Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haudanvakavista aiheista syntyi älyllisesti kieputteleva romaani

Dekkareistaan tunnettu Marko Leino kirjoitti monimutkaisen surukertomuksen

Kulttuuri
 
Antti Berg   
Erkki Laine
Marko Laino kirjoittaa vakavista aiheista.
Marko Laino kirjoittaa vakavista aiheista. Kuva: Erkki Laine
Arvio: kirjat
Marko Leino: Syntymättömät. Teos. 272 s.

Aluksiajattelin, miten miellyttävä yllätys. Palkittu dekkaristi Marko Leino on kirjoittanut surumielisen romaanin Syntymättömät. Tarina alkaa välähdyksillä siitä, kuinka mies näkee raskaana oleva vaimonsa lentävän ilmassa. Vaimo on juossut suojatielle, ja häneen on törmännyt auto.

Sitten mies istuu koomassa makaavan vieressä.

Seuraavat sivut vyöryttävät kaiken sekoittavaa surua ja epätoivoa. Niillä mies kertoo lukijalle, että hän kirjoittaa itse tarinansa, onhan hän vapaa kirjailija.

Syntymättömät

Leino Marko

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Tarina alkaakin pian vuorotella sairaalan nykyhetken, kirjailijan muokkaamien lapsuus- ja nuoruusmuistojen ja keskeneräisen romaanikäsikirjoituksen välillä.

Ennen ensimmäistä lukua on tarinan taustaksi runo Ikiliikkuja ja lyhyt sitaatti, jossa sanotaan: "Kirjoitan tämän sinusta ja minusta –. Syntymättömälle lapsellemme minä kirjoitan."

Mutta tarina, jonka kirjailija lopulta kirjoittaa, on tarina hänestä itsestään. Vaimo ja lapsi jäävät sivuun.

Lukijan edessä oleva teos on siis samanaikaisesti ikään kuin kahden kirjailijan näkemys. Päähenkilö kirjoittaa kirjan sivuilla, kun taas päähenkilöstä lähtevät marionetin langat, joita ohjailee kirjailija Leino.

Tässä kohtaa menin hämilleni. Miksi niin voimakas aihe on pitänyt vääntää näin raskaan kerrontarakennelman ympärille.

Päähenkilö on siis itseriittoinen kirjailija. Lapsuuttaan hän muistelee pikkutarkasti, kuten terapeuttinsa vatsahappoista hengitystä ja ruoanjälkeistä pikkusikaria.

Nuoruudestaan hänellä on lähinnä pisteliästä sanottavaa. Jo luku kaksi alkaa sanoilla "ensimmäinen teatraalinen yritys omaksi kuolemakseni. Osa 1".

Päähenkilö sepittää oman elämänsä uudelleen, muttei malta olla kommentoimatta omaa sepittämistään. Muistoissa kerronnan sävy muistuttaa Henrik Tikkasen omaelämäkerrallista itsesääliä, mutta ylilyödysti. Tässä huomaa marionetin lankojen välkkeen.

Leino ohjailee päähenkilöään niin, että tämän itsekeskeisyys korostuu. Esimerkiksi siten, että hän panee päähenkilönsä huutamaan omia joukoturkkamaisia ajatuksiaan eläkeikäisille harrastajateatterilaisille.

"Taide ei ole hyvinvointia, se on pahoinvointia, se on veren ja sapen sekaista oksennusta, kusta ja paskaa."

Päähenkilö puhuu Peppi Pitkätossu -näytelmästä.

Itsekeskeisyyden vaikutelma vahvistuu, kun päähenkilö sotkee muun tarinan mukaan vielä keskeneräisen romaanikäsikirjoituksensa. Se on vertauskuvallinen juttu herra Vogelista, joka löytää varhain aamulla lämpimän kiven.

Tässä kohti juonenkäänteitä oli tapahtunut jo sen verran, että romaani lakkasi tuntumasta miltään.

Tarinakin vaikutti valuvan surukuvauksesta taiteilijapäähenkilön ironisoinniksi. Se taas etäännytti minua tarinasta.

Ironialla etäännyttäminen on tässä teoksessa tarpeetonta. Marko Leino osaa kuvata musertavaa surua uskottavasti ja osuvasti.

Siksi ihmettelen, miksi tarina on pitänyt vääntää mutkalle, saada siihen älyllistä kikkailua. Tekstin oheen on siroteltu Tomi Kontion pysäyttäviä mustavalkokuvia. Ne ovat hienoja yksinään mutta tekstin yhteydessä tuntuvat vain ylimääräisiltä huutomerkeiltä, jotka turhaan korostavat yksinäisyyttä ja särkyneisyyttä.

Tämän romaanin aiheet ovat vakavia: lapsettomuus, puolison menettäminen, lapsen menettäminen sekä erilaiset kuolemat, joita kirjassa on enemmän kuin keskivertodekkarissa.

Jo muutamaan aiheeseen keskittyminen olisi riittänyt vavahduttavaan tarinaan. Lopulta tämän romaanin kohdalla vähemmän olisi ollut eittämättä enemmän.

Tomi Kontion Syntymättömistä syntyneet -valokuvanäyttely Pasilan kirjastossa (Kellosilta 9) 30. maaliskuuta asti.

Korjaus 24.3. klo 17.36: Näyttelyn nimi on Syntymättömistä syntyneet, ei syntymättömänä syntyneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat