Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leena Krohn on jälleen vaikuttavien ajatusten äärellä

Erehdys-romaani on täynnä viisaita mietteitä ja ajatelmia, joiden äärelle on hyvä pysähtyä

Kulttuuri
 
Katri Lassila
Leena Krohnin uusimman romaanin yleisilme on synkänpuoleinen
Leena Krohnin uusimman romaanin yleisilme on synkänpuoleinen Kuva: Katri Lassila
Arvio: kirjat
Leena Krohn: Erehdys. Teos. 155 s.

Leena Krohn on suomalaisen kirjallisuuden suuria näkijöitä. Hänen toden ja tarun rajamailla liikkuvia filosofisia tekstejään on aina nautinto lukea. Kirjailijan taiten naputtamat tarinat hurmaavat, hymyilyttävät ja saavat aivot rullaamaan ylikierroksilla.

Tämä pätee myös Krohnin uusimpaan teokseen, Erehdykseen, vaikka sen yleisilme on synkänpuoleinen.

Krohnille tyypilliseen tapaan Erehdys on temaattisesti toisiaan tukevien tarinoiden kudelma. Teoksen kehyskertomuksessa elämänsä ehtoopuolella oleva kirjailija E saapuu ankean pikkukaupungin sivukirjastoon lukemaan otteita teksteistään.

Erehdys

Leena Krohn

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Vastaanotto on penseä, mutta kuulijoita on eksynyt paikalle ihan mukavasti. Tosin he tuntuvat olevan kiinnostuneempia kännyköistään ja tableteistaan kuin kirjailijan tarinoista. Harvat yleisökommentit keskittyvät haukkumaan E:n tekstejä kehnoiksi tekeleiksi, joissa ei tarjota selkeitä ratkaisuja kertomusten mysteereihin.

E:n kautta Erehdys tarttuu kirjailijaelämän nurjiin puoliin, kuten katkeruuteen, joka kumpuaa yksinäisyydestä, sosiaalisesta eristäytymisestä ja rakkaudella luotujen tekstien välinpitämättömästä vastaanotosta. Toivottomuuden vastapainoksi asettuvat hetket, jolloin merkit muuttuvat merkityksiksi ja kuviteltu todellisuus voittaa sen todellisuuden kuvitelman, jossa ihmiset elävät.

Tämä on myös yksi kirjan kantavista teemoista. Se, kuinka ihmiset tavoittavat maailmasta vain pienen, harhaisilla merkityksillä ladatun siivun. Pelkän vääristyneen kuvan, joka aukeaa jokaiselle eri tavoin.

E kokee, että kirjailijan tehtävä on näyttää lukijoille ne asiat, jotka muuten jäävät näkymättömäksi. Kääntää sanaton kokemus sanoiksi ja lainata hiljaisuudelle ääni.

E:n tarinoissa pinnalle nousevat myös kysymykset minuudesta ja identiteetistä. Voiko ihminen ladata tietoisuutensa digitaaliseen virtuaalimaailmaan, kadottaa yhteyden fyysiseen olemukseensa, ja olla yhä ihminen? Entä jos muistojaan voisi muokata miten haluaa? Eikö samalla katoaisi se yksilö, joka on kokemustensa summa?

Elämän lisäksi kuolema on jatkuvasti läsnä Erehdyksen kertomuksissa. Ilman kuolemaa olemassaololla ei ole merkitystä. Elämän tarkoitus on kuitenkin jokaisen rakennettava itse. Eikä se ole aina helppoa biologisten viettien, hankalasti hahmotettavien ajatusten ja kurjuutta kohti kurkottavan yhteiskunnallisen kehityksen ristiaallokossa.

Kauneutta ja ilonaiheita kirjan hahmot löytävät pienistä kirkkaista hetkistä ja luonnon loputtomasta kiertokulusta. Laajemmassa mittakaavassa itsesäälimme on yhdentekevää, joten miksi rypeä masennuksen pohjamudissa. Parempi olisi nauttia siitä, mitä meillä on: teoista, yhteensattumista, syistä ja seurauksista. Elämästä.

Väliin myös ilkikurinen nauru on herkässä. Kuten kun kuulija kyselee kirjailijalta, että missäs niitä novellissa mainittuja Kuolemattomuuskeskuksen kursseja oikein järjestetään. Tai kun paikallislehden toimittaja kertoo E:lle äidin puoleisen pikkuserkkunsa paperimassakikkeliperformanssista.

Krohnin kadehdittavan vaivattomasti soljuvia tekstejä värittää selittämätön outouden tunne. Tarinat tarjoavat kurkistuksen todellisuuden illuusion tuolle puolen, mutta eivät tyrkytä yksiselitteisiä vastauksia. Ja juuri siksi ne ovat niin kutkuttavia.

Erehdys on täynnä viisaita mietteitä ja ajatelmia, joiden äärelle on hyvä pysähtyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat