Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilän elämäkerta piirtää kuvan omavaraisesta keskustajohtajasta

Risto Uimosen kirjassa kerrataan Sipilän lyhyt poliittinen ura lähes twiitti twiitiltä. Paljastuu, että hän oppi nopeasti poliitikon elkeet, hyvät ja huonot.

Kulttuuri
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Juha Sipilä johdatti joukkojaan puoluekokouksen lippumarssille Rovaniemellä kesäkuussa 2012.
Juha Sipilä johdatti joukkojaan puoluekokouksen lippumarssille Rovaniemellä kesäkuussa 2012. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva
Arvio: kirjat
Risto Uimonen: Juha Sipilä – keskustajohtajan henkilökuva. Minerva. 431 s.

Puoluejohtaja   Juha Sipilän elämäntarina on kuin suomalainen versio amerikkalaisesta unelmasta.

Opettajaperheeseen syntyy keväällä 1961 poika, joka viettää vaatimattoman mutta onnellisen lapsuuden. Lukiolaisena hän tapaa seurakuntaleirillä viehättävän tytön, johon rakastuu.

He avioituvat nuorina opiskelijoina, he saavat viisi lasta, opiskelevat, tekevät armottomasti työtä ja elävät säästeliäästi. Diplomi-insinööriksi valmistunut nuori mies pääsee töihin pieneen it-firmaan, ja häntä pyydetään myöhemmin yrityksen osakkaaksi.

Juha Sipilä - keskustajohtajan henkilökuva

Risto Uimonen

Kustantaja: Minerva

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, politiikka, elämäkerrat

Sijoitettavaa rahaa liikenee 30 000 markkaa, koska perheenisä osaa rakentaa omin käsin uuden talonsa ja sen budjetti alittuu.

Kymmenen vuoden päästä yritys myydään, ja perhe saa sijoituksensa monisatakertaisena takaisin. Heistä tulee 1990-luvun lopulla upporikkaita.

Sama menestyksen kaava toistuu viisitoista vuotta myöhemmin, kun Juha Sipilää pyydetään politiikkaan.

Hänet valitaan vuonna 2011 Oulun vaalipiiristä kansanedustajaksi, heti ensimmäisellä yrittämällä. Jo vuoden päästä hän nousee suoraan puolueensa puheenjohtajaksi. Keskusta on tosin huonossa kunnossa. Se on kärsinyt kaikkien aikojen vaalitappion, joutunut oppositioon sekä riutuu pahoissa kannatusvaikeuksissa ja vielä suurissa veloissakin.

Vuoden päästä asiat on pantu järjestykseen. Keskusta nousee vuonna 2013 gallupeissa maan suurimmaksi puolueeksi ja kykenee maksamaan etuajassa velat pois.

Tämä on tiivistys toimittaja Risto Uimosen kirjasta Juha Sipilä – keskustajohtajan henkilökuva.

Uimosen kirja ilmestyy sopivalla hetkellä, sillä unelma odottaa vielä täyttymystä. Sipilän ja keskustan vaalivoitto häämöttää parin viikon päässä, ja ehkä tarinan päähenkilöstä tulee pääministeri, maan vaikutusvaltaisin mies.

Jos Sipilä tähän pystyy, hän kirjoittaisi komeat luvut sekä yrityshistoriaan että poliittiseen historiaan.

Uimosella on kirjaa tehdessään ollut kotikenttäetu. Hän on syntyisin Oulusta ja työskenteli pitkään Kalevan päätoimittajana, joten hän tuntee pohjoispohjalaista sielunmaisemaa.

Siihen kuuluu keskusta, maakunnan suurin puolue, johon on monin sitein kytköksissä maakunnan hengellinen moottori, vanhoillislestadiolainen uskonlahko.

Nämä ryhmät ovat tottuneet käyttämään omassa maakunnassa lähes yksinvaltaa ja vuonna 2012 ne osoittivat, että niillä on keskustan sisällä myös valtakunnallista sananvaltaa, kun Juha Sipilä nostettiin keskustan johtoon. Ilman kotimaakunnan tukea nousu ei olisi onnistunut.

Kirjaan on pikkutarkasti pantu ylös Sipilän lyhyen poliittisen uran joka ikinen vaihe. Niitä on hieman työlästä twiitti twiitiltä kerrata.

Yksityiskohtien kirjaamisella on hauskatkin puolensa. Riveiltä ja varsinkin rivien välistä voi lukea, miten seura tekee vaivihkaa kaltaisekseen, Sipilä oppii nopeasti poliitikon elkeet, hyvät ja huonot.

Viisikymppiseen yritysjohtajaan politiikan oppikoulu jättää kuitenkin vähäisemmät jäljet kuin teini-ikäiseen nuorisopoliitikkoon. Sen vuoksi Sipilästä ei koskaan tule samanlaista keskustajohtajaa kuin olivat edeltäjät Paavo Väyrynen, Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Matti Vanhanen tai Mari Kiviniemi.

Sipilä pysyy poliitikkonakin omavaraisena. Seuraavat vuodet osoittavat, koituuko tämä ominaisuus hänelle onneksi vai onnettomuudeksi.

Uimonen oli saanut helmikuussa kirjan painokuntoon, kun Juha ja Minna-Maaria Sipilän kuopus Tuomo Sipilä kuoli. Kirjaan lisättiin muutama sivu. Onnelliseen tarinaan tulee niin surullinen loppu, että teksti salpaa lukijan hengityksen.

Harri Nurminen
Sipilä tienasi 1990-luvun lopulla miljoonia yrityskaupoissa.
Sipilä tienasi 1990-luvun lopulla miljoonia yrityskaupoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat