Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoruus ja rakkaus päättyvät, mutta jälkimmäinen voi uudistua

Kulttuuri
 
Mark Earthy
Sadie Jonesin romaani vie 1970-luvun Lontoon teatterimaailmaan.
Sadie Jonesin romaani vie 1970-luvun Lontoon teatterimaailmaan. Kuva: Mark Earthy
Arvio: kirjat
Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta (Fallout). Suom. Marianna Kurtto. Otava. 421 s.

Eroaako taideromaani viihdelukemistosta siten, että korkeakirjallisuuden rakastavaiset eivät saa lopussa toisiaan?

Luultavasti.

Mutta ne voivat poiketa toisistaan myös siten, että taiteen puolella koko rakkauden käsite murenee ja kääntyy vähitellen uuteen muotoon, eikä se uusikaan hahmo ole välttämättä yhtä kuin aiemmin kiinnostamattomana ohitettu naapurintyttö tai -poika, jonka tylsän kuoren alta löytyy yllättäen laavankuumuutta.

Ehkä rakkaus oli totta

Sadie Jones

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Tai mistäpä minä kioskiviihteen tavat tiedän, kun en ole lukenut muuta kuin westernejä muinoin. Niissä rakkaus noudatti selkeää kaavaa: tunne on tosi, jos sankaria panettaa.

Kiihottumista ei tosin pidä väheksyä taideluomuksissakaan, ja sellainen Sadie Jonesin ensimmäinen suomennettu romaani ilman muuta on, vaikka se operoikin lemmenjännärin tavoin: saavatko he lopulta toisensa, ja jos eivät saa, niin miksi eivät, ja ovatko nuo kaksi, ihan eripariset, tuomittu yhteen ikuisesti?

Ehkä rakkaus oli totta kuljettaa rinnan neljää päähenkilöä, ja heihin kytkeytyy vielä pitkä liuta muitakin kiintoisia tuttavuuksia, joten loppuratkaisujen arvailu käy vaikeaksi.

Ja mikä vielä parempaa, se käy tarpeettomaksi. Sillä olennaista on, miten puhtaimmatkin tunteet ja vilpittömimmät pyrkimykset luiskahtavat vähitellen päälaelleen, kun kuvioon tulee mukaan pärjääminen aikuisuuden sosiaalisessa pelissä. Tässä sitä käydään 1970-luvun alun lontoolaisessa teatterimaailmassa, jonka ilmiöt Jones herkullisesti piirtää esiin.

Pelkkä rakkaus ei tietenkään ratkaise mitään. Kuten härskein hyväksikäyttäjä sanoo nukkevaimolleen:

"Olet pedannut sänkysi, kultaseni. Ja me kaikki makaamme siinä. Sänky on ehkä ahdas ja epämukava, mutta siellä me kuitenkin olemme."

Asetelma herättää siis sekä kuvotusta että hupia. Jones on kuitenkin liiaksi myötäeläjä liittyäkseen brittiläisen satiirin kärjekkäimmän perinteen täysjäseneksi.

Kyynistymään kerinneille näyttämön ja kulissien ihmiskalusteille voisi hirnua, mutta Jonesin romaanin kokelaat vielä väräjävät omien ääriviivojensa perään ja ovat, polttavan nuoruutensa eläjät, liikuttavan tosissaan. Syntytaustojen pitkistä varjoista heidän pitäisi vapautua ja samalla jo hypätä johonkin tuntemattomaan.

"Tulevaisuus oli läsnä huoneessa pelkoa muistuttavana tyhjyytenä", tarkan karakterisoinnin taitava Jones kiteyttää Marianna Kurton mallikkaassa suomennoksessa.

Nuoruus kuolee. Hyvästit sille.

Jokin muu alkaa. Yhtä suurta se tuskin on kuin ensimmäisten kokemusten kuumottava kierros, mutta luultavasti vähemmän haavoittavaa ja ainakin siten myös aiempaa parempaa.

Loppukuvassa näemme omista kaiken haluamisen raunioistaan nousevan naisen ja miehen, jotka osaavat ajatella niin. Ainutkertainen ja ahdistava kohtalonomaisuus meni, vapaus ja kyky valita paremmin tuli.

Hurmaava kirja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat