Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evoluution keulana hääräävät rotta ja ihminen

Marianna Kurton viides runoteos miettii eläimen ja ihmisen yhteyttä

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Veikko Somerpuro WSOY
Marianna Kurtto on havaintojen runoilija ja aistimaiseman karttojen piirtäjä.
Marianna Kurtto on havaintojen runoilija ja aistimaiseman karttojen piirtäjä. Kuva: Veikko Somerpuro WSOY
Arvio: kirjat
Marianna Kurtto: Rottakuningas. WSOY. 91 s.

Marianna Kurton (s. 1980) uuden runoteoksen nimi on selvitettävä ensin.

Rottakuningas tarkoittaa kummallista ilmiötä, jossa hännistään toisiinsa vyyhteytyneet rotat muodostavat kruunumaisen patjan. Valokuva tällaisesta kymmenien kuolleiden jyrsijöiden läjästä hämmästyttää kokoelman sisäkannessa.

"Euroopan suurin rottasotku" putoaa savupiipusta saksalaisen myllärin tupaan jo avausrunossa. Rotta on näin nostettu pöydälle ja runosarjojen kriittiset rinnastukset lähtevät liikkeelle: Eurooppa/muu maailma, mies/nainen, ihminen/eläin, kulttuuri/luonto.

Rottakuningas

Marianna Kurtto

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Lajien kamppailussa pärjänneet rotta ja ihminen sulautuvat runoissa toistuvasti samaksi, molemmat ovat raivanneet tiensä läpi betonin ja muovin.

Varsinainen täystuho on silti ihminen, ja teos jatkaa 2000-luvun taiteissa keskeistä luonnon ja ihmisen suhteen teemaa. Säe toisensa perään muistuttaa eläin- ja eliölajeista, joista evoluution kärki – Homo sapiens – on tehnyt selvää, lopullisesti.

Kokoelman katse kääntyy kaiken aikaa pois ihmisestä. Rottien levittämä musta surma harvensi rankasti Euroopan väkilukua, mutta runossa Myxoma maapallon liikakansoituksen kysymystä levitetään. Kanirutto on biologinen torjuntakeino, jolla puput siivottiin Australiasta liki sataprosenttisesti.

Zoopoeettisen teemavirityksen vaarana on runoton luonnontieteen oppitunti ihmisen kehnoudesta. Tähän Rottakuningas ei sorru, se elättää säkeissään jatkuvasti myös ihmettä, sitä mistä ihmisjärki ei saa selvää, mutta josta se on loputtoman kiinnostunut.

Säkeiden syrjään putkahtaa puhujaksi väliin "minä", joka on milloin mies, nainen, pussihukka tai rotta. Hän kysyy tunteitaan, aistimuksiaan, muistojaan, kaikkea sitä pehmeää tietoa, jota ei voi mitata. Mitä jälkiä se jätti kehityshistoriaan, mihin sen perimä on kirjoittunut?

Teemojen rinnastukset törmäävät usein kokemuksellisessa: Tyssestrengene-runossa tavataan samanniminen norjalainen, ihmisen tuhoama vesiputous. Sen äärellä mies ratkoo syyllisyyttään, kaikkeen: "jos rakkaudesta puuttuu kohina / se ei ole rakkautta ensinkään, 647 metriä / vähintä mitä voi pyytää".

Kurtto on neljässä aiemmassa teoksessaan ollut havaintojen runoilija, ajattelija ja aistimaiseman karttojen piirtäjä, ja niin nytkin. Rottakuninkaan vilkkaasti vaihtuvat rekisterit pitävät teemoja hienosti liikkeessä ja kahdeksan runosarjaa kasvaa komeaksi kokoelmaksi, mielestäni tekijänsä parhaaksi.

Ilmaisuunsa runoilija on hakenut alkueläimellisen luonnon kauneutta. Kuten meduusojen ja polyyppien olomuodot jättävät maallikon arvailemaan, missä on pää, entä jalat, myös kokoelman runot katkovat väliin sanoja ja säkeet leijuvat sivuilla kuin mitkäkin selkärangattomat.

Eliöiden usein ainoastaan latinankieliset nimet kasvattavat salaperäistä kauneutta ja pakottavat lukijansa opiskelemaan luonnon ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat