Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

25-vuotias Vasemmistoliitto vakaannutti poliittisen kentän vasenta laitaa

Sirpa Puhakka kertaa uutuuskirjassaan puolueen synnyn

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Markku Ulander Lehtikuva
Sirpa Puhakka kuvaa kirjassaan Vasemmistoliiton sekavaa syntyprosessia.
Sirpa Puhakka kuvaa kirjassaan Vasemmistoliiton sekavaa syntyprosessia. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva
Arvio: kirjat
Sirpa Puhakka: Vasemmistoliiton synty. Into. 278 s.

Vasemmistoliitto aloitti neljännesvuosisata sitten. Skdl:n ja kommunistien paikalle luotu puolue vakaannutti vasenta laitaa aikoina, jolloin Euroopassa (ja sen vasemmalla laidalla) koettiin kovinta kolinaa vuosikymmeniin.

Sirpa Puhakka rekisteröi Vasemmistoliiton syntyyn tapauskulun, josta putkahti puolue vapun alla 1990. Tuolloin hän seurasi prosessia journalistina ja liittyi vasta 1995 Vasemmistoliittoon. Hän toimi puoluesihteerinä 2007–13 ja on nykyään Kansan Uutisten päätoimittaja.

Vasemmistoliitolle oli otollisia, pakottaviakin pohjatekijöitä. Presidentinvaaleissa 1988 ehdokas Kalevi Kivistö nojasi ilmavan onnistuneeseen Liike 88 -kampanjaan, joka antoi pontta uudistaa koko nuhjaantunut Skdl–Skp-konsepti. Skp:n talousfiasko 1988 työnsi samaan suuntaan, tosin negatiivisempana taustavoimana.

Vasemmistoliiton synty

Sirpa Puhakka

Kustantaja: Into

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, politiikka

Päähenkilö oli Skdl:n yhtä välkky kuin äksy puheenjohtaja Reijo Käkelä – "harvinaisen vittumainen mies", kuten toveripiiristä todettiin. Käkelä runnoi uutta puoluetta voimalla, mutta löi itse hanskat tiskiin vähän ennen puolueen syntyä.

Puhakan mukaan Käkelä luopui pikemmin yksityisasioiden vuoksi kuin pettyneenä. Ehkäpä totta, vaikka ihmeen usein poliitikot vetoavat perheseikkoihin juuri vastoinkäymisten hetkellä. Alkoi näet näyttää että Käkelää ei valita johtoon, ja hän lähti.

Syytä lienee siinäkin, että Käkelän suppean mallin asemesta puolue luotiin 3 400 hengen avoimessa kansanparlamentissa. Samalla taistolaisille ojennettiin paluulippu puolueeseen, kun pari vuotta aiemmin he olivat saaneet Skp:stä menolipun.

Puhakka pujottelee aikamoisen ryteikön läpi. Vasemmalla rakastettiin organisaatioita ja vähintään sataprosenttisia ennakkovarmistuksia, ja vihattiin spontaaneja vetoja. Paljon silti auttoi sattumakin, että Skdl ja Skp luovuttivat politiikanteon uusiin käsiin.

Oli tuuria, että Skdl:n ja Skp:n johdossa istui uudelle suopeita hahmoja, kuten Käkelä, Salme Kandolin ja Jarmo Wahlström.

Eroksi vanhaan tuli, että Vasemmistoliitto ei enää pohjannut millekään kaukotavoitteelle – sosialismille, kommunismille, sosiaalidemokratialle – vaan väljemmin arvoille ja lähipäämäärille. Hupaisiakin jäänteitä, esimerkiksi yya-sopimuksen korostusta, oli mukana ohjelmassa.

Sikäli värikartta murtui, että punaista täydennettiin vihreällä, vaikka ennen muuta ay-porukoissa tuhahdeltiin uusille energia- ja luontolinjoille. Feministiset ideat eivät olleet läpihuutojuttu nekään.

Johtoon nousi lopulta Claes Andersson. Tosin Esko Seppänen ajattelee yhä, "että olisin tullut valituksi, jos olisin ollut ehdokas". Ehkä oli silti onni, että puolue jäi viattomampiin käsiin kuin Seppäselle, joka vielä 1989 vahvasti paasasi Skp:n ja Neuvostoliiton olemassaolon välttämättömyyttä.

Mutta siinä, että puoluesihteeriksi kohosi Matti Viialainen, Anderssonia pyöräytettiin pahasti. Humanistin pää kääntyi, ja hän sai vierelleen kilpailevan sooloartistin.

Vielä raskaampi varjo seurasi vuoden 1991 vaaleissa, joissa ääniä keskittävä taistolaisfalangi juurtui puolueen eduskuntaryhmään. Vaan se on jo eri tarinaa.

Puhakka luo eheähkön kuvan sekavahkosta prosessista. Rankemmin hän olisi saanut karsia eräitä hiuksia halkovia aatejupinoita, ja nostaa esiin prosessia pohjustaneiden yliopistomiesten Jan Otto Anderssonin ja Sakari Hännisen ajatuksia.

Joka tapauksessa: "vasen laita lavea" lopulta ryhdistyi, jopa niukasti ennen kuin olisi ollut pakko ideologisen irvikuvan mennessä nurin Itä-Euroopassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat