Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä laati romaanin taidemaailmasta Amerikan Psykon tyyliin

Kulttuuri
 
Juhani Karila  
Martti Kainulainen Lehtikuva
Jari Nissinen rakentaa esikoiskirjassaan suuria kohtauksia.
Jari Nissinen rakentaa esikoiskirjassaan suuria kohtauksia. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva
Arvio: esikoiskirja
Jari Nissinen: Paha mieli. Like. 318 s.

Kun takakannessa luvataan teoksesta versovan "veret seisauttava romaani Bret Easton Ellisin hengessä", odotukset ovat ristiriitaiset.

Ellisin tunnetuin romaani on Amerikan Psyko (1991), jossa Wall Streetillä rahaa takova nuori sijoittaja Patrick Bateman murhaa tuttuja ja tuntemattomia juppielämänsä sivutoimena. Monet Batemanin uhrit ovat naisia, ja väkivallan kuvaus on kliinistä ja yksityiskohtaista.

Vaikka Ellisin tyylin voi tunnistaa liioittelevan parodiseksi, romaania syytettiin ilmestyessään naisvihamielisyydestä. Teos kiellettiin joksikin aikaa Saksassa ja Kanadassa.

Paha mieli

Jari Nissinen

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Epäilyttää, jääkö näyttelijänä ja käsikirjoittajana työskennelleen Jari Nissisen (s. 1964) esikoisveto väistämättä valjuksi, kun vertailukohta on näin raju.

Pahan mielen minäkertojana toimii näyttelijä Jesse, Suomen taidemaailman Patrick Bateman. Kykyihinsä rajattomasti uskova Jumalan pojan kaima haaveilee luovansa tinkimättömän, seksin ja väkivallan saumattomasti yhdistävän taideteoksen.

Ylevän maalinsa vuoksi hän halveksii kollegoitaan, jotka tahtovat lähinnä leipää pöytään ja suostuvat siksi viihteellisiin elokuvarooleihin ja tv-sarjoihin.

Jessen projekti ottaa takapakkia, kun hän iskee vastanäyttelijänsä Johannan; nainen pamahtaa raskaaksi ja vuoraa sohvannurkkansa Häät-lehdillä. Pian Jesse löytää itsensä yhteisestä eteisestä pukemassa poikaansa, jota kohtaan hän onnistuu tuntemaan vain inhoa.

Kotoilusta intoileva vaimoke ja kitisevä kakara unohtuvat, kun Jesse tutustuu morsiamensa siskoon. Visio äärimmäisestä taideteoksesta alkaa jälleen kirkastua.

Ja kirja ottaa yhä hyytävämpiä sävyjä.

Teos pitää lupauksensa Ellisin hengestä. Jesse ei sentään flaneeraa öisellä kaupungilla fileeraamassa koiria ja asunnottomia kuten Bateman, mutta aika karmaisevan hyypiön Nissinen hänestä piirtää.

Naisille tässäkin kirjassa tuppaa käymään huonosti.

Teoksessa vältetään viisaasti mässäilemästä yksityiskohdilla. Tarjoiluastia paiskataan reilusti hajalle illallisvieraan päälakeen, mutta kun väkivalta menee todella rumaksi, Nissinen kääntää kirjoittajan katseensa sivuun.

Lukijalle annetaan aivan tarpeeksi vihjeitä omien kauhuefektiensä luomiseen.

Nissinen rakentaa suoraviivaisen tarinan sijasta suuria kohtauksia, jotka polkevat jonkin verran paikallaan. Kohtauksista aistii kovan yrityksen virittää lukijan eteen silmiä avaava pysäytyskuva ajasta, joka suosii tekijöiltä kyynärpäitä ja sisällöiltä keskiarvoisuutta.

Pari kertaa yritys onnistuu, ja yksi puhuttelevimmista luvuista on melkein kuin maalaus. Siinä elokuvatuottaja on kutsunut Jessen ja joukon käsikirjoittajia kesänviettoon mökkilaiturilleen. Kansallismaisema, keinotekoisesti patinoitu huvila, tuottajan jokaista ynähdystä tottelevat kulttuuriduunarit ja Kaukoidästä tuotetut prostituoidut luovat samaan aikaan surrealistisen ja todentuntuisen analyysin taidemaailman kulisseista.

Sen sijaan pokeripelin rytmittämä Jessen päänsisäinen monologi kaiken likoon laittamisesta maistuu väsähtäneeltä.

Paha mieli toimii parhaiten taidemaailman kritiikkinä. Lars von Trierin elokuviin ja Teemu Mäen kissantappotempaukseen ajatukset johdatteleva romaani tuntuu kysyvän, missä menee taiteen tekemisen tolkullinen raja, ja millaisia lähimmäisiä tinkimätön taiteilijuus voi pahimmillaan muovata.

Empatiakyvyttömän mielen kuvauksena teos jää vivahteettomaksi. Uskottavampi narsisti esiintyy vaikkapa Jessica Sunin viime vuonna ilmestyneessä esikoisromaanissa Hoito.

Paha mieli on rohkea ja itsevarmasti laadittu esikoisromaani, mutta ei napakymppi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat