Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konservatiiveilla on selkeät viholliset

Poleeminen kirjoituskokoelma käy feminismiä, hedonismia ja monikulttuurisuutta vastaan

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Mitä mieltä Suomessa saa olla? Suvaitsevaisto vs. arvokonservatiivit. Toim. Timo Vihavainen, Marko Hamilo ja Joonas Konstig. Minerva. 338 s.

"Mitä mieltä Suomessa saa olla?" Mikä kysymys! Tietysti mitä tahansa. Mikä tahansa mielipide ei vain päädy isoon rooliin julkisessa keskustelussa.

Kirjoituskokoelma Mitä mieltä Suomessa saa olla? pursuaa näkemyksiä, joista monet ovat keskustelussa taka-alalla. Kirjan todellinen teema löytyy sen alaotsikosta: "Suvaitsevaisto vs. arvokonservatiivit".

Teos on kokoelma poleemisia, ronskejakin tekstejä, joita yhdistää konservatiivisuus.

Mitä mieltä Suomessa saa olla?

Timo Vihavainen, Marko Hamilo, Joonas Konstig (toim.)

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, yhteiskunta

Kirjoituksia on runsaat 30 ja kirjoittajia seitsemän. Eniten kirjoittavat Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen, kirjailija Joonas Konstig ja tiedetoimittaja Marko Hamilo. Konstig on perusteellisin, Vihavainen runollisin, Hamilo toimittajamaisin.

Hyvällä polemiikilla on aina selkeät vastustajat. Kirjan itselleen julistamia vastustajia ovat ainakin feminismi, hedonismi, kulttuurimarxismi, uskontovastaisuus, poliittinen korrektius, homosaatio eli homouden ja siihen liittyvien ilmiöiden tuputtaminen sekä monikulttuurisuusideologia, joka uskoo erilaisten kulttuurien voivan elää yhteiskunnassa samanarvoisina, yhteiseen hiileen puhaltaen.

Teoksen vakavin heikkous on se, ettei siinä juuri lainkaan siteerata vastustajia. Kirjoittajat kertovat värikkäästi, miten naiiveja ja vaarallisia näkemyksiä vastapuolella on ja pilkkaavat niitä armotta. Pilkka osuisi paremmin, jos välillä viitattaisiin jonkun jossain oikeasti esittämään näkemykseen.

Suomessa esiintyy runsaasti laiskaa ja huonosti ilmaistua ajattelua juuri niiltä tahoilta, joita kirjoittajat haluavat suomia – mihin merkittävä syy on muuten toimittajien kirjoittamien kolumnien lisääntyminen. Materiaalin kaivamisen vaiva ei olisi ollut kohtuuton.

Poleemikkojen innolla kirjoittajat vähän liian usein vain täräyttävät, ilman että näkemystä kehitellään tai perustellaan tarpeeksi.

Onko tosiaan niin, että Suomessa on nähty näytösoikeudenkäyntejä, joissa toisinajattelijoita on tuomittu vihapuheista?

Tai että suuri osa eurooppalaista vasemmistoa on rakentanut identiteettinsä EU:n, Naton tai USA:n demonisointiin? Tai että Ruotsi ja Englanti ovat täyttyneet islamilla? Tai että sukupuolisuhteista on riisuttu sosiaaliset rajoitteet ja käytöstavat?

Nämä ovat kiinnostavia teesejä, mutta ne vaatisivat jotain ympärilleen.

Mitä radikaalimpi väite, sitä huolellisempia perusteluja on lupa odottaa. Ja internetkeskustelujen myötä radikaaliudesta as such on tullut varsin epäkiinnostavaa.

Kukapa ei haluaisi Suomeen lisää skarppeja arvokonservatiivisia ääniä. Moni kirjoittajista sopisi epäilemättä hyvin television keskusteluohjelmiin.

Mutta konservatiivien käsissä näkisin mieluusti useammin skalpellin kuin pelkän megafonin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat