Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veitsellä piirretty hymy

Aki Salmela on kaikin puolin taitava runoilija, mutta turvautuu turhaan ironiaan

Kulttuuri
 
Vesa Haapala
Jani Kivelä
Monet Aki Salmela runoista näyttävät keskeneräisiltä.
Monet Aki Salmela runoista näyttävät keskeneräisiltä. Kuva: Jani Kivelä
Arvio: kirjat
Aki Salmela: Jokeri. Tammi. 76 s.

Aki Salmela on valinnut kuudennen runoteoksensa raamiksi korttipakan, sen 52 korttia ja neljä maata. Jokaista korttia vastaa alle sivun mittainen proosaruno tai sen muunnelma.

Teos alkaa kolmellatoista ruudulla, niitä seuraavat ristit, hertat ja padat. Lopuksi on reilun kolmen sivun jokeri, joka rikkoo teoksen proosarunojen normin ja kokoaa teemat: elämän, kuoleman ja rakkauden sekä niistä puhumisen vaikeuden.

Teoksen nimi ja motoksi nostettu repliikki – "Why so serious?" – antavat runoille ironisen pohjavireen: aiheiden vakavuudesta ja kielen vakuuttavuudesta huolimatta runous on narrinpeliä. Tässä teoksessa jokerin käyttö (mikä hyvänsä kortti jokerina) tarkoittaa mahdollisuutta esittää ja eritellä elämää, joka jännittyy itkun ja naurun vuorottelulle:

Jokeri

Aki Salmela

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

"Itku kurkussa me ryömimme tähän maailmaan, naurusta vapisten me lähdemme täältä pois, jos kaikki käy hyvin, jos onni valistaa kasvonsa puoleemme, ja hymyilee. Nyt se vain hymähtelee."

Jokeri ei näytä elämää onnesta käsin. "Why so serious?" on Batmanin arkkivihollisen Jokerin väkivaltainen ja juoppo isä kysynyt pojaltaan ennen kuin on viiltänyt veitsellä tämän suun hymyyn. Myös Salmelan teos avaa klovnin kasvot leveään virneeseen, aivan kuten isänsä töitä jatkavan mielipuolisen Jokerin veitsenviilto, jolla hän silpoo vastustajansa suupielet Christopher Nolanin elokuvassa The Dark Knight.

Mihin Salmelan motto vihjaa, paitsi jokerikortin vahvemman oikeuteen puhua niin kuin haluaa?

Osin mielentilaan, jolla tekstiä tulisi lukea. Se näyttää vammat, joita elämästä ja kuolemasta puhuvat kantavat elossa olonsa merkkeinä. Motto viittaa myös rujoon kieleen runouden aineksena ja sitä myötä ironiseen irvistykseen: Älä ota tätä liian vakavasti.

Motto tiivistää Jokerin kielellisen esityksen ongelmallisuuden. Salmela on teknisesti taitava nykyrunoilija, joka hallitsee lajit ja teosmuodon. Metataso, näppäryys ja kevennykset, vakavuuden ja paljaiden kasvojen peittäminen ovat veijarin eleitä, joita ironinen nykyrunoilija on omaksunut. Samalla maneerit ovat vankila, jonka jatkuvaa vahvistamista en ymmärrä.

Hyvin monet runoista näyttävät keskeneräisiltä. Asia pistää silmään, sillä korttipakka antaa ohjeeksi 52 pelkistettyä kuvaa. Toki pakka voi olla paljosta pelaamisesta resuinenkin.

Salmelan kielirunoustaustan tuntien väittäisin, että mukana on tarkoituksella kömpelön käännöksen kaltaisia jaksoja flarf-runouden hengessä: "Kutsua sitä kaipuuksi, kutsua sitä rakkaudeksi, se on monimutkaisen yksinkertaistamista".

Runo runolta törmää ärsyttäviin ja turhiin pikkusanoihin "eräänlainen", "jollain lailla", jotka latistavat rytmiä.

Ironinen sabotaasi on tarkoituksellista, mutta en käsitä, miksi.

Ilahdun, kun Salmela kirjoittaa olemassaolosta kylmän pelkistetysti. Hetken on kuin lukisi Kierkegaardin Välisoittoja: "Linnut tulevat auringonlaskusta kuin parvi liekehtiviä nuolia, joita jokin ilkkuva pikkujumala on ampunut sydäntäsi kohti. Elämä on pelkkä välähdys pitkän pimeän keskellä."

Sitten tulee hissimusiikkia tai käsitteitä. Mielestäni vakavan banalisoiminen on omituinen alleviivaus siitä huolimatta, että pelistään tietoinen veijari on kirjallinen rooli, joka on tuttu Salmelan aiemmista teoksista.

Jään miettimään: loputonta ironiaa ja relativismia, vai sittenkin esitys ihmisen traagisesta ja lohduttomasta tilasta, elämän peli ikään kuin esityksen ohi? Kun Jokeri nauraa viilletyllä suulla, ei ole varmaa, mikä taiteen luonne on.

Teoksen loppu tarjoaa vilpittömimmät kohtaamisen hetket. Tämän enempää ei narripuhuja varauksistaan luovu: "Kohta pimeä peittää kaiken ja sinäkin jäät vastatusten oman heijastuksesi kanssa. Muista silloin minua, joka myös olin kerran tässä ja ikään kuin onnellinen kuten sinä."

Odotan yhä maneerien purkamista, runollista vapauden hyppyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat