskisen romaanissa.

Kierrättäenkin näköjään syntyy rouheaa sotakuvausta, väliin taistelukentän kaoottisesta sammakkoperspektiivistä, väliin leveämmin vedoin Päämajan neuvotteluhuoneista.

Kuinka sydän pysäytetään

J.P. Koskinen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kuinka sydän pysäytetään ei ole sotaromaani, mutta silti romaani sodasta. Sen kuvitteellinen kertoja, kadettikoulun keskeyttänyt reservin vänrikki Juho Kivilaakso (oikeammin Stendahl) sukkuloi Mannerheimin henkilökohtaisesti palkkaamana asiamiehenä Moskovan ja Berliinin väliä tehtävänään selvittää Neuvostoliiton aikeet Suomen suunnalla ja neuvotella tukea ja aseapua Saksalta.

Tai niin Kivilaakso ainakin väittää. Pääesikunnan tutkintaosasto näkee hänessä turvallisuusriskin, joka myy tietoja eniten maksavalle. Epäilyjä ruokkii se, että Kivilaakson isä, palkittu sotasankari ja Mannerheimin asetoveri vaihtoi tsaarin ratsuväen puna-armeijaan – ja hylkäsi samalla vaimonsa ja neljä lastaan Suomeen. Punikkiperheeksi leimattuna nämä joutuivat Suomenlinnan vankileirille.

Pojan ja isän viharakkaus kulkee läpi romaanin ja vuosikymmenten. Kun isä opettaa pienelle pojalleen "spartalaisia" hyveitä ja massojen uhraamista sotakentällä, tämä alkaa aikuiseksi vartuttuaan toimia kuin voisi yksin estää Suomen joutumisen sotaan Stalinin – ja isänsä – Neuvostoliittoa vastaan. Sen hän on luvannut elämän katkeroittamalle äidilleen.

Kun ponnistelut sitten valuvat hukkaan ja Suomi joutuu lähes valmistautumattomana sotaan, Kivilaakson perhe kohtaa rintaman kahta puolta Raja-Karjalan itäisimmässä ulokkeessa Hyrsylän mutkassa.

Kirjailija on antanut kertojalleen roolin, joka takaa tälle lähes rannattoman näköalan. Hän tapaa Kuusisen ja Stalinin, raportoi Mannerheimille ja Airolle ja saa natseilta ja bolševikeilta setelitukkuja voidakseen joskus elättää makeaan elämään tottuneen rakastettunsa.

Hyvin menee, suorastaan fantastisesti.

Vielä parempi, jos lukija tajuaa romaanin realistisen tason hieman liian liukkaaksi. Kuuntelisivatko reaalimaailman päättäjät miestä, joka ilmoittaa tittelikseen reservin vänrikki – saati puhuttelisivat häntä Untersturmführeriksi? Kertoisiko Stalin hänelle vitsejä? Lähettäisikö natsi-Saksan suurlähettiläs hänelle Mikkeliin kirjeen, jossa kertoo milloin talvisota loppuu ja "toinen näytös" alkaa?

Miksipä ei, varsinkin kun J. P. Koskinen kuuluu reaalifantasian nimellä tunnetun kirjallisen suunnan perustajiin.

Olen huomaavinani, että hyvin taustamateriaalinsa lukenut Koskinen haluaa pienillä säröillä ja anakronismeilla horjuttaa minäkertojan luotettavuutta. Vaikkapa Mikkelin torilla, jossa kertoja panee merkille vasta nostetut Saimaan silakat. Mikkelissä muuten toimii samanniminen punk-tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat