Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmät suljetaan tyhjyydeltä Laura Honkasalon 1960-luvulle sijoittuvassa romaanissa

Kulttuuri
 
Satu Koskimies
Sirpa Räihä HS
Laura Honkasalo on kertojana herkimmillään romaanin lyyrisissä jaksoissa.
Laura Honkasalo on kertojana herkimmillään romaanin lyyrisissä jaksoissa. Kuva: Sirpa Räihä HS
Arvio: kirjat
Laura Honkasalo: Perillä kello kuusi. Otava. 384 s.

Elämänkerrallisessa, 1970-luvulle sijoittuvassa esikoisromaanissaan Sinun lapsesi eivät ole sinun (2001) Laura Honkasalo syventyi tilittämään pioneerilapsuuttaan ja perheen sisäisiä murtumia. Kerronta oli silloin vereslihaista ja tekijälleen ilmeisen puhdistavaa.

Uusin romaani Perillä kello kuusi vie yhä kauemmas, 1960-luvulle. Nyt kertojan katse on aivan toinen: viileä, erittelevä, etäältä ja silti melkein piinallisesti havainnoiva.

Nousukaudella vaurastunut rakennusinsinööri Risto ja hänen vaimonsa Vuokko asuvat hyvinvoivan alueen luksustalossa aikuistuvine tyttärineen. Risto uppoutuu projekteihinsa, Vuokko keskittyy kodin design-hankintoihin, elintasokehykseen kuuluvat kotiapulainen ja puutarhuri.

Perillä kello kuusi

Laura Honkasalo

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Televisiosta katsotaan Peyton Placea, nuorten tyttöjen ihanteena on tikkulaiha Twiggy. Uutisissa kuuluu presidentti Johnsonin puhetta, kaupungilla järjestetään Vietnam-mielenosoituksia.

Kuusitoistavuotiaan Piitun, isän tytön, Honkasalo nostaa yhdeksi romaanin keskushenkilöksi. Kaksi muuta ovat Vuokko sekä isotäti Alli, romaanin dynamo. Näiden kolmen naisen varassa romaani seisoo, kun taas mieshahmot jäävät ohkaisiksi marioneteiksi. Lieneekö niiden kliseisyys kirjailijan tarkoittamaa?

Talo, Riston ja Vuokon koti, on ruusutarhoineen ja hiekkakäytävineen aikansa ökyluomus. Mutta Vuokolle se on "kultainen häkki". Hänen osansa on emännöidä kosteita edustusjuhlia, joissa rakennusalan pomot solmivat liikesuhteita.

Eletään aikaa, jolloin uuden tieltä puretaan paljon, säälittä – Helsingistä häviävät muun muassa elokuvateatteri Kino-Palatsi ja Skohan talo.

"Maailma muuttui liian nopeasti, tekokuut taivaalla, simpanssi matkusti avaruuteen, joukkotuhoaseet ja myrkyt. Kohta voisi kuulemma aterian korvata pillerillä ja autot alkaisivat lentää. Ja Risto repimässä keskustaa maan tasalle tehokkaammin kuin neuvostoliittolaisten pommikoneet."

Kutsuilla merkkimiehet kohtaavat toisiaan – ja toistensa puolisoita. Töiltään Risto ei jaksa täyttää Vuokon läheisyydentoiveita, ja tälle löytyy elämäntyhjiön täytteeksi nuori sisustussuunnittelija. Vuokon ja Martin salaisten pakoretkien lemmenkuvauksia rasittaa hieman vaivaannuttava viihteenomaisuus.

Romaanin ilmasto tuo etäisesti mieleen – muutettavat muuttaen – samaan aikaan sijoittuvan romaanin Monica Fagerholmin Ihanat naiset rannalla, ja etenkin sen elokuvasovituksen. Ajoittain tuntuu kuin selailisi 60-luvun naistenlehden päivänpaisteisia kuvasivuja – tai näkisi edessään suurisilmäisiä paperinukkeja hämmästelemässä ympäröivää aikaa ja maistelemassa uusia ihanteita.

Honkasalo tuntuu tarkoituksella ujuttaneen romaaniinsa piilosatiirisia vivahteita. Nousukauden hurman romaani näyttää paljaasti. Mutta näennäisen koreuden ja komeuden alla väijyy ankea tyhjyys, jota Vuokko ja Risto eivät kykene liitostaan poistamaan. Hootenanny-tyttö Piitu tasapainoilee heidän välillään ja solmii ystävyyden isotäti Alliin, joka nousee romaanin hauskimmaksi henkilöksi. Lakitoimiston sihteerinä palvellut, esimiestään rakastanut ja tunteessaan pettynyt ikäneiti Alli löytää Las Palmasissa sisäisen villikkonsa.

Siteeraukset Allin lähetyssaarnaajavanhempien hartauskirjoista ja elämänohjeistosta kontrastoituvat yhteyksissään hykerryttävästi. Ylilyöntejä Tädin "maailmallistumisen" kuvaus ei täysin vältä, mutta lukijan sympatiat Alli silti kerää.

Lyyrisissä jaksoissa, joissa Alli valveunissa takautuu lapsuuden idylliin, Honkasalo on kertojana herkimmillään. Toisaalla hän sitten antaa kyllä reippaasti palaa arkisella slangillakin.

Tutkitussa ajankuvassa on runsaasti herkkua. Saldon kiteyttää Piitun lause isästään Ristosta: "Se ei olisi ollut sellainen, jollei olisi elänyt sitä aikaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat