Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Parkkarin vakoiluromaani laskeutuu 1990-luvun Viron maisemiin

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Arvio: kirjat
Jukka Parkkari: Veljemme Viro. Romaani vakoilusta ja vastavakoilusta 1990-luvun lopulla. Arktinen Banaani. 339 s.

Jukka Parkkarin vakoiluromaani Veljemme Viro laskeutuu 1990-luvun lopun herkkiin maisemiin. Aika tuntuu ihmeen etäiseltä, vaikkei siitä ole kulunut kahta vuosikymmentäkään.

Parasta on pohjakuvio. Venäjä ja USA käyvät hiljaista sotaa Viron – toki koko ex-itäblokin – paikasta tulevilla turvallisuuskartoilla, ja Suomi avustaa sivusta Viron armeijaa.

Suomi tähtää projektillaan Viron tehokkaaseen puolustuskykyyn. Se aie taas jurppii venäläisiä, yhtä lailla kuin amerikkalaisia, jotka ajavat Viron nopeaa Nato-jäsenyyttä – ilman vahvaa omaa armeijaa. Jenkeille Viron päätehtävä on olla toiminta-alustana Venäjän naapurissa.

Paljon on auki ja panokset korkealla, intressit törmäävät.

Parkkarin jatkokertomuksen enimmät naamat ovat tuttuja, pääesikunnan vastavakoilun "lerppahattuja", ja jokunen supolainen. Työtä teettävät aluksi Venäjän tahallisen tiheät ilmatila- ja aluevesiloukkaukset, sittemmin tapaukset Tallinnassa.

Viron soppaa kauhovat maan omat tiedusteluelimet, CIA, Venäjän ja Suomen sotilasvakoilu. Niin ikään Parkkari luo apean kuvan "oikeasta" Hermann Simmistä (koodinimi Sika), agentista Viron puolustusministeriön huipulla. Simm vuotaa luokiteltua Nato-tietoa venäläisille.

Parkkari ei kunnolla hyödynnä lupaavaa asetelmaa. Jos tavoitteleekin tiettyä humoristista lajityyppiä, hän samalla usein luiskahtaa otollisimpien teemojen ohi.

Tutusti Parkkari uittaa itsensä ja lavean tietämyksensä mukaan. Ongelmia ilmeneekin vain kerronnan ja juonen suunnalla. Moni miina jää suutariksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat