Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä visioi sillisalaatin

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö
Eric Gaillard Reuters
Gillian Andersonin ja Jeff Rovinin uutuus on perustrilleri.
Gillian Andersonin ja Jeff Rovinin uutuus on perustrilleri. Kuva: Eric Gaillard Reuters
Arvio: kirjat
Gillian Anderson & Jeff Rovin: Liekkien näkijät (A Vision of Fire). Suom. Einari Aaltonen. Like. 330 s.

Gillian Anderson muistetaan parhaiten roolistaan yliluonnollisiin asioihin skeptisesti suhtautuvana lääkäri Dana Scullyna Salaiset kansiot -televisiosarjassa. Näyttelijän ensimmäinen romaani, kokonaisen sarjan aloittava Liekkien näkijät muistuttaa Salaisten kansioiden useamman jakson tarinankaarta. Andersonin kirjoittajaparina on muun muassa elokuvien romaanisovituksista tunnettu ammattikirjoittaja Jeff Rovin.

Liekkien näkijöiden päähenkilö on hiukan kuin Dana Scully kymmenen vuotta myöhemmin. Nelikymppinen psykiatri Caitlin O'Hara saa hoidettavakseen intialaisen diplomaatin tyttären Maanikin. Teinityttö saa voimakkaita skitsofrenialta vaikuttavia kohtauksia, joissa hän puhuu oudoilla kielillä, vahingoittaa itseään ja vaikuttaa olevan näkymättömän olennon haltuunottama. O'Hara saa kuulla että Haitilla ja Iranissa on samalla tavalla oirehtivia nuoria. Kaikkia heitä yhdistää lähipiirissä sattunut traumaattinen tapahtuma.

Samaan aikaan maailma on ajautumassa ydinsodan partaalle Intian ja Pakistanin uhitellessa toisilleen. Maanikin isä on keskeinen rauhanvälittäjä neuvotteluissa, joten O'Haran paineet ovat kovat.

Andersonin romaani on sujuva yliluonnollinen perustrilleri. Erityisen omaperäinen tai kovin jännittäväkään se ei ole. Ennenkin on nähty kuinka muinaisen, katastrofin tuhoaman tuntemattoman kulttuurin haamut piinaavat nykyaikaa.

Romaanissa on kyse Atlantis-myytin uudelleenkerronnasta, joskin kadonnut valtakunta on tällä kertaa sijoitettu Etelämantereelle. Jää nähtäväksi miten kirjoittajat ratkaisevat sen, että nämä mahdollisesti miljoonia vuosia aiemmin eläneet ihmiset ovat puhuneet muinaisnorjaa, japania ja mongolia sekaisin. Tai ainakin Maanik suoltaa tällaista kieltä ollessaan tällaisen hengen valtaama.

Mysteeriä ratkotaan romaanissa voodoon, hindulaisuuden ja jopa hämärän viikinkifilosofian pohjalta. Tuloksena on new age -henkistä sillisalaattia kuten romaanin henkilötkin päätyvät loppupuolella päivittelemään.

Mielenkiintoista on, että toisin kuin Salaisissa kansioissa, tässä kirjassa jännite yliluonnolliseen uskomisen ja skeptisyyden välillä on heikko. Päähenkilöt suhtautuvat tapahtumien outouteen ja johtopäätösten ristiriitaisuuksiin amerikkalaisen pragmaattisesti: näillä mennään. Valitettavasti lukija voi kokea, että samalla mennään siitä mistä aita on matalin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat