Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ian McEwan kirjoittaa parasta nykykirjallisuutta

Tiiviiseen ilmaisuun palanneen kirjailijan romaanissa uskonnonvapaus saapuu sairaalaan

Kulttuuri
 
Jarkko Tontti   
Mikko Takkunen
Ian McEwan.
Ian McEwan. Kuva: Mikko Takkunen
Arvio: kirjat
Ian McEwan: Lapsen oikeus (The Children Act). Suom. Juhani Lindholm. Otava. 217 s.

Onko Ian McEwan (s. 1948) palaamassa juurilleen?

Yksi menestyneimmistä nykybrittikirjailijoista aloitti uransa novelleilla ja Sementtipuutarhan kaltaisilla tiiviillä romaaneilla. Ne olivat arvostelumenestyksiä mutta eivät myyneet erityisen hyvin.

Maailmanluokan suosioon McEwan ylsi runsailla ja helpommin avautuvilla teoksilla Lauantai ja Sovitus, joka tunnetaan myös elokuvaversiostaan.

Lapsen oikeus

Ian McEwan

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Uusin romaani Lapsen oikeus on jälleen niukka, Juhani Lindholmin suomennoksena juuri ja juuri yli kaksisataa sivua. Poissa ovat pitkitetyt jaarittelut, jotka heikensivät esimerkiksi Polte-romaanin tehoja.

McEwanin teokset rakentuvat usein asetelmalle, jossa keskiluokkaisen ihmisen vakiintunut elämä kriisiytyy dramaattisen ja väkivaltaisen tapahtuman myötä.

Niin on nytkin.

Alkukielellä viime syksynä ilmestyneen teoksen päähenkilö on Lontoon High Courtin perheoikeuden tuomari Fiona Maye, 59-vuotias arvostettu juristi.

Hänen puolisonsa, antiikin kirjallisuuden professori Jack ilmoittaa yllättäen, että hän on aloittamassa suhteen 28-vuotiaan Melanien kanssa, nuoren naisen "korkeakorkoisine kenkineen, joilla saattoi tärvellä vanhan tammilattian". Jack ketale vieläpä kehtaa pyytää Fionaa hyväksymään asiantilan.

Vanhenevan yliopistomiehen pyrky nuoren naisen iholle on tietysti kulunut aihe.

Teoksen varsinainen tähtäin on muualla.

Lapseton Fiona on vuosia käsitellyt työssään katkeria avioero-oikeudenkäyntejä, lasten huoltajuuskiistoja ja muita perheoikeudellisia riitoja. Yhtä aikaa oman aviokriisin kanssa hänen työpöydälleen laskeutuu nyt tapaus, jossa on kyse lapsen elämästä ja kuolemasta.

17-vuotias Adam sairastaa leukemiaa, mutta hänen vanhempansa eivät halua ainoaa tehokasta hoitoa, verensiirtoa. He ovat Jehovan todistajia, ja verensiirto on heidän uskontonsa vastaista.

Myös Adam itse ilmoittaa mieluummin kuolevansa kuin rikkovansa Jumalansa määräyksiä. Seurakunnan vanhimmat pörräävät sairaalasängyn ympärillä ylistämässä – ja varmistamassa – nuorukaisen uskon lujuutta.

Sairaala hakee oikeudelta lupaa, jolla vanhempien ja alaikäisen potilaan oma tahto voidaan sivuuttaa. Lapsen etu on perheoikeuden johtava periaate.

Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Adam on lähes täysi-ikäinen ja poikkeuksellisen älykäs, fiksumpi kuin moni muodollisesti täysi-ikäinen ihminen. Aikuisella on oikeus kieltäytyä hoidoista, se on perustava ihmisoikeus.

Fionan pitää tehdä päätöksensä nopeasti, kyse on tunneista.

Hän lähtee kesken oikeudenistunnon sairaalaan tapaamaan Adamia varmistuakseen hänen päätöksensä perusteista ja siitä, että se on hänen oma päätöksensä. Viulua soittava, runoja kirjoittava ja hurmaavan kaunis nuorukainen ja Fiona kohtaavat.

Alkaa tapahtumakulku, jonka myötä Fiona tekee virheen.

Seuraukset huipentuvat romaanin loppukohtauksessa, jossa McEwan onnistui yllättämään ja herkistämään jopa kaltaiseni parkkiintuneen lukijan.

Aihe on ajankohtainen. Myös Suomessa lapsia on jo kuollut, kun vanhemmat ovat kieltäneet heiltä rokotukset. Mitä kaikkea voidaan perustella uskonnonvapaudella ja vanhempien oikeudella päättää lastensa asioista?

McEwan on tehnyt kotiläksynsä, perehtynyt aiheeseensa ja myös juristiseen mielenmaisemaan.

Lakimiesten ammatillinen sulkeutuneisuus piirtyy teoksessa hyvin esiin. Fionan elämä pyörii kollegojen seurassa ja lähinnä muutamassa Lontoon keskustan korttelissa.

McEwan tavoittaa myös juristien etäännyttävän, passiiveja vilisevän ja abstraktin kielenkäytön. Niin Britanniassa kuin muuallakin sillä peitetään sitä tosiasiaa, että tuomareilla on huomattavaa, demokraattisen päätöksenteon ulottumattomissa olevaa valtaa.

Lakeja ei voi soveltaa vaan vain tulkita. Juridiikka ei ole matematiikkaa vaan tulkintaa, johon yksittäisten tuomarien maailmankatsomus välttämättä vaikuttaa. Juristien puheenparsi on tämän vallan piilottamista, ja tämä pätee myös Fiona Mayeen.

Lapsen oikeuden ytimessä oleva pohdinta lapsen edusta on erinomainen esimerkki tuomioistuinten tulkintavallasta.

Juhani Lindholm onnistuu kääntämään McEwanin hienovaraisesti vihjaavat vertauskuvat kulttuurista toiseen niin hyvin kuin se ylipäätään on mahdollista. Paljonhan parhaassakin suomennoksessa menetetään.

Samoin juridiset termit ovat pääosin kohdallaan, vaikka oikeuskulttuurien eroista juontuviin käännösongelmiin ei ratkaisuja aina ole edes olemassa.

Muutaman kerran Ian McEwan ajautuu sivupoluille. Hän selostaa perusteellisesti romaanihenkilöiden suulla lähihistorian kohuoikeustapauksia Britanniasta.

Yhdessä näistä äiti tuomittiin kaksosvauvojensa surmaamisesta pitkään vankeusrangaistukseen. Vuosia myöhemmin selvisi, että kyseessä olikin ollut kätkytkuolema. Vankilassa kiusattu äiti joi itsensä hengiltä. Tapauksen yhteys Lapsen oikeuteen on ohut.

Vaikuttaa siltä, että kirjailijaa syyhytti päästä sanomaan sanansa kuohahduttavasta tapauksesta. Asiaproosa olisi ollut siihen sopiva väline, romaanin sivuilta moralisoiva sättiminen pompahtaa esiin.

Pieni halkeama tämä silti on.

Parasta nykykirjallisuutta.

Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat