Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasman aivot ja sydän: Tuula Arkion omaelämäkerta on näköalapaikka puoleen vuosisataan Suomen nykytaidetta

Kulttuuri
 
Marja-Terttu Kivirinta  
Jerry Gorovoy
Tuula Arkio (vas.), taiteilija Louise Bourgeois (1911–2010) ja Maaretta Jaukkuri Brooklynissä pohjustamassa Ars 95 -näyttelyä.
Tuula Arkio (vas.), taiteilija Louise Bourgeois (1911–2010) ja Maaretta Jaukkuri Brooklynissä pohjustamassa Ars 95 -näyttelyä. Kuva: Jerry Gorovoy
Arvio: kirjat
Tuula Arkio: Jyviä nokkimassa. Siltala. 335 s.

Tuula Arkio on Suomen nykytaiteen ehdoton grand old lady, joskaan nimitys ei tarkalleen kuvaa hänen mutkatonta olemustaan.

Ennen kaikkea Arkio on ollut Nykytaiteen museo Kiasman pitkäaikainen johtaja, sen aivot ja sydän. Hän on keskeinen perustajahahmo, jonka sitkeyden, suhteiden ja päättäväisyyden ansiota on ollut pitkälti se, että Helsingin keskustassa on ollut Kiasma jo kohta 20 vuotta. Kiasma on arkkitehtuuria, museorakennus, "kansalaisten olohuone" ja linjakas taidemuseo, jonka toimintaa monet Arkion rinnalla ja jälkeen ovat vieneet eteen- ja taaksepäin. Kulloistenkin resurssien mukaan.

Muistelmakirja Jyviä nokkimassa vastaa kuvaa, jonka olen muodostanut kirjoittajasta. Muistan Arkion jo opiskeluajaltani, kun hän museoamanuenssina opasti meitä taidehistorian ja arkeologian museokurssilaisia Ateneumin arkistojen uumeniin. Sitä ennen olin nähnyt hänet etäältä Ateneumissa kansainvälisen taiteen Ars 69 ja Ars 74 -näyttelyissä. Helsingin Sanomien toimittajana saatoin tutustua häneen monissa kiinnostavissa yhteyksissä.

Jyviä nokkimassa

Tuula Arkio

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: elämäkerrat, Taidehistoria, Kuvataide

Pitkäjänteinen muistelmakirja ulottuu Tuula Arkion helsinkiläisestä lapsuudesta, nuoruudesta ja yliopistosta nykyaikaan. Se on kirjoittajansa pikkutarkan pedantti ja omakohtainen katsaus myös taidemaailmaan 1960-luvulta lähtien.

Keskiössä on Arkion ura, mitä kirja ei korosta pompöösin itseisarvoisesti. Vaikka niinkin joku voisi ajatella, sillä sen muistiinmerkinnät ovat melkoista namedroppingia. Nuo kirjoittajalle läheiset kansainvälisen taidemaailman nimet Pontus Hulténista Kaspar Königiin ovat vaikuttajia, joiden varassa nykytaide nousee yleisön tietoisuuteen yhä.

Suuren yleisön sodanjälkeistä kulttuurityhjiötä ja taiteen myöhäistä modernismia täyttämään Suomeen alettiin tuoda ajankohtaista kansainvälistä nykytaidetta Ateneumin Ars 61:stä lähtien. Näyttelyt herättivät katsojat ja keskustelua.

Arkiolla on omat museotyöntekijän muistonsa Ars 69stä lähtien, jolloin hän oli jo mukana rakentamassa näyttelyä. Keskeisiä taiteilijoita oli monia Césarista Yves Kleiniin ja Francis Baconiin. Avajaisiin tulleet Claes Oldenburg ja Edvard Kienholz vierailivat myös Arkion kotona.

Ars 69:n puhutuimpia oli Kienholzin bordelliteos Roxyn luona, ja on kuvaavaa, että taiteilija valmisti teoksen vielä Ars 74:ään, josta Uudestisyntyminen siirtyi pian Tampereelle Sara Hildénin kokoelmaan. Ateneum hankki taiteilijan rotusortoa väkevästi käsittelevän työn.

Tuula Arkio kuuluu yhtenä harvoista suomalaisista kansainvälisten taidevaikuttajien joukkoon. Matkoja on paljon Pohjoismaihin, Eurooppaan, Baltiaan, Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja niin edelleen. Monista kirjassa mainituista on tullut Arkion ystäviä ja läheisiä työtovereita.

Seuraajistaan Arkio ei juuri puhu. Mutta hänen kriittinen äänensä kuuluu usein, vaikkapa koskien Valtion taidemuseon ylijohtajan pätevyysvaatimuksia. Kulttuuriministeri muutti pian Arkion valinnan jälkeen vuonna 2000 virkaan aiemmin vaaditun museoalan kokemuksen museoalan tuntemukseksi.

"Virkaa saattoi sen jälkeen hakea esimerkiksi ministeriön oma väki. Saatiin esimakua siitä, että museoalan korkeista viroista saattaa tulla myös poliittisia nimityksiä", Arkio kirjoittaa.

Hänen mukaansa poliittisilta nimityksiltä on säästytty. Jäin miettimään, onko se ihan niin.

Muistelmat ovat aina ihmisiä ja vuosia mutta myös työtä, tavoitteita, epäonneakin ja elämää. Arkion kohdalla tämä kaikki tarkoittaa ennen kaikkea taidetta, johon nähden hänellä on avara näköala, ehkä parhaimpia Suomessa.

Väliin puisevienkin aukeamien jälkeen on lukuja ja kappaleita, joita olen lukenut miltei liikuttuneena. Ne liittyvät esimerkiksi Kiasman avautumiseen lopulta keväällä 1998, hankalien vuosien, väheksynnän, Mannerheimin patsaskiistojen, rakentamisongelmien ja arkkitehtuurikeskustelujen jälkeen.

Kiasma on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen nykytaiteen museo edelleen. Muualla nykytaidetta esittelevät museot ovat, paljolti ainakin nimeltään, modernin taiteen museoita.

Arkio on suorasanainen kulttuurin puolustaja ja nykytaiteen ihminen. Sitä on tarvittu, sillä ennen Kiasmaa ja sen jälkeenkin hänellä on ollut yhteys myös Suomen talouspoliittiseen eliittiin ja vanhaan museomaailmaan.

Valtion taidemuseon ylijohtajana Arkio oli mukana 2000-luvun alun isoissa komiteoissa kehittelemässä kansallista luovuusstrategiaa kahden pääministerin Paavo Lipposen ja Matti Vanhasen kutsusta. Hän saarnasi "luovuudesta" innoissaan, prosessin jälkeinen olo oli silti turhautunut.

Sekin antaa hänen perspektiivikuvalleen vahvat kehykset, tänään etenkin nykytaiteen Ihme-päivien ytimessä.

Helsingin taidekenttä on nykyisin hyvin aktiivinen, siitä huolimatta, kuten Arkio huomauttaa, että käsitetaide sai arvostusta täällä vasta myöhemmin kuin muualla.

Entä kirjan nimi, Jyviä nokkimassa? Arkio on "helmikanoiksi" nimiteltyjä naisvaikuttajia, joita muutamat miestaiteilijat nokittivat taidemaailman nurkanvaltauksesta. Siitäkin kirjan humoristinen nimi muistuttaa, joskin myös siitä, että taide yhä on paljolti miesten käsissä.

Kirjoittaja työskenteli HS:n kulttuuritoimituksessa kuvataidetoimittajana 1981–2008.

Presidentti Urho Kekkonen saapuu von Wright -suurnäyttelyyn Ateneumiin vuonna 1982. Oikealla Tuula Arkio.
Presidentti Urho Kekkonen saapuu von Wright -suurnäyttelyyn Ateneumiin vuonna 1982. Oikealla Tuula Arkio.
Tuula Arkio
Tuula Arkio
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat