Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hajoava perhe on maailman vertauskuva Elina Hirvosen uutuusromaanissa

Kulttuuri
 
Kirjailija Elina Hirvonen: Kirjoittaminen on tyhmää
Kirjailija Elina Hirvonen: Kirjoittaminen on tyhmää
Kirjailija Elina Hirvosen mukaan moni muu asia on mukavampaa kuin kirjoittaminen. ”Kirjoittaminen on tyhmää”, Hirvonen toteaa HSTV:n Nokikkain ohjelmassa. Ohjelmassa Hirvonen kohtasi uutuuskirjansa Kun aika loppuu arvioineen kriitikko Arla Kanervan.

Elina Hirvosen esikoisteos Että hän muistaisi saman oli vuonna 2005 Finlandia-ehdokkaana, ja hyvästä syystä. Kauniit, selkeät lauseet kuljettavat kipeiden perhesuhteiden ja lähihistorian aaveita vaivattomasti eteenpäin.

Myös Afrikkaan sijoittuva Kauimpana kuolemasta, Kalevi Jäntin palkinnon voittanut toinen romaani, piirsi kuvaa historian pirstomista kohtaloista ja perhesuhteiden vaikeudesta.

Kun aika loppuu toistaa kahdesta edellisestä tuttuja teemoja. Siinäkin edellisen sukupolven kokemukset siirtyvät seuraaviin ja jokainen on hauras, mieleltään enemmän kuin ruumiiltaan.

Mutta ennen kaikkea Hirvonen tarttuu uutukaisessaan tähän hetkeen, 2010-luvun kipeisiin kohtiin. Hirvonen itse julkituo nämä kohdat luetteloidessaan kysymykset, joista romaani sai alkunsa:

"Mitä tapahtuu vanhemmalle, jonka lapsi tekee jotain pahaa? Mitä tapahtuu meille kaikille, jos emme reagoi ilmastonmuutokseen ajoissa? Miten voimme säilyttää uskon siihen, että maailmaa voi muuttaa?"

Vesa Oja HS
Elina Hirvonen tarttuu romaanissaan 2010-luvun kipeisiin kohtiin.
Elina Hirvonen tarttuu romaanissaan 2010-luvun kipeisiin kohtiin.

Kun aika loppuu sijoittuu lähitulevaisuuden Helsinkiin, noin 2030-luvulle. Keskiössä on ydinperheen muodostama yksikkö, isä, äiti, poika ja tytär. Yksikkö vain on jossain vaiheessa hajonnut ja yksilöt ovat ajautuneet kukin omaan yksinäisyyteensä.

Minä-kertojia on kaksi, ympäristötutkija-äiti Laura ja tytär Aava, joka työskentelee lähetystehtävissä Afrikassa. Tarina kuitenkin kiertyy perheen pojan Aslakin ympärille. Aslakille on lapsuudessa tapahtunut jotain hirveää, ja sen seurauksena hän kasvaessaan, ollessaan aikuisuuden kynnyksellä, tekee jotain hirveää.

Tolstoin Anna Kareninan aloitus kuuluu kirjallisuushistorian siteeratuimpiin: "Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan."

Hirvosella tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Myös onnettomat perheet ovat toistensa kaltaisia. Uuden romaanin perhe on jopa lähestulkoon identtinen esikoisteoksen perheen kanssa. Kaikissa Hirvosen tuotannossa kuvatuissa ihmissuhteissa, nykyisissä ja menneissä sukupolvissa niin Suomessa kuin Afrikassa, onnettomuuden syy on sama: kommunikaation puute ja siitä seuraava kyvyttömyys läheisyyteen.

Perhedraaman käsittämätön kauheus pohjaa aikaan, jolloin kaikki oli hyvin. Lasten ollessa pieniä on ollut rakkautta, letunpaistoa ja retkiä. Perheellä on jopa yhteinen ideologinen pohja: tehdä maailmasta parempi paikka. Laura muistelee, miten Aslak ryhtyi jo pienenä kasvissyöjäksi:

"Miten kukaan voi elää maailmassa, jossa elävistä olennoista tehdään suikaleita ja siivuja!" hän sanoi ja kyyneleet putoilivat hänen poskiltaan sanomalehdelle. Viikkasin lehden lattialta, silitin hänen päätään ja sanoin: "Kultaseni, maailma muuttuu koko ajan. Sinä voit olla mukana tekemässä siitä parempaa."

Mutta maailma ei olekaan muuttunut paremmaksi, vaan kaikki enteilee ihmiskunnan tuhoa ja maailmanlopun alkua.

Muisto menneistä rakkauden ja läheisyyden päivistä ei auta, vaan tekee nykyhetkestä entistä järjettömämmän ja mahdottoman kestää.

Perhe asettuu Hirvosella maailman vertauskuvaksi sujuvasti.

Lauran muistot ajasta, jolloin lapset olivat pieniä, ovat haaste lukijalle, koska muistoissa käsitellyt onnelliset päivät ovat nyt, tänään. 2010-luvun alussa syntyneet lapset ovat tulevaisuuden rikkinäinen Aslak.

Lohduton sanoma tuntuu olevan: näin voi käydä parhaimmillekin meistä. Kukaan henkilöhahmoista ei nimittäin tee varsinaisesti väärin, kaikki ovat hyviä ihmisiä, jotka yrittävät parhaansa. Ja silti kaikki menee hivuttaen, vähitellen ja peruuttamattomasti vikaan.

Apokalypsi vaikuttaa vääjäämättömältä: jos nämä älykkäät ja tarmokkaat idealistit eivät saa perhettään ja maailmaa raiteilleen, miten sitten mekään?

Ja silti on toivoa. Ei mistään järjellisestä syystä, ei siksi, että olisi todennäköistä tai edes mahdollista pelastaa maailma ja rakkaat. Ainoa syy toivoa on tämä:

"Toivo on keskeinen osa ihmisyyttä. Jos menetämme toivon paremmasta tulevaisuudesta, mitä meille jää?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat