Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteiskirjallisuuden monet maailmat saivat vihdoin oman oppaan

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Markku Soikkeli: Tieteiskirjallisuuden käsikirja. Avain. 352 s.

Suomen yliopistoissa on jo vuosia tutkittu tieteiskirjallisuutta ja sen eri ilmenemismuotoja. Saatavilla ei silti ole ollut yhtään akateemisesti virittäytynyttä, aihepiiriä laaja-alaisesti käsittelevää kotimaista tietokirjaa.

Kirjailijana ja tutkijana kunnostautuneen Markku Soikkelin Tieteiskirjallisuuden käsikirja korjaa tämän puutteen.

Soikkelin teos pyrkii kokonaisvaltaiseen yleisesitykseen tieteiskirjallisuuden kentästä. Se luotaa niin genren historiaa kuin eri osa-alueita ja antaa kattavan kuvan siitä, mihin kaikkeen tieteisfiktio taipuu.

Tieteiskirjallisuuden käsikirja

Markku Soikkeli

Kustantaja: Avain

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Kirjallisuus

Suurennuslasin alle päätyvät tyylilajit utopioista avaruusoopperaan ja aikamatkoista vaihtoehtohistorioihin. Esiin nostetaan myös monia kirjallisuudenlajin keskeisiä muutoksen hetkiä, kuten feministisen näkökulman, sisäavaruusfiktion ja kyberpunkin esiinmarssit.

Soikkeli ei tyydy tutkimaan aihetta vain kirjallisuuden sisältä, vaan kytkee tieteiskirjallisuuden tyylilliset ja temaattiset muutokset laajempaan kontekstiin. Siihen, kuinka sekä yhteiskunnassa että tiedemaailmassa tapahtunut kehitys on heijastunut tarinoiden sisältöihin ja genren muoti-ilmiöihin.

Teos käy läpi myös tieteiskirjallisuuden olennaisia rakennuspalikoita, kuten vieraannuttamisen tekniikoita, ihmeen tunnun merkitystä ja uutuuden lumovoimaa. Tieteisfiktion vertauskuvallinen aspekti nousee esiin monessakin kohdassa.

Soikkelin mukaan parhaat tieteiskertomukset voivat yllyttää lukijan ajattelemaan laajemmin ja käsitteellisemmin kuin monet muut kirjallisuuden lajit. Tarinat kyseenalaistavat tuttuja uskomuksia sekä tapaamme ymmärtää oman aikamme tiedettä ja tekniikkaa.

Alan keskeisiksi teemoiksi hän nostaa muun muassa mielen ja ruumiin suhteen, sosiaalisten rakenteiden keinotekoisuuden sekä ihmiskuvan muutoksen. Hyvissä teksteissä humanismi ja ihmisenä olemisen muotojen pohdinta eivät koskaan karkaa liian kauaksi tarinan ytimestä.

Soikkeli lähestyy aihepiiriä sekä analyyttisesti että kriittisesti.

Hän sukeltaa syvälle käsiteviidakkoon ja huomioi myös sen, että iso osa tieteiskirjallisuudesta on vain pinnallista viihdettä.

Tekijän tärkeimpänä oppi-isänä tällä matkalla on toiminut amerikkalainen kirjallisuudentutkija Istvan Csicsery-Ronay, mutta tutuiksi tulevat myös Darko Suvinin, Seo-Young Chun ja Farah Mendlesohnin teoriat.

Yhteen kirjaan on tietenkin mahdoton mahduttaa koko totuutta tieteiskirjallisuuden ihmeellisistä maailmoista. Niinpä tässäkin teoksessa osa aihealueista käsitellään hieman ylimalkaisesti, eikä lukujen rakenne aina aukene loogisesti.

Pienistä kauneusvirheistään huolimatta Soikkelin kirja on sekä erittäin pätevä että kiitettävän kunnianhimoinen kiteytys äärettömän laajasta aihealueesta. Vastaavaa ei tule eteen joka vuosikymmenellä.

Sopii toivoa, että Soikkelin pioneerityö innoittaa lisää tutkijoita tieteiskirjallisuuden pariin.

Tässä lammessa riittää, mistä ammentaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat