Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisen avioparin kirjoittamasta dekkarisarjasta tuli kaupallinen menestystarina

Kulttuuri
 
Näin lehdistö paljasti Lars Keplerin nimimerkin
Näin lehdistö paljasti Lars Keplerin nimimerkin
Sanomatalon Mediatorilla esiintyneet Lars Keplerin nimerkilllä kirjoittavat Alexandra Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril kertoivat yleisötilaisuudessa, että ruotsalaisten teidotusvälineiden into paljastaa oikeat nimet nimimerkin takaa alkoi pahimillaan tuntua jo stalkkaukselta. Juuri äärimmäisiä muotoja saava stalkkaus on heidän uusimman dekkarinsa Vainoojan yksi keskeinen teema. haastattelijana: Jaakko Lyytinen/HS , toimittaja: Jukka Petäjä/HS , kuvaus: Terhi Liimu/HS , editointi: Janne Järvinen/HS

Huipulla. Näin voi täydellä syyllä väittää – sortumatta edes liioitteluun, sillä Ruotsissa ei yksinkertaisesti pääse pakoon Lars Kepleriä. Nyt jo viidenteen osaan edennyt dekkarisarja on kääntynyt sellaiseksi kaupalliseksi menestystarinaksi, jota ei ole Ruotsissa koettu sitten Stieg Larssonin Millenium-trilogian.

Eikä huonosti ole mennyt Suomessakaan eikä muissa lähes neljässäkymmenessä maassa, jonne Alexandra Coelho Ahndorilin ja Alexander Ahndorilin käyttämä kirjailijanimi Lars Kepler on tehnyt näyttävän kirjallisen maihinnousun.

Taas kerran ruotsalainen vientituote.

Vainooja

Lars Kepler

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, Dekkari

Sarjan kaikki osat on suomennettu

 Lars Keplerin kirjoja on myyty Suomessa yli 200 000 kappaletta. Maailmalla myynti nousee noin viiteen miljoonaan.

 Joona Linnasta kertovan dekkarisarjan viides osa Vainooja oli viime vuonna Ruotsin myydyin kaunokirja. Sarjan kaikki kirjat on suomennettu.

 Lasse Hallström ohjasi sarjan avausosasta Hypnotisoija samannimisen elokuva 2012. Kjell Sundvallin ohjaama Paganini ja paholainen saa ensi-iltansa todennäköisesti tänä vuonna. Joona Linnaa näyttelee suomalainen Tobias Zilliacus. HS

Kuten jo nimistä voi päätellä Alexandra Coelho Ahndoril (s.1966) ja Alexander Ahndoril (s. 1967) ovat aviopari, Alexandra on syntynyt Helsingborgissa, Alexander taas Väsbyssä Uplannissa. Molemmilla on takanaan oma kirjallinen ura ja työrupeama teatterissa ennen Lars Kepleriksi ryhtymistä.

Epäilen, että monia kiinnostaa se, onko Lars Kepler suosionsa väärtti. Ehkä vielä hanakammin moni toivoo vastausta siihen kysymykseen, miten onnistunut dekkari omapäisestä Tukholman rikospoliisin komisario Joona Linnasta kertovan sarjan viides osa Vainooja lopultakin on – dekkarihan on juuri ilmestynyt myös suomeksi, Kari Kosken jäntevänä käännöksenä.

Mitäs sitä turhia kiertelemään. Vainooja on pomminvarma rikosromaani, jossa taitavasti jäsennelty kerronta ja jännitettä lisäävät leikkaukset pakottavat lukijan jatkamaan romaanin ahmimista siinäkin vaiheessa, kun lukija on jo päättänyt laskea sen käsistään hetkeksi. Ei niinkään vähäpätöinen ansio. Kielellisestikin Lars Kepler tekee kunnon työtä eikä slarvaile.

Olo muuttuu vasta, kun on paahtanut naisten äärimmäisen väkivaltaisen sarjamurhien ja stalkkauksen mutkaisaa rikospolkua kulkevan Vainoojan yhtäsoittoa loppuun asti. Lukujälki haalistuu nopeasti. Tässäkö se nyt oli?

Useasta eri näkökulmasta kerrotun Vainoojan juonta ei ole syytä paljastaa, koska niin iso merkitys sillä on romaanin jännitteen synnyttäjänä. Mielenkiintoista on, että Vainooja merkitsee paluuta Lars Keplerin ensimmäisen rikosromaanin Hypnotisoijan kattaukseen. Mukana on taas omien demoniensa kanssa taisteleva psykiatri, hypnotisoija Erik Maria Bark.

Voi sanoa, että kirjailija palaa aina rikospaikalle. Myös Lars Kepler. Paluun tekee myös itse Joona Linna, jonka kollegat uskovat kuolleen auto-onnettomuudessa.

Joona Linnan henkiin herääminen tuo mieleen Jo Nesbøn trikin, jolla hän huijasi lukijoita uskomaan, että Harry Hole kuoli Aaven (2011) lopussa ja oli raatona myös ensimmäisen kolmanneksen ajan Poliisissa (2013). Linna on myös yhtä rähjäisessä kunnossa kuin Hole.

Jotakin tuttua on niin ikään siinä poliisin päätellyssä, että sarjamurhat niveltyvät jollakin tapaan Erik Mari Barkin aiempiin naisseikkailuihin. Samaan ketunrautaan astuu profilointiin erikoistunut psykologi Sebastian Bergman Michael Hjorthin ja Hans Rosenfeldtin Oppipojassa (2011).

Yhdeksi Vainoojan kattavaksi teemaksi paljastuu vähitellen uskonnon ja lahkolaisuuden pakkopaidan jättämät jäljet. "Jumala hukkasi minut matkalla. . . eikä palannut takaisin etsimään."

Antti Hämäläinen
Alexandra Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril käyttävät nimimerkkiä Lars Kepler, jonka Aftonbladet paljasti elokuussa 2009 muutama kuukausi sen jälkeen, kun esikoisdekkari Hypnotisoija oli ilmestynyt.
Alexandra Coelho Ahndoril ja Alexander Ahndoril käyttävät nimimerkkiä Lars Kepler, jonka Aftonbladet paljasti elokuussa 2009 muutama kuukausi sen jälkeen, kun esikoisdekkari Hypnotisoija oli ilmestynyt.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat